SNS: Novi Zakon o radu moderan, za razliku od starog

Srpska napredna stranka saopštila je danas da je novi Zakon o radu, koji je usvojen 2014. godine, moderan, evropski i reformski i ima za cilj da oporavi privredu Srbije, za razliku od starog zakona, koji su donele demokrate i koji je Savet Evrope kritikovao u danas objavljenom izveštaju.

Ranije danas lider DS Bojan Pajtić zatražio je da Vlada Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem stavi van snage Zakon o radu, a da ga Skupština Srbije hitno izmeni, ukoliko joj je stalo do poštovanja prava građana na rad, i evropskih vrednosti”.

“Pajtić je u jednom bio u pravu – u tome što je kritikovao stari zakon o radu, onaj koji je donela njegova DS, a kome i Savet Evrope upućuje kritike. Za razliku od tog zakona Demokratske stranke, novi Zakon o radu, koji je usvojen 2014. godine, je moderan, evropski i reformski, i cilj mu je da oporavi privredu Srbije, koju su Pajtić i njegove demokrate uništile”, poručili su naprednjaci u saopštenju.

Kako smatraju u SNS, to pokazuje koliko je žalosno što se Pajtić nalazi na čelu pokrajinske vlade.

“Po ko zna koji put, Bojan Pajtić, na najočigledniji način, pokazuje građanima Srbije, a i celom svetu, da, umesto da uradi makar jednu korisnu stvar za građane Vojvodine u svom 15-ogodišnjem mandatu, on radi protiv svoje zemlje, i njenog ekonomskog oporavka”, navodi SNS.

Naprednjaci ocenjuju da to što je Pajtić “jedva dočekao da odmogne Srbiji na putu EU integracija, pokazuje da su njemu i njegovoj stranci evropske vrednosti uvek bile paravan za pljačkanje Srbije i lično bogaćenje”.

Savet Evrope objavio je danas izveštaj u kojem se navodi da je samo jedna trećina odredbi starog srpskog Zakona o radu u skladu sa Evropskom društvenom poveljom.

“Od 22 odredbe, osam je u skladu sa Poveljom, tri je krše, dok za preostalih jedanaest nema dovoljno podataka za ocenu”, navodi se u izveštaju Komiteta za društvena prava SE, koji se odnosi na period od 2009. do kraja 2012, i tiče se sada već nevažećeg zakona o radu.

“Izveštaj se odnosi na period do kraja 2012. i odnosi se na stari zakon, a novi ce biti obrađen u sledećem izveštaju, koga spremamo za sledeću godinu”, navela je za Tanjug portparolka Saveta Evrope Tatjana Bajeva.

 

Vulin: DS napala sopstveni zakon

 

Savet Evrope kritikovao je danas nevažeći Zakon o radu, koji je 2009. godine donela Demokratska stranka, a ne zakon koji je donela aktuelna Vlada Srbije jula prošle godine, ali je DS jedva dočekala da pokaže mržnju prema premijeru Aleksandru Vučiću, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je u izjavi za TV Prva, povodom kritika Saveta Evrope na stari Zakon o radu, rekao da se kritike temelje na činjenici da dve trećine tog, sad već nevažećeg, zakona nisu bile usaglašene sa evropskim zakonodavstvom.

Zakon koji je donela aktuelna vlada je, za razliku od DS-ovog, dobio pohvale međunarodnih organizacija i finansijskih institucija, ukazao je Vulin.

Dogodilo se, međutim, da je DS jedva dočekala da pokaže da zapravo i nema nikakvu politiku, osim mržnje prema premijeru:

“Politika DS je samo mržnja prema (premijeru Aleksandru) Vučiću i, očigledno, potpuni nemar prema sopstvenoj zemlji”, rekao je Vulin.

Demokrate su, naime, napale važeći Zakon o radu i tražili da se on stavi van snage, a nisu shvatili da se primedbe odnose na zakon koji je donela Demokratska stranka.

“Važeći zakon je dobar zakon, dobio je pohvalu cele Evrope, a oni koji nemaju nikakvu politiku moraju da kritikuju sopstvene zakone, pa se pokazalo da zakon koji su oni (DS) doneli nije usaglašen sa zakonodavstvom EU”, objasnio je Vulin i dodao:

“Šta ćete kada nemate nikakvu poltiku osim mržnje prema Vučiću i sopstvenoj zemlji, onda ne možete drugačije ni da prođete”.

On je takođe, gostujući u Nacionalnom dnevniku TV Pink, rekao da je aktuelni Zakon o radu prošao sve relevantne institucije i da je dobio potvrdu Saveta stranih investitora, Udruženja poslodavaca Srbije, Evropske komisije i Saveta Evrope.

“Tako ozbiljni zakoni ne rade sa tako što ih vi samo stvorite i baciti pred nekoga, a kao što vidimo prethodne vlade su baš tako donosile zakone. Nisu konsultovale nikoga, radile su šta misle da treba, kako misle da treba. Sada videti šta se desilo”, naveo je ministar.

Vulin je rekao da napad DS na aktuelni zakon zapravo govri o tome da su se oni obradovali da će se, kako je rekao, nešto loše desiti našoj zemlji.

“Potpisujem sve što je (lider DS Bojan) Pajtić rekao. Pajtić je potpuno u pravu da zakon koji je donela ta stranka nije bio usklađen sa evropskim zakonodavstvom, nije bio usklađen sa Međunarodnom organizacijom rada, nije bio usklađen sa međunartodnim poveljama, nije omogućio zapošljavanje, već naprotiv”, kazao je Vulin i dodao “da je zakon koji je donela DS omogućio da 400.000 ljudi ostane bez posla”.

Zato, ponovio je, on potpisuje sve što je Pajtić rekao jer konačno lider DS-a je mogao da kaže sve najlošije o zakonu koja je donela njegova partija.

“Ali, ovo nije šala, već gorčina. Vidite da najveća opoziciona partija u Srbiji koristi svaku priliku da se obraduje što se nešto loše desilo za njenu zemlju”, zaključio je Vulin.

foto Tanjug arhiva

PS: Pajtić pokazao vrhunski politički diletantizam

Pokret socijalista smatra da je lider DS Bojan Pajtić pokazao “vrhunski politički diletantizam” u današnjoj izjavi u kojoj je pozvao Vladu Srbije da odmah stavi van snage Zakon o radu.

“Svojom današnjom izjavom predsednik DS je pokazao vrhunski politički diletantizam, pozivajući Vladu Srbije da odmah stavi van snage Zakon o radu, zbog ocene Saveta Evrope da je samo jedna trećina njegovih odredbi u skladu sa Evropskom društvenom poveljom”, poručili su iz Pokreta socijalista.

Da je Pajtić pokazao samo malo političke ozbiljnosti, dodaju iz Pokreta socijalista, sam bi uvideo da se ta ocena odnosi na Zakon o radu donet u vreme kada je vlast u Srbiji obavljala DS i koji je “sadašnja vlada morala da menja upravo zbog štete koju je nanosio Srbiji”.

“Očigledno je da je izjava gospodina Pajtića data u cilju uznemiravanja javnosti i širenja lažnih vesti, što predstavlja vrlo opasnu pojavu, sa kojim bi trebalo da se pozabave nadležni državni organi”, smatraju u Pokretu socijalista.

Kako navode iz te stranke, koliko ne poznaje Zakon o radu, Pajtić je pokazao podsećanjem da je DS već govorila “da će Vučićev zakon o radu suštinski ukinuti minuli rad i smanjenje plata…”.

“Sasvim je tačno da je novi zakon ukinuo smanjenje plata, a što se tiče minulog rada, predlažemo Pajtiću da lično porazgovara sa zaposlenima u preduzećima gde je okončano kolektivno pregovaranje i gde su poslodavci i sindikati za sve zaposlene ugovorili uvećanje zarada po osnovu minulog rada za sve godine radnog staža, bez obzira kod kog poslodavca su taj radni staž ostvarili”, dodaje se u saopštenju.

Aktuelnim Zakonom o radu je, kako se navodi, trudnicama, porodiljama i osobama sa invaliditetom obezbeđen viši stepen zaštite nego što su ga imali u prethodnom Zakonu.

“Zbog svega ovoga ipak ne tražimo ostavku Bojana Pajtića jer ko bi bolje vodio Demokratsku stranku od njega”, zaključuje se u saopštenju Pokreta socijalista.

Pajtić je ranije danas zatražio od Vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem da stavi van snage Zakon o radu, a da ga Skupština hitno izmeni.

2 komentara

  1. BOKI JE MALO NERVOZAN I ZURI,BAS KAO I KAD JE U PARLAMENTU GLASAO UMESTO NEDE.

  2. Ima da se zna ko je BOOS na D(o)S u ovoj zemji! Bojan Pajtić i Njegovi pajtaši! K’o svaki BOOS, obeznanio Bole da Zakon o rad “ima da ga nema – odmah i sad … inače”… Pravi EVRO-PEVAC!
    Ni gluplje želje, ni bržeg isponjenja – Zakon “šutnut” po HINOM postupku, al’ još pre mlogo dana… nije imao “pojma”, po običaju, a želja mu ispunjena!
    Zluradi bi “pomislili” – političko samoubistvo iz zasede !?
    Ma, jok brate – vizionarstvo !!!
    Što su Nam ovi EVO-PAJACI nadahnuti ovih deceniju ipo, prosto ne znamo ko je SMEŠNIJI od koga!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *