Србиjа може да буде поштен посредник између Русиjе и EУ

Србиjа сигурно има квалификациjе да делуjе као поштени посредник када jе реч о украjинскоj кризи, пише данас ББЦ, наводећи да jе председник Србиjе у интервjуу тоj станици понудио услуге Србиjе у решавању конфликта коjи се све висе продубљуjе.

ББЦ данас наводи да се управо навршила година дана откако jе Србиjа и формално покренула преговоре о члнаству у EУ, а истовремено има jаке везе са Русиjом и одбиjа да тоj земљи уведе санкциjе, упркос притиску из Брисела.
“Mислим да би требало затворити неколико председника у jедну собу да проведу дане и дане заjедно док не изађу са решењем, да договоре решење пошто од њих зависи судбина милиона, десетина и стотина милиона људи”, рекао jе Николић у интервjуу за ББЦ коjи jе ова станица jуче обjавила.

Истичући да jе председник Србиjе познат по томе да говори директно, без околишања, због чега понекад запада у дипломатски проблематичне ситуациjе, ББЦ наводи да jе он сада понудио услуге Србиjе у решавању конфликта коjи се продубљуjе.

Србиjа jе управо преузела председавање OEБС-ом коjи тренутно надгледа ситуациjу у Украjини.

Николић признаjе да jе његова земља у тешкоj ситуациjи , jер се њена два главна партнера у спору и он то види као велики изазов.
“Tо jе као да имате двоjе деце, не можете да се одрекнете jедног од њих”, рекао jе он.

“Mи не можемо да раскинемо наше традициноналне везе са Русиjом. Наш народ нам не би никад опростио”, рекао jе Николић и изразио наду да Србиjа може да помогне EУ и Русиjи да се сете шта су њихови заjеднички интереси – пре свега на плану енергетике.

ББЦ подсећа да jе конфликт довео до отказивања изградње проjекта Jужни ток, коjи требало да буде велики инфраструктурни проjекат у Србиjи као и да jоj осигура енергетску безбедност.

Уколико би решење за кризу било пронађено, оно би такође смањило притисак на владу у Београду да се сврста уз спољну политику Брисела.

Британска станица наводи да што се Србиjа буде више приближавала чланству EУ то ће бити теже излазити из дипломатског оквира Униjе.

Николић сматра да до чанства у EУ има jош доста. Почетни циљ – чланство 2020. jе одувек изгледао оптимистично, али за сада ниjедно од 35 поглавља ниjе отворено.
“Задовољан сам како Србиjа испуњава своj део обавеза из споразума, задовољан сам односном EУ и jавним изjавама, посебно високих званичника EУ, али чини ми се да jе темпо веома успорен и да његово убрзање уопште не зависи од Србиjе, већ искључиво од EУ”, рекао jе Николић.

2 коментара

  1. Srbija nije u stanju da zaustavi otimanje vlastite teritorije. Kosmet je otet ( nadamo se privremeno) , priprema se otimacina Vojvodine…………………. a Srbija se nudi kao posrednik izmedju Rusije i onoga sto za Srpske politicare nema alternative…..Da podsjetimo da je ta ” bezalternativa” zdusno bombardovala Srbiju i poslije ucestvovala i danas ucestvuje u legalizaciji otimacine!!!
    Koji je to autoritet Srbija i njezin predsjednik da smiri rat u Ukraini ,kad cak i E. U. uvodi sankcije protiv Rusije protiv svoje volje i interesa, a pod zestokim pritiskom S A D.!!!
    Dakle, glavni igraci su Rusija i SAD, Ukraina je za SAD, topovsko meso, a E.U. se je stavila u poziciju ” potrcka ” od Amerike. Ja tu nigdje ne vidim Srbiju, iako predsjeda
    potpuno izblamiranim O E B S om……….upravo izblamiranog zbog bombardovanja Srbije i
    otimanja Kosmeta.

  2. Predsednik Srbije ostace poznat po glupostima koje po nekad kaze i ta pojava je veoma cesta. Rusima i evropskim zemljama nije potreban posrednik u razgovorima a pogotovo kao sto je Nikolic.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *