Бан и Дачић за мирно решење у Украjини

Сарадња између OEБС и УН, ситуациjа у и око Украjине и улога OEБС у решавању кризе биле су теме састанка председаваjућег OEБС-у, министра спољних послова Србиjе Ивице Дачића и генералног секретара УН Бан Kи-муна.

Састанак, коме jе присуствовао и генерални секретар OEБС-а Ламберто Заниjер, одржан jе уочи брифинга коjи ће Дачић одржати у Савету безбедности УН на тему сарадње УН и OEБС-а, саопштило jе Mинистарство спољних послова.

Бан и Дачић усагласили су се о потреби за мирним решењем кризе у Украjини, истичући прилику коjу jе створио договор постигнут 12. фебруара у Mинску.

Нагласили су и да би присуства OEБС и УН у Украjини требало да испитаjу начине за jачање сарадње, посебно кад jе реч о хуманитарним и питањима људских права.

Дачић jе похвалио дипломатске напоре Tрилатералне контакт групе, додаjући да су предвиђени конкретни кораци за имплементациjу Пакета мера, усвоjеног 12. фебруара, али да они могу бити предузети тек после успостављања одрживог прекида ватре.

Дачић jе навео да jе Специjална посматрачка мисиjа OEБС-а, коjа обjективно извештава из конфликтом захваћеног подручjа, упркос многим изазовима, од jединственог и непроцењивог значаjа.
„У години када обележавамо седамдесету годишњицу Повеље УН и четрдесету годишњицу Хелсиншког завршног акта OEБС-а, ове две организациjе наставиће да блиско сарађуjу, рекао jе генерални секретар УН.

Бан jе похвалио OEБС као „велику регионалну организациjу у коjоj се одлуке доносе консензусом“, за допринос међународноj сарадњи, превенциjи и решавању сукоба.

Један коментар

  1. Raspad Jugoslavije i sve sto se dogadjalo u vezi sa tim, pokazao je da OEBS prakticno ne postoji!!! Helsinski zavrsni akt, kao i UN , Ban i Dacic , samo su dekor lazne demokratije i laznog medjunarodnog prava iza kojeg se vise ne mogu sakriti niti zamaskirati oni koji iskljucivo silom ostvaruju svoje pravo – pravo jacega. Dacic predstavlja vrhunac apsurdnosti – predsjeda organizacijom koja je garancija teritorijalne cijelovitosti evropskim zemljama, i upravo je Srbiji otet dio teritorije!!! I pored svega put u Jeuropu nema alternative!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *