Вучић: До почетка 2016. дефицит до нивоа француског

 Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе данас да jе дефицит у државном буџету у 2014. години знатно мањи од планираног и износи 6,6 одсто БДП, чему су допринеле и мере фискалне консолидациjе.

“Стезањем каиша од септембра, растом прихода, смањењем расхода, успели смо да дефицит смањимо на 6,6 одсто. Пре краjа године, односно до почетка 2016. године, дефицит можемо да доведемо до нивоа француског”, рекао jе Вучић.

Oн jе додао да одлука о враћању плата и пензиjа на стари ниво зависи од раста бруто домаћег производа.

Вучић jе за телевизиjу Прва рекао да jе планирано да фискални дефицит у 2014. години буде између осам и девет одсто БДП, али да се испоставило да износи 258 милиjарди динара, односно 6,6 одсто БДП, што jе значаjно мања рупа у буџету него што се мислило у августу прошле године.

Према његовим речима, уколико се спроведу реформе, 2016. године Србиjа би могла да буде друга земља по расту у региону, а 2017. прва и по фискалу и по расту.

Вучић jе навео да су jавне финансиjе у Србиjи лоше уређене и да од 2007. године “драматично иду низбрдо”, те да jе то неко морао да среди, а да jе ова влада решила да то сама уради, без притиска од стране међународних инситуциjа.

Са представницима Eсмарка у уторак о Железари

Преговори са Eсмарком о куповини Железаре у Смедереву jесу тешки, али ће представници те компаниjе доћи у уторак у Србиjу како би се разговарало уговору, наjавио jе премиjер Вучић.
“Mи даjемо све од себе. Железара запошљава више од 5.000 људи и то jе наjвазниjи ресурс за раст БДП-а. У уторак они долазе овде, комплетна њихова екипа”, рекао jе Вучић на Tелевизиjи Прва.

Упитан коjа су питања на дневном реду тих преговора, Вучић jе рекао да су то питања гаранциjа, цена сировина, ко ће да плаћа одређене ствари и истакао да су дугови Железаре проблем наше државе и да jе то писало и у тендерскоj документациjи.
“Наследили смо Железару пусту и празну, без наде, када jе напустио УС Стеел. Mи смо успели ту наду да вратимо. Железара ће бити велики и огроман успех”, рекао jе Вучић.

Премиjер Србиjе jе рекао да влада Eвопскоj униjи jош увек ниjе доставила план jер ниjе завршен уговор о Железари у Смедереву.

Oн jе нагласио да Железара тренутно производи између 340.000 и 350.000 тона.
Производња може да се повећа у другом кварталу ове године до 900.000 тона, а у задњем кварталу између 1,8 милиона тона до два милиона тона, док jе у следећоj години за очекивати да пређе два милиона тона.

Вучић jе рекао да ће у Србиjи ове године бити завршено око 90 километара аутопута, 111 километара путева ће бити реконструисано, а биће завршено и око 70 километара других нових путева.

Премиjер jе подсетио да се очекуjе и почетак изградње пруге Београд – Будимпешта коjа ће бити завршена пре краjа мандата ове владе.
“Oно што нама отвара врата у целом свету jесу економске реформе”, подвукао jе Вучић рекавши да се нада да ће 2016. године успети да изађе пред грађане Србиjе и саопшти им да су реформе успеле.

Један коментар

  1. Mogao je Svevisnji izabrati i neki bolji primer da bi ilustrovao” napredak na putu
    u svetlu buducnost”.Posto je,kao uzor,naveo Francusku,’ajmo reci neku o njenom
    “uspehu”:
    -2014-u je zavrsila,umesto projektovanih 3,6% ,sa deficitom od 4,4% BDP i javnim
    dugom od 2031 miliardi € ili skoro 96% BDP-a sa tendencijom povecanja.
    -Cifre od kojih boli glava :svake sekunde Francuska se zaduzi 5.500€ ili 174 milijarde
    evra za godinu;javni dug po glavi stanovnika vec prelazi 30.000€;plate i penzije se smanjuju,
    nezaposlenost raste ,porezi sve veci,a moral stanovnistva ispod nule.Sve me nesto podseca
    na jednu zemlju sa brdovitog Balkana koja hrli u EU, pa nek kosta kol’ko kosta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *