Увођење активне резерве у наредних пет година?

Како би се појачао редовни састав Војске Србије, посебно у кризним ситуацијама, Министарство одбране планира да у наредних пет година уведе активну резерву.

Активни резервисти моћи ће да буду сви способни војни обвезници који су одслужили војску под оружјем. Услов је да војници и подофицири не буду старији од 40, а официри од 50 година.

Потпуковник Драган Милковић објашњава да ће онај ко закључи уговор имати обавезу да се на позив Војске Србије одазове на обучавање у трајању до 45 дана, на припрему за реализацију мисија и задатака у трајању до два месеца, а само ангажовање због реализације мисије и задатака у трајаће шест месеци годишње.

“Са друге стране, исто лице прима новчану накнаду за сваки месец трајања уговора, новчану накнаду за време оспособљавања и обучавања и плату за време ангажовања за реализацију мисија и задатака, уз здравствено осигурање и мировање радног односа”, напомиње потпуковник Милковић.

Током служења у јединицама накнада ће бити као и редовна примања у Војсци, а за време ван гарнизона биће умањена.

Министарство одбране закључиваће са послодавцима уговоре о пословној сарадњи, који ће гарантовати повратак резервиста на радно место.

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Момир Стојановић сматра да је резервни састав кључан јер је бројнији од мирнодопског састава.

“Мислим да је потребно, уколико имамо промене у систему обуке у Војсци и уведемо комбиновано служење војног рока, имаћемо моћнији резервни састав, не само ради одбрамбених припрема већ и ради ангажовања у ванредним ситуацијама”, каже Стојановић.

Пракса у свету показује да резервни састав чини две трећине ратне војске.

Војни аналитичар Александар Радић указује да је Активна резерва пре свега развијена у западноевропским високоразвијеним земљама и САД.

“То су земље које су давно се одрекле обавезе служења војног рока и досад су већ прошле кроз озбиљна искушења – како онда надоместити потребан број људи који би био психофизички и својим опредељењем способан да служи дуг својој отаџбини. Активна резерва је била једна природна последица суспензије обавезног служења војног рока јер сада треба пронаћи ресурс људи који ће бити на располагању војсци али који неће коштати толико колико кошта пуни стални радни однос професионалних војника”, каже Радић.

Резервисти би требало да помогну редовном саставу у кризним ситуацијама, а могли би и да учествују у мировним мисијама.

На сајту Министарства постављен је упитник како би се сагледала мотивација кандидата за активну резерву и учешће у мировним мисијама. Упитник је на линку www.mod.gov.rs/upitnik.

Један коментар

  1. Zadivljen sam da u ovoj vesti ima toliko nedorečenog,toliko opštih mesta, i pitam se kome je u interesu i na korist služi ovakav način obaveštavanja građana.Da li je to probni balon da bi se došlo do mišljenja, tj dobrovoljne saglasnosti da naši ljudi ako potpišu ugovor mogu ići u bilo koju stranu zemlju da kao i Amerikanci daju svu logističku i oružanu podršku za ostvarivanje demokratije koja se nameće milom ili silom.Dali ste i upitnik na linku, a neko treba da poveruje da će tu dobiti suvisle informacije.Zašto se gospoda generali ne obrate Policiji,gde već imaju obučene ljude, ionako ih je po meni preveliki broj, pogotovu u odnosu na redovan sastav vojske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *