Уставни суд укинуо пресуду Главашу

Уставни суд Хрватске jе укинуо пресуду Бранимиру Главашу у случаjевима “гаража” и “селотеjп” у коjима jе правоснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Oсиjеку 1991. године.

Oд Врховног суда затражено jе да понови поступак коjим jе потврдио осуђуjућу пресуду загребачког Жупаниjског суда, пренела jе агенциjа Хина.

Уз Главаша, коjи казну издржава у БиХ, уставне тужбе на пресуде поднели су и Ивица Kрњак, Гордана Гетош Mагдић, Дино Kонтић, Tихомир Валентић и Здравко Драгић, коjи су с њим осуђени у тим предметима.

Уставни суд све уставне тужбе, како на правоснажне тако и на неправоснажне пресуде, испитао jе у обjедињеном поступку и о њима донео jедну одлуку образложену на готово 190 страница.

Због ратног злочина над српским цивилима у Oсиjеку, Главаш jе
правоснажно осуђен на осам година, а казну му jе потврдило и правосуђе БиХ где jе он одлучио да служи казну. До сада jе одслужио три петине затворске казне.

Његов осjечки адвокат Дражен Mатиjевић прошле недеље jе затражио од Уставног суда да, без икаквог даљњег одлагања, донесе одлуку о уставноj тужби, коjу jе у име свог брањеника поднео пре четири године и четири месеца.

У отвореном писму Уставном суду, коjе jе прочитао медиjима у своjоj канцелариjи у Oсиjеку, Mатиjевић jе тврдио да jе таквим непоступањем прекршен Уставни закон о Уставном суду.

Tаj закон прописуjе да ће “Уставни суд донети одлуку о захтеву, прихваћеном предлогу и уставноj тужби у року од наjвише годину дана”.

Подсетио jе да jе уставном тужбом затражио заштиту основних људских права свог брањеника заjамчених Уставом и то права на суђење пред независним судом и права на суђење на темељу законитих доказа, у коjем одбрани оптуженика мораjу бити осигуране jеднаке могућности доказивања као и оптужби.

Главаш се терети да jе као jедан од команданата Oсиjека за време рата у Хрватскоj 1991. године одговоран за ратне злочине над цивилима српске националности.

Њега jе загребачки Жупаниjски суд прогласио кривим у два случаjа, за убиство наjмање десет српских цивила током 1991. и 1992. године на обали Драве, као и за затварање петоро и убиство двоjице српских цивила у седишту Секретариjата за народну одбрану, коме jе Главаш као руководилац одбране Oсиjека тада био на челу.

2 коментара

  1. Sad će to Kolinda da posebno amnestira! Jedva je čekala u hrvatskom samosvješću da “objektivno” sagleda sopstvenu krivicu i dotičnog pošalje na Brione /Brijune/ da naoštri noževe za preostale Srbe!

  2. Treba tržiti od hrvatske vlade objašnjenje za tu odluku suda kao što su oni tržili ograđivanje od Šešelja i nejegovih izjava. I jedno i drugo je besmisleno ali treba dizati buku. A zbog odvajanja Vojvodine od Srbije treba demonstrativno i podcenjivački odbiti poziv na “U”stoličenje predsednice Hrvatske. Takođe , kao odgovor na njene provokacije o stanju manjina u Srbiji, pod hitno treba poništiti odluku o privilegovanom položaju hrvatske duvanske industrije na srpskom tržištu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *