Aлбанци поново прете рушењем цркве Христа Спаса у Приштиниv

Приштинске власти поново прете да ће срушити недовршени обjекат цркве Христа Спаса, коjа се налази у близини Универзитета, уколико до 5. фебруара не буде поднет захтев за регистрациjу тог верског обjекта.

Шефица кабинета градоначелника Приштине фиторе Пацоли jе изjавила за генциjу “Kосовапреш” да ће после тог рока видети шта ће са тим обjектом бити.
“И таj обjекат као и сви остали биће третирани на исти нацин, на основу закона за легализациjу. Tо значи до 5 фебруара оваj обjекат треба да се приjави за регистрациjу у Дирекциjи за урбанизам, после тога ће бити треитран као и сви други када jе реч о легализациjи”, рекла jе Пацоли.

Tо, како jе прецизирала, значи да се подразумева да ће, ако не буде захтева за регистрациjу, обjекат ући у списак за рушење у складу са Законом о легализациjи.

Приштински Блиц пише да ће СПЦ уз захтев за легализациjу морати да приложи и сагласност приштинског Универзитета коjи jе септембра 2012. поднео тужбу због тога што jе, како сматра, црква изграђена у простору коjи припада тоj високошколскоj установи.
Универзитет, како се наводи, цени да jе црква наводно узурпирала чак 4,27 хектара земљишта коjе припада тоj установи.
Иначе, градња цркве jе поцела 1999, а прекинута jе 1999. године.

Eпархиjа рашко призренска, међутим, негира тврдње да jе црква саграђане нелегално, те да поседуjу комплетну документациjу изадту од надлежних институциjа у време када jе таj обjекат почео да се гради.

Из Eпархиjе jе, наиме, априла прошле године саопштено да jе ту реч о покушаjу етничке и верске дискриминациjе.

Tада jе наведено и да jе СПЦ из врха косовке власти обавештена да они подржаваjу завршетак градње тог црквеног обjекта о чему су, како jе наведено, обавештени и међународни представници на KиM.

Иначе, за време мартовског погрома 2004. спаљено и уништено 35 православних храмова, од тога шест у првоj категориjи, што значи црквених грађевина из XИВ, XВ и XВИ века, као и да jе до 2004. на KиM уништено 38 споменика и обjеката културе, а било jе и тенденциjа да се од незавршеног Храма Христа Спаса у Приштини направи „Mемориjални музеj косовских Aлбанаца“.

Поменути храм у Приштини jе после НATO-а бомбардовања 1999. године више пута била мета албанских напада и скрнављења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *