Трка за треће место

Зa „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос

Грчка се повукла у себе и бави се искључиво предстојећим парламентарним изборима. Док се у кампањама највише нападају политички дивови – „Сириза” и „Нова демократија”, суштинско питање избора, међутим, јесте ко ће бити трећи

Грчки народ тренутно живи у атмосфери ишчекивања парламентарних избора, који ће бити одржани 25. јануара, покушавајући да раздвоји истину од пропагандних политичких клопки и празних обећања политичких лидера који су већ заозбиљно загазили у борбу за „голи опстанак“. Више није интересантно само која ће странка победити на изборима него и која ће странка бити трећа по реду, односно која ће имати утицаја на формирање владе. Грчки аналитичари, у све већем броју, тврде да је извесно да ниједна од две водеће фракције, нити „Сириза“ нити „Нова демократија“, неће бити у могућности да самостално формира нову владу.

Лидери странака су започели маратонске предизборне кампање у свим деловима Грчке, надајући се да ће различитошћу и оригиналним програмима које нуде осиромашеном народу подићи своје проценте на изборима. Свакако, чињеница вредна пажње, што су приметили скоро сви новинари који се баве кампањом, јесте да су партије први пут у новогрчкој историји изашле пред бираче са веома конкретним програмима, добро разрађеним и политички прилагођеним социјалним приликама у земљи.

Приметно је да се грчки медији баве само кампањама странака, потискујући у други план реакције политичких лидера еврозоне на могуће сценарије развоја ситуације у Грчкој, које ће донети 26. јануар. Као да се oва држава полако затвара у своју чауру не би ли била сама са собом, без спољних утицаја, док се не заврше избори. Да није дошло до несрећног догађаја са џихадистима у Француској, на програмима грчких телевизија последњих  дана не би се поменула ниједна тема из иностранства.

 

Сукоб дивова Адреналин предизборних кампања из дана у дан расте и речник оптужби које упућују партије једне другима постаје све оштрији и провокативнији.

Алексис Ципрас, харизматични лидер „Сиризе“ или „најопаснији човек Европе“, како га називају различити медији у Грчкој и у иностранству, започео је своју кампању на Пелопонезу. Под слоганом „Нада долази“, Ципрас покушава да аргументовано докаже колико је „по опстанак грчког народа опасан“ програм „Нове демократије“ и њеног вође Антониса Самараса. Више пута је на својим појављивањима нагласио да Самарас покушава да уплаши народ бауком „Сириза“, али ако настави политику штедње и дуговања, Грчка ће врло ускоро постати само једна мала бедна колонија. Ципрас сматра да економски програм „Нове демократије“ крије замке и да све пореске олакшице што обећава Самарас нису остварљиве под условима које је потписао са Тројком, односно ЕУ, Европском централном банком и ММФ. „У ресторану парламента, а не у сали, коју иначе не подноси, господин Самарас прича како ће Грчку због нас избацити из Европе. Могу да нас избаце и са планете Земље, и из свемира, и из Сунчевог система. Самарас покушава да посеје страх GREXIT-ом, драги другови и другарице, не постоји никакав GREXIT, постоји само Самарас EXIT“, рекао је Ципрас.

„Сириза“ је постигла договор о сарадњи, односно о коалицији на изборима са „Еколозима зеленим“ и са ултралевичарском партијом „Антарсија

Последњих дана се спекулише у медијима око изјаве једног немачког економисте да би GREXIT коштао Немачку 76 милијарди евра, док би смањење, или „шишање“ дугова њихову државу коштало само 40 милијарди евра. Закључак је, случајно или намерно, изостао.

Док се Ципрас са одређеном дозом лежерности креће по Грчкој, Самарас се бори за сваку реч коју упућује својим политичким следбеницима, али и противницима у предизборној кампањи.

У једном од централних хотела Атине, Самарас је представио програм „Нове демократије“ пред присталицама, што су преносиле и све веће телевизије у Грчкој. Он је најавио коначно смањење пореза „постепено и методично“ а треба га дочекати „на хоризонту за неколико година, без ризика да се створе недостаци у државној каси“. Нагласио је да економији треба дати предност у сутрашњици Грчке, и да ако неко жели да створи нешто стабилно (мислећи на државу) пролази кроз тешке стадијуме, и да је држава на прагу стабилизације. Како лидер деснице наглашава у свом промотивном споту: „Да би једна земља одиграла игру (фудбал) мора имати добро игралиште.“

Антонис Самарас жели Грчку у Европи, не жели национално осамљивање. Сматра да на овим изборима неће победити „Нова демократија“, него Грчка са „Новом демократијом“ (реченица коју су касније парафразирали скоро сви његови политички противници). У оквиру програма странке, Самарас је, сем смањења пореза који буквално гуше грчки народ, обећао 700.000 радних места у следећих пет година, као и нормалан излазак из кризе без све чешће помињаног банкрота земље.

 

[restrictedarea]

 

Када се дотакао питања политичких противника, све његове изјаве су за мету имале само „Сиризу“. „Победићемо аматеризам, нећемо да се поклонимо својој судбини и најгорим стварима у себи самима… Ко се противи Европи, наћи ће се у позицији да у очајању проси новац од тих истих од којих жели да оде… Када неко обећава (народу) ‚зечеве са епитрахиљима‘ (грчка пословица која има значење да неко обећава нешто немогуће) без обзира на то где ће их (зечеве) наћи, народ ће морати дупло да плати нешто што неће ни добити“, упозорава он. Самарас је врло јасно оптужио посланике „Сиризе“ да су свој новац изнели у иностранство и да се сад  играју банкрота на терет грчког народа, те да је ова левичарска коалиција, у ствари, један обичан „лоби драхме“.

За овог десничарског политичара најважнији је национални програм развоја и унутрашњих промена у апарату државе, а за политику „Сиризе“ примећује да је то политика рециклаже сиромаштва и мизерије.

Директан напад Самараса на Ципраса десио се када је лидер „Нове демократије“ оптужио лидера „Сиризе“ да ће вратити народ у период Јоргоса Папандреуа, алудирајући на његову изјаву из септембра 2009. године: „Новац постоји“. Наравно, ова Папандреуова изјава се данас у Грчкој користи да означи метеодоксију и предмет исмевања.

 

Коме иду мрве са стола? „Пасок“ је тренутно у хаотичној ситуацији. Покрет демократ-социјалиста Јоргоса Папандреуа је довео повећи број присталица ове партије у своје редове. Само у Солуну 74 особе са великим политичким утицајем су „освануле“ у Покрету. „Пасок“ покушава да прикаже себе као гаранта политичке стабилности, надајући се некој доброј коалицији, и у сваком случају осуђује плашење народа лошом политиком.

Комунистичка партија Грчке не жели излазак из еврозоне, али жели да државом управља народ.

„Пасоку“ је једино важно да се нађе на трећем месту листе резултата избора 25. јануара и да остане у политичкој игри. Наравно, ту долази до суочавања интереса са центролевичарском партијом Ставроса Теодоракиса, „Потами“. Иначе, „Потами“ је млада партија, основана у фебруару 2014. године, залаже се за либералност и социјалдемократију, и наравно за останак Грчке у Европи и еврозони. Борба за треће место постаје све немилосрднија, мада се неки песимисти боје и „Златне зоре“ на овој позицији. Није свеједно замислити да неко из „Златне зоре“ треба и може да одлучује о судбини грчког народа, који је, (бар) у већини, одувек био против нацизма.

Јоргос Папандреу са своје стране поручује свим партијама да неће никоме служити за „поштапање“, мада га не узимају за озбиљно у политичким круговима. Сви га гледају као бледу копију оца и као човека који је довео земљу до исцрпљујућег програма штедње.

Оно што грчки народ, односно бирачко тело Грчке жељно ишчекује јесте телевизијско суочавање лидера „Сиризе“ и „Нове демократије“, у којем ће, верује се, двојица првака одговорити јавно на многа питања која „пеку“ бираче. Питање је, међутим, колико ово може утицати на то у каквој земљи ће се Грци пробудити 26. јануара.

БРОЈКЕ И СЛОВА

Центри за испитивање јавног мњења, са резултатима својих програма, налазе се у жижи интересовања. Резултати се разликују од извора до извора, али углавном само у проценту који ће која странка освојити, а не и у њиховом суштинском редоследу.

Анкета „Mетрон анализис“, указује да ће „Сириза“ освојити 27,1 одсто, „Нова демократија“ 23,8 одсто (разлика 3,3 одсто) „Потами“ 6,7 одсто, „Златна зора“ 4,5 одсто, Комунистичка партија Грчке 4,2 одсто, „Пасок“ 3,2 одсто, „Анел“ 2,8 одсто, Покрет демократ-социјалиста 2,2 одсто, а „Лаос“ 1,1 одсто.

Агенција „Рас“ дошла је до резултата по којим ће „Сириза“ освојити 29,8 одсто, „Нова демократија“ 27,1 одсто (разлика 2,7 одсто) трећа по реду је „Златна зора“ са 5,2 одсто, „Потами“ пет одсто, Комунистичка партија Грчке 4,8 одсто, „Пасок“ 3,4 одсто, „Анел“ 2,5 одсто, а Покрет демократсоцијалиста 2,2 одсто.

По анкети Агенције „Палмос“, „Сириза“ ће освојити 28,1 одсто, а „Нова демократија“ 22,6 одсто. На трећем месту је „Златна зора“ са 6,7 одсто, „Потами“ 5,5 одсто, Комунистичка партија Грчке 4,3 одсто, „Анел“ 2,3 одсто, „Пасок“ 2,1 одсто, Покрет демократсоцијалиста 1,5 одсто, неодлучних испитаника 14,8 одсто и оних који неће гласати 2,7 одсто.

[/restrictedarea]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *