Усвоjене измене закона о нотарима

Посланици Скупштине Србиjе усвоjили су данас измене Закона о jавном бележништву и сета пратећих закона, чиме су створени услови да буде одблокиран рад правосуђа.

Усваjање измена тог закона изузетно jе важно, jер се тиме прекида четвромосечни штраjк адвоката.

Mинистар правде НИкола Селаковић jе рекао да jе Влада Србиjе те измене усвоjила у неизмењеном облику, како су предложили представнициа адвоката, истакавши да су дефинисана спорна питања – постоjање jавнобележничког записника, уговора о промету непокретности и поступак потврђивања правних послова тзв.солемнизациjа.

С друге стране, представници опозициjе Селаковића сматраjу одговорним што jе дошло до “парализе правосуђа, jер jе тврдоглаво инсистирао на стварима коjе сада анулира подношењем измена закона” и затражили су његову оставку.

Расправу су пратили су и представници адвокатуре, а председник Aдвокатске коморе Србиjе (AKС) Драгољуб Ђорђевић рекао jе новинарима да ће адвокати почети са радом оног тренутка када измене Закона о jавном бележништву ступе на снагу.

Oн jе поручио да адвокатура више неће ћутати и да захтев за смену министра Селаковића jош важи, али да ниjе услов за обуставу протеста.

Усваjањем закона и његовим обjављивањем у Службеном гласнику, дан пошто буде усвоjен, биће прекинут четвромосечни штраjк адвоката.

Закони ће ступити на снагу дан пошто буду обjављени у Службеном гласнику.

Измене Закона о jаним бележницима предвиђа да ће у форми jавнобележничког записа jавни бележник састављати уговоре о располагању непокретностима пословно неспособних лица, лица коjа не могу да виде, чуjу, говоре, читаjу и пишу, споразум о законском издржавању.

Усвоjени су и Закон о изменама и допунама Закона о промету непокретности, Закон о изменама и допунама о ванпарничном поступку, Закон о изменама и допунама породичног закона, Закон о изменама и допунама Закона о наслеђивању и Закон о допунама Закона о организациjи и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине.

Усваjањем тих законских решења завршена jе седница, а посланици би нову седницу са jедном тачком дневног рада – предлогом Зоjиног закона, требало да почну сутра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *