U seču Badnjaka uz vino, muziku i petarde

Od ranog jutra na centralnom Kosovu počelo je obeležavanje praznika. Seča Badnjaka i ove godine obavljena je u šumarcima nedaleko od Gračaničkog jezera.

U kolonama, po niskim temperaturama i snegu, Srbi iz sela u opštini Gračanica krenuli su po svoje božićno drvo. U dobrom rasploženju i zagrejane održava ih vino. Čuje se muzika i po neka petarda.

“Danas je naš najsrećniji dan. Unosimo najsvetije drvo – Badnjak u svoje kuće. Kao i u svim pravoslavnim domaćinstvima tako i kod mene unosi se Badnjak, voćka, slama, žito, maslo, med, sve blagodati koje čovek može da ima”, objašnjava praznične običaje Slobodan Ivić iz Čaglavice.

Jovica Živić iz Lepine kaže da je odlazak u seču Badnjaka prilika da se mladim narašajima ukaže na tradiciju srpskog naroda na Kosovu.

“Svake godine dolazimo ovde po Badnjak. Vodimo i decu kako se ne bi zaboravio naš stari srpski običaj. Smisao svega ovoga i jeste da održimo srpski običaj, ali što je najvažnije da ova mlada pokolenja nauče i znaju odakle potiču i odakle su im koreni”.

Uoči Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika, kupuje se i voće koje se na Badnje veče nalazi na tradicionalnoj srpskoj trpezi.

Najviše posla i zarade bilo je za trgovce na pijaci u Gračanici.

“Dosta se prodaje, danas više nego obično, zbog praznika”, kaže trgovac iz Uroševca.

Ništa manje posla nije bilo ni za pečenjare. U jednoj od lokalnih pekara gužva. Proslava Božića u srpskim domovima ne prolazi bez prasećeg pečenja.

“Dolaze sa svih strana, a najveće iznenađenje je što smo imali grupu iz Kosovske Mitrovice koja je ovde želela da ispeče prase. Imali smo puno posla. Samo danas na Badnji dan ispekli smo preko 90 prasića, a zakazano je još tridesetak”, kaže Ismet Agušaji vlasnik pekare u Lapljem Selu.

Obeležavanje Badnjeg dana na Centralnom Kosovu protiče uz muziku, poneku petardu, vino. Želje su svima iste, da i narednih godina slave u zdravlju i miru na ovim prostorima.

Da sve protekne mirno, danas su brinuli priadnici Kosovske policije čije su partole bile pojačane na mestima gde su bila veća okupljanja.

http://www.radiokim.net/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *