Stalni savet OEBS usvojio deklaraciju o Ukrajini

Zemlje članice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) usvojile su danas na vanrednom sastanku Stalnog saveta u Beču deklaraciju u kojoj su izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog vojne eskalacije poslednjih dana na istoku Ukrajine i pozvale sve strane na neodložan prekid vatre i puno sprovođenje dogovora iz Minska iz septembra prošle godine.

Pozdravljajući usvajanje deklaracije i brzo reagovanje Stalnog saveta na rapidno pogoršavanje situacije na terenu, predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da ona “potvrđuje čvrstu rešenost svih 57 zemalja-učesnica OEBS da spirala nasilja i neprijateljstva na istoku Ukrajine ne može da bude rešena na bojnom polju, već jedino za pregovaračkim stolom”.

“Pozivam sve strane da neodložno pristupe deeskalaciji i sprovođenju potpunog prekida vatre, i želim da ih ohrabrim da u potpunosti upotrebljavaju sredstva OEBS-a za rešavanje konflikta”, rekao je Dačić.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a dostavljenom Tanjugu, u Deklaraciji su zemlje-učesnice izrazile “ozbiljnu zabrinutost zbog vojne eskalacije poslednjih dana na istoku Ukrajine” i pozvali na “neodložan prekid vatre svih strana i puno sprovođenje Protokola iz Minska od 5. septembra 2014. i Memoranduma od 19. septembra 2014”.

Takođe je izražena “puna podrška” specijalnoj predstavnici predsedavajućeg OEBS-a, ambasadorki Hajdi Taljavini, a sve potpisnice Protokola i Memoranduma iz Minska pozivaju se da se što je pre moguće sastanu “kako bi dostigli praktičan napredak u punoj implementaciji dogovora iz Minska”.

Podržavajući sve napore koji se preduzimaju radi deeskalacije stanja, uključujući razgovore u okviru “Normandijskog formata”, zemlje-učesnice u Deklaraciji naglašavaju da “sve strane treba u potpunosti da poštuju i osiguraju zaštitu i bezbednost Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini (SMM) na terenu, i da u potpunosti sarađuju sa tom misijom”, navedno je u saopštenju OEBS-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *