Aгенциjа за приватизациjу негира изjаву директора Eсмарка

Aгенциjа за приватизациjу негирала jе данас наводе извршног директора компаниjе Eсмарк Џеjмса Бушара да су прошле седмице у Питсбургу договорени некакви, како се наводи, “претходни услови”.

“Истина jе да су током тих разговора направљени одредени помаци, али jе министар Душан Вуjовић током преговора jасно предочио представницима компаниjе Eсмарк да ће њихова последња понуда бити предмет консултациjа са премиjером Вучићем, осталим цлановима Владе Србиjе, као и са Kомисиjом за приватизациjу Железаре методом стратеског партнерства”, саопштено jе из те агенциjе.

Напомиње се да jе сам Eсмарк неколико пута мењао своjу понуду након завршних разговора у Питсбургу нароцито у вези су-потписа, корпоративне гаранциjе и минималног нивоа обртног капитала.

Kао друго се у саопштењу достављеном Танјугу наводи да у циљу истинитог информисања jавности, треба нагласити да jе Железара Смедерево требало да инвестирала 130 милиона долара у своjа основна средства из своjих сопствених извора.

“Дакле, ово ниjе нов новац коjи би Eсмарк унео у Железару Смедерево, већ jе у питању редовно реинвестирање сопствених средстава ради обезбедења несметане производње. Чак и у садашњим околностима, Железара сваке године мора да инвестира у основна средства исти износ коjи jе Eсмарк нудио, ради оцувања производних капацитета и поштовања законских прописа у смислу заштите радника на раду, екологиjе и слицно”, указуjу из Aгенциjе за приватизациjу.

Поред тога, додаjе се, наведени кредит од 200 милиона долара за обртна средства би био обезбеден залогом над обртним капиталом и имовином коjу Република Србиjа оставља у Железари (170 милиона долара коjу jе Република Србиjа дала на почетку) без икаквих даљих гаранциjа Eсмарка или његових повезаних правних лица из иностранства.

Tо, како се наводи, значи да ни ово ниjе свеж новац коjи би Eсмарк унео у Железару већ таj новац обезбедуjу пословне банке на бази квалитетних постоjецих обезбедења.

Наjзад, из Aгенциjе указуjу да поменутих 400 милиона долара за одржавање, резервне делове и капитал потребан за управљање и одржавање рада две високе пећи ниjе апсолутно никада помињано од Eсмарка и “ми можемо jедино да претпоставимо да jе реч о дуплирању већ горе наведених износа те самим тим не представља никакав додатни новац.

Имаjући све ово у виду, из Aгенциjе су поновили jучерашњи став даСрбиjа нема економски интерес нити jе добила минимум правне заштите предложеним уговором о стратешком партнерству за Железару Смедерево под условима коjе jе компаниjа Eсмарк нудила.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *