Вулин: Година борбе за повећање запослености

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин очекуjе да ће ово бити година борбе за повећање запошљавања, посебно младих људи и да ће мере коjе jе влада предузела лане бити видљиве краjем 2015.

“Kраjем 2015, ће без сумње, мере бити видљиве. Наjпре, ми ћемо решити проблем предузећа у реструктуирању. Сваке године смо одваjали 708 милиона евра само за предузећа у реструктуирању, а сада то више неће бити случаj”, рекао jе министар истакавши да радници нису остављени на улици.
“Oбезбедили смо им одговараjући социjални програм, отпремнине, пензиjе, или како се већ ко одлучио”, рекао jе Вулин за Танјуг.

Eфекти свих уштеда, на пензиjама, платама, бенефицираном радном стажу, биће видљиви за годину дана, додао jе он.

Mерама активне политике запошљавања НСЗ биће обухваћени радници у предузећима у реструктурирању, указао jе Вулин и подсетио да ће та служба ове године имати више средстава на располагању у односу на претходну.

За мере активне политике запошљавања НСЗ, каже, опредељено jе 2,8 милиjарде динара, и jош 500 милиона за особе са инвалидитетом.
“Mислимо да ћемо са тиме моћи да збринемо око 130.000 људи, коjи ће се на оваj или на онаj начин наћи у комуникациjи са Националном службом за запошљавање”, рекао jе Вулин.

“Нико од људи, коjи постаjу вишак у смислу радног ангажовања, неће отићи на улицу без отпремнине и одговараjућег социjалног пакета”, поручио jе министар Вулин истичући и да jе важно да се види коjа од тих предузећа ће успети да нађу стратешког партнера Или да буду приватизована.

Mи смо обезбедили у транзиционом фонду, коjи ће се првенствено односити на ова предузећа 16 милиjарди динара, а настоjаће се у томе да што већи броj предузећа буде спашен, додао jе министар.

Већ сада jе приметан “природни одлив”, односно повећан броj оних коjи су поднели захтев за пензионисање услед измена закона о ПИO коjи jе практично с првим даном нове године ступио на снагу.

Говорећи о стопи незапослености коjа jе краjем протекле године износила 17,6 одсто, Вулин jе казао да ниjедно министарство само не може да се избори са проблемом незапослености, али држава и друштво целокупно, итекако може.
“Успели смо да смањимо незапосленост на 17,6 процената, што сматрамо да jе jош увек превисоко, али jе итекако добар резултат с обзиром да смо 2012. године затекли незапосленост од 25,6 процената”, рекао jе Вулин.

Oве године водиће се рачуна да се што више новца уложи у запошљавање младих, па jе зато уведен пакет стручне праксе, за коjи ће Национална служба за запошљавање плаћати део зараде младима коjи немаjу искуство, а хоће да раде, а послодавац ће бити дужан да jош шест месеци задржи особу на послу.
“Постоjи низ планова како ћемо да се боримо за незапосленошћу. За све оне коjи су сумњали у проценат незапослености, подсетићу да jе ПИO фонд забележио пораст наплате доприноса од девет процената што jе готово идентичан проценат у смислу смањења незапослености у односу на прошлу годину, и ти подаци су више него jасни” , прецизирао jе Вулин.

Поновио jе да ове године упркос мерама штедње неће бити умањено нити укинуто ниjедно социjално давање.
“Изборили смо се за то и желим да се захвалим и влади и председнику Владе што су подржали моjу орjентациjу, а то jе да се у години кризе, не сме штедети на онима коjи су наjсиромашниjи и на нашоj будућности”, поручио jе Вулин.

Говорећи о Закону о раду, Вулин jе казао да jе допринео паду стопе незапослености и побољшању свеукупног привредног амбиjента, али да он ниjе jедини разлог томе.
“Закон о раду jе све оне злонамерне нападе на њега демантовао, односно пракса jе демантовала. Нити се десило да нам jе економиjа постала економиjа на одређено време, као што се говорило, напротив, чак смо имали значаjно повећање уговора на неодређено време, из простог разлога што су обавезе и права послодавца и радника први пут тако jасно дефинисана, да се послодавац не плаши да запосли раднике на неодређено време”, рекао jе Вулин.

Tакође, додао jе ниjе дошло до масовног отпуштања, већ jе напротив, дошло до пада незапослености, навео jе Вулин.
“Закон о раду jе дао сигурност послодавцима и радницима”, рекао jе Вулин и наjавио поjачану активност инспекциjе рада у 2015.

“фебруар ће како jе казао, бити месец контроле послодаваца, да ли постуjу закон о запошљавању особа са инвалидитетом истичући да инспекциjа рада нигде долазити са идеjом да затвори или казни послодавца већ да утиче на њега да се прилагоди закону и да га поштуjе.

Oн jе казао да jе на сличан начин покренут процес проверавања старачких домова у прошлоj години, а обављено jе више од 100 различитих контрола, и до сада jе затворено двадесетак сатарчких домова, зато што нису постовали закон.

Наjављуjе и живу законодавну активност министарства на чиjем jе челу истакавши да ће Закон о раду бити промењен у складу са директивама EУ и Mеђународне организациjе рада, као и конвенциjама .

Размислсjа се каже о сету закона коjе jе потребно променити, а реч jе о законима о запошљавању, социjалном предузетништву, социjалноj заштити, финансиjскоj подршци породицама са децом, али и неким деловима породичног закона.

Oва година ће, према рачима Вулина, бити година капиталних инвестициjа. Биће, каже, изграђено неколико герентолошких центара, а завршни они чиjа градња jе у току.

За решење питање воjних пензионера биће формирана радна група и влада ће, уверава, веома брзо покушати да реши њихове захтеве.

Kонкурс за додељивање средстава невладиним организациjама биће расписан чим пре, можда већ краjем jануара или почетком фебруара.

Подсетио jе да jе позвао Државну ревизорску институциjу да испита детаље у вези са претходним конкурском коjи jе обустављен због сумње да jе било злоупотреба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *