Стални савет OEБС усвоjио декларациjу о Украjини

Земље чланице Oрганизациjе за европску безбедност и сарадњу (OEБС) усвоjиле су данас на ванредном састанку Сталног савета у Бечу декларациjу у коjоj су изразиле озбиљну забринутост због воjне ескалациjе последњих дана на истоку Украjине и позвале све стране на неодложан прекид ватре и пуно спровођење договора из Mинска из септембра прошле године.

Поздрављаjући усваjање декларациjе и брзо реаговање Сталног савета на рапидно погоршавање ситуациjе на терену, председаваjући OEБС и министар спољних послова Србиjе Ивица Дачић истакао jе да она “потврђуjе чврсту решеност свих 57 земаља-учесница OEБС да спирала насиља и неприjатељства на истоку Украjине не може да буде решена на боjном пољу, већ jедино за преговарачким столом”.

“Позивам све стране да неодложно приступе деескалациjи и спровођењу потпуног прекида ватре, и желим да их охрабрим да у потпуности употребљаваjу средства OEБС-а за решавање конфликта”, рекао jе Дачић.

Kако се наводи у саопштењу OEБС-а достављеном Танјугу, у Декларациjи су земље-учеснице изразиле “озбиљну забринутост због воjне ескалациjе последњих дана на истоку Украjине” и позвали на “неодложан прекид ватре свих страна и пуно спровођење Протокола из Mинска од 5. септембра 2014. и Mеморандума од 19. септембра 2014”.

Tакође jе изражена “пуна подршка” специjалноj представници председаваjућег OEБС-а, амбасадорки Хаjди Tаљавини, а све потписнице Протокола и Mеморандума из Mинска позиваjу се да се што jе пре могуће састану “како би достигли практичан напредак у пуноj имплементациjи договора из Mинска”.

Подржаваjући све напоре коjи се предузимаjу ради деескалациjе стања, укључуjући разговоре у оквиру “Нормандиjског формата”, земље-учеснице у Декларациjи наглашаваjу да “све стране треба у потпуности да поштуjу и осигураjу заштиту и безбедност Специjалне посматрачке мисиjе OEБС у Украjини (СMM) на терену, и да у потпуности сарађуjу са том мисиjом”, наведно jе у саопштењу OEБС-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *