Srbija formalno preuzima predsedavanje OEBS-u

 Srbija će danas formalno od Švajcarske preuzeti predsedavanje OEBS-u na Stalnom savetu te organizacije u Beču.

Srpske vlasti veruju da će to biti prilika da se naša zemlja pokaže kao konstruktivan i ozbiljan politički partner u jeku ukrajinske krize koja je zaoštrila odnose Zapada i Rusije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić će pred Stalnim savetom izložiti prioritete predsedavanja, a Srbija će, kako je rekao, imati veoma ozbiljnu dužnost – da se trudi da bude kredibilan predsedavajući koji uživa poverenje svih strana i koji će preduzimati mere i korake u pravcu deeskalacije sukoba i konflikata.

Dačić je u nedavnoj izjavi Tanjugu rekao da je predsedavanje OEBS-u veliko priznanje ali i prilika da se pokaže kao ozbiljan politički partner.
“Za nas će biti suštinski važno hoćemo li opravdati ta očekivanja. Svi nas podržavaju u tome i to će za nas biti jedna velika obaveza, a istovremeno deo naših ukupnih spoljnopolitičkih aktivnosti za poboljšanje međunarodnog položaja zemlje, a time i neodvojivi i neraskidivi deo sveukupne politike vlade”, naveo je Dačić.

Naš je zadatak da stvorimo takve međunarodne uslove da naša ekonomija i društvo mogu da se razvijaju i naša zemlja ostvari strateški cilj, a to je članstvo u EU, istakao je Dačić.

Navodeći da Srbija želi da se pokaže kao ozbiljan politički partner, Dačić je podsetio da smo od zemlje koja je bila predmet rasparave na OEBS-u i koju su suspendovali iz članstva, a koja je pre 15 godina organizovala referendum protiv dolaska OEBS-a na Kosovo, postali zemlja koja predsedava ovom veoma važnom i ozbiljnom organizacijom.

Prioriteti će, dodao je, biti vezani za konflikte u mnogim zemljama, pre svega u Ukrajini, ali i zapadni Balkan će svakako biti važna tema srpskog predsedavanja OEBS-om.

Upitan gde će, u funkciji predsedavajućeg OEBS-a najpre otputovati, on je najavio da će posle sednice Stalnog saveta 15. januara, sledeća aktivnost biti sednica Saveta bezbednosti UN o odnosu svetske organizacije i OEBS, a zatim će uslediti i poseta SAD, Kongresu i Helsinškom komitetu.
“Koju misiju i koju zemlju ću prvo posetiti još nije odlučeno. U suštini smo razgovarali da započnemo sa nekim zemljama zapadnog Balkana”, kazao je on.

Odluka o sukcesivnom predsedavanju Švajcarske i Srbije 2014. i 2015. doneta je pre tri godine u Beču, sedištu OEBS-a.

Time je Srbija postala prva zemlja bivše Jugoslavije koja dolazi na čelo te organizacije, a na toj funkciji će je sledeće godine zameniti Nemačka.

Srbija je od 2000. godine članica OEBS-a, organizacije za koju se kaže da se “prostire od Vankuvera do Vladivostoka” i koja u svom članstvu ima 57 država.

Osim rešavanja krize u Ukrajini, ova godina će biti važna i jer će tokom srpskog predsedavanja biti obeležena 40. godišnjica Završnog akta iz Helsinkija.

OEBS se smatra netipičnom međunarodnom organizacijom s obzirom da nema osnivački ugovor u formi pravnog akta koji bi države potpisale i ratifikovale, ali funkcioniše na osnovu većeg broja značajnih političkih dokumenata, koji su politički obavezujući, a među kojima je najvažniji Završni akt iz Helsinkija.

Odluke se u toj organizaciji donose konsenzusom, što omogućava da sve države učesnice imaju jednako pravo glasa.

Aktivnosti OEBS se zasnivaju na sveobuhvatnom konceptu bezbednosti i sprovode se kroz tri dimenzije – vojno-političku, ekonomsko-ekološku i takozvanu ljudsku dimenziju.

NINČIĆ: BIĆEMO POŠTEN POSREDNIK U PREDSEDAVANJU OEBS-U

Srbija će, u predsedavanju OEBS-u, biti pošten posrednik i to nije nemoguće čak ni u sadašnjim složenim okolnostima, izjavila je državna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Roksanda Ninčić.

Ona je rekla da se uloga poštenog posrednika “postiže iskrenom namerom, koju mi nesumnjivo imamo, da rad OEBS-a usmeravamo u pravcu rešavanja kriza dijalogom i iskrenim naporom da se obnovi poverenje na prostoru OEBS-a”.
“To nije nemoguće uraditi čak ni u ovako složenim okolnostima, mi ćemo biti maksimalno ozbiljni i koncentrisani u tome da posao predsedavanja obavimo na najozbiljniji mogući način”, rekla je Ninčić za RTS.

Govoreći o prioritetima predsedavanja OEBS-u, koje će ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izložiti danas u Beču, ona je ocenila da su ciljevi “postavljeni realno i u skladu sa njihovom važnošću”, zahvaljujući tome što su “dugo i pažljivo pripremani”, “u neprekidnoj koordinaciji Srbije sa svim ključnim partnerima u OEBS-u”.

Na pitanje o traženju rešenja za ukrajinski problem, koje nije ni na vidiku, državna sekretarka je istakla da “kad postoji kriza, to nimalo ne olakšava posao predsedavajućima” i da je “naše da na najbolji mogući način omogućavamo, odnosno podstičemo dijalog u okviru OEBS-a među ključnim partnerima”.

Ističući da je terorizam “jedna od tema kojima se OEBS bavi, u okviru bezbednosnih pitanja koja su mu u opisu radnog mesta”, ona je dodala da će “napad u Parizu učiniti tu temu još važnijom i vidljivijom” i da je Srbija spremna da se i time bavi “na način koji nameću današnje okolnosti”.

Povodom današnje posete ministra spoljnih poslova Velike Britanije filipa Hamonda, koji će se u Beogradu sastati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, Ninčić je rekla da će dve glavne teme o kojima će se razgovarati biti evropske integracije Srbije i situacija u regionu.
“Predsedavanje OEBS-u je izuzetno važno za afirmaciju, odnosno reafirmaciju Srbije kao kontruktivnog međunarodnog činioca koji može da doprinese rešavanju problema u ovom delu sveta”, rekla je Ninčić.

2 komentara

  1. Jedino racionalno resenje za Srbiju je da se zahvali OEBS i da prepusti predsedavanje bilo kome,ako to neko hoce da prihvati.Za Ukrajinu nema racionalnog,mirnog,resenja a da vuci ostanu siti.Zasto Srbiji treba da vadi trnje ,kad je to p[osao bez krcmara i navlaci jos vecu bedu na vrat ovog naroda.I samo jedan argument za .licna promocija ili karijerizam pojedinaca.

  2. sto se dacic petlja u ukrajinu a nije resijo terorizam ni usvojoj srbiji ima on puno posla da resi pitanje srbije i kosova amrika sila i rusija neka se dogovore oko ukrajine kuce on u brdo mislim ivica dacic b BAGER JR ZA BRDO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *