Србиjа тражи да се капетан Драган не изручи Хрватскоj

Mинистар правде Никола Селаковић, у допису министру правде Aустралиjе Mаjклу Kинану, затражио jе да се Хрватскоj не дозволи изручење Драгана Васиљковића, познатиjег као капетан Драган, и истакао да су правосудни органи Србиjе спремни за спровођење кривичног поступка против Васиљковића.

Србиjа страхуjе да кривични поступак коjи би се против Васиљковића спровео у Хрватскоj не би био поткрепљен адекватним и одрживим доказима, наведено jе у допису поводом одлуке федералног суда Aустралиjе да одобри екстрадициjу Васиљковића ради кривичног гоњења Хрватскоj коjа га терети за ратне злочине у периоду од 1991. до 1993. године.

Tакође, наглашава се да jе у сличним поступцима до сада изречено много дугорочних затворских казни уз озбиљна кршења основних људских права, а да су броjне организациjе за заштиту људских и грађанских права евидентирале дискриминациjу коjу су судски органи у Хрватскоj демонстрирали у случаjевима против Срба оптужених за ратне злочине.

У прилог овоj тврдњи наводи се и пример одлуке одбиjања изручења Хрватскоj коjу су донели органи Велике Британиjе у случаjу Mилана Шпановића, речено jе Танјугу у Mинистарству правде.

Oсим тога, како се наводи у допису, екстрадициjа Васиљковића изазвала би реакциjе српске заjеднице у Aустралиjи, као и узнемиравање jавности у Србиjи.

Tакође, у допису стоjи да су Република Србиjа и сви њени правосудни органи спремни да праузму све потребне кораке за спровођење кривичног поступка против Драгана Васиљковића у Републици Србиjи у складу са наjвишим правним стандардима.

Mинистар Селаковић указуjе и на чињеницу да су до сада у Србиjи непристрасно и независно спроведени многи кривични поступци за ратне злочине почињене на териториjи бивше СфР Jугославиjе против држављана РС, без обзира да ли имаjу држављанство jош неке земље.

Иначе, ово jе трећи пут да се Србиjе обраћа правосудним органима Aустралиjе.

3 коментара

 1. Srbija mora da stane svim svojim bićem na stranu neizručenja kapetana Dragana Hrvatskoj.To bi bio zločin prema pravdi.Zašto ga nije tražio Hag ako ima išta protiv njega.Ovako Hrvatska vapi za osvetom,i to je suština.Ubili bi ga i mučili do besvesti u zatvoru i ne bi dočekao suđenje.To bi već bio zločin bez mogućnosti fer suđenja.Hrvati oslobodiše svoje generale,u Hagu, za Oluju i progon preko 200.000 Srba.A mi da ne stanemo u odbranu kap.Dragana.To ne bi smeli da dozvolimo.

 2. Samo da nije kasno!? Tu ne postoji nikakva krivica, već potreba hrvata za osvetom, zbog brojnih /ponižavajućih/ poraza u sukobima početkom devedesetih na području Krajine! Srbija je morala i ranije da reaguje kad “domaćini” krše i svoj Ustav da bi udovoljili hrvatskoj poternici! Uostalom da postoji bilo kakav KEP-ov “greh”, reagovao bi medjunarodni sud odavno, pogotovo što je Srbin!

 3. Сетимо се Лазе Лазаревића и његове приповетке “Све ће то народ позлатити”,и није зачудо све ово што се догађа око КЕП-а и око пуно других бораца који нису одбили позив српског народа на одбрану од напада зверских постројби и њихових тежњи за затирање и пљачкање комплетног српског народа. Опет ће о судбини капетана Драгана као и о
  судбинама многих патриота и српских бораца одлучивати они који су се
  у том судбоносном времену, сакривали и оптуживали српске борце, који су браники своју отаџбину и свој народ. Првенствено оптужујем владу републике Србије, за тоталну небригу о судбини њених бораца
  и њиховог жртвовања. Владу републике Србије треба ставити на оптуженичку клупу због таквог става према капетану Драгану.—-милан

  њених бораца

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *