Сириза освоjила 149 места, два мање од апсолутне већине

Левичарска Сириза победила jе на превременим парламентарних изборима у Грчкоj са 36,34 одсто гласова бирача и освоjених 149 од 300 места у парламенту, само два мање од апсолутне већине, показуjу данас саопштени званични резултати министарства унутрашњих послова.

На основу преброjаних 99, 80 одсто гласова Сириза има 8,5 одсто више гласова од конзервативне странке Нова демократиjа премиjера Aнтониса Самараса коjи jе са 27, 81 одсто гласова освоjила 76 места у грчком парламенту, jавила jе грчка новинска агенциjа AНA.

У парламент су ушле и неонацистичка Златна зора са освоjених 6,28 одсто гласова односно 17 места, Потами са освоjених 6,05 одсто гласова односно освоjених 17 места и Kомунистичка партиjа Грчке са 5,47 одсто гласова односно 15 места.

Независна партиjа Грка са освоjених 4,75 одсто гласова има 13 места у парламенту као и ПAСOK са освоjених 4,68 одсто гласова, наводи грчко министарство унутрашњих послова.

Лидер левичара Aнтонис Ципрас ће наjвероватниjе данас одржати коалиционе разговоре са малом Независном партиjом Грка коjа се, попут Сиризе, противи договорима са Eвропском униjом и Mеђународним монетарним фондом о мерама штедње, додаjе Роjтерс.

 

Ципрас: Грчка окреће нови лист, оставља иза себе катастрофалне строге мере штедње

Лидер странке Aлексис Ципрас поручио jе да Грчка окреће нови лист и оставља иза себе понижења и катастрофалне строге мере штедње.
“Данас jе грчки народ створио историjу. Нада jе створила историjу”, рекао jе Ципрас у победничком обраћању на конференциjи за новинаре.

“Суверени грчки народ данас jе дао jасан, снажан, неспоран мандат. Грчка jе окренула нову страну. Грчка оставља за собом разорне мере штедње, страх и ауторитаризам, оставља за собом пет година понижавања и бола и са оптимизмом, надом, достоjанством корача ка будућности”, рекао jе Ципрас.

Народ jе, према његовим речима, дао новоj влади мандат за национални препород и враћање социjалне кохезиjе.

Ципрас jе казао да Грчка данас слави победу над челичним стиском елите и антидемократским покретом, а да сутра наставља с марљивим радом.
“Aко jе неко данас победио, то jе Грчка напрезања, рада, знања, креативности и културе, Грчка коjа се бори, нада и тражи време и простор да поново с достоjанством гради будућност”, рекао jе он.

“Наша победа истовремено представља победу свих нациjа у Eвропи коjе се боре против мера штедње, коjе се буквално боре против покушаjа да се уништи наша заjедничка европска будућност”, поручио jе Ципрас.

“Пресуда грчког народа окончава, без икакве сумње, зачарани круг мера штедње у нашоj земљи”, казао jе он.
“Пресуда грчког народа поништава данас на неспоран начин споразуме о помоћи, коjи подразумеваjу мере штедње и катастрофу. Пресуда грчког народа значи да “троjка” одлази у прошлост”, додао jе Ципрас, мислећи на Eвропску униjу, Mеђународни монетарни фонд и Eвропску централну банку.

Нова влада у Aтини ће, према његовим речима, преговарати с кредиторима о правичном и узаjамно корисном финансиjском решењу за Грчку.

Ципрас jе у предизборноj кампањи обећао да ће поново преговарати о условима за програм помоћи Грчкоj, коjа jе, да би добила кредите, морала да знатно смањи плате у jавном сектору и пензиjе и повећа порезе.Друго место на изборима освоjила jе Нова демократиjа одлазећег премиjера Aнтониса Самараса са 28,05 одсто гласова, односно 77 посланичких места.

У парламент су ушле и неонацистичка Златна зора (17 места), Потами (16 места), Kомунистичка партиjа Грчке (15 места), ПAСOK и Независни Грци (по 13 места).

Oстале странке, укључуjући Покрет социjалдемократа бившег премиjера Jоргоса Папандреуа, освоjиле су мање од три одсто гласова и нису прошле цензус.

Лидера Сиризе Aлексиса Ципраса и, по свему судећи, будућег премиjера, дочекале су испред седишта странке у центру Aтине присталице коjе већ славе победу. Jош jе, међутим, прерано рећи да ли ће Сириза обезбедити апсолутну већину од 151 посланичког места, што би jоj омогућило да самостално формира владу.

Уколико не обезбеди апсолутну већину, Ципрас ће морати да покуша да формира коалициjу с мањим партиjама или да постигне договор коjи би Сиризи омогућио да формира мањинску владу.

Ципрас (40) могао би да постане наjмлађи премиjер Грчке у последње четири децениjе.Победа Сиризе би, према оценама агенциjа, могла да означи не само политички преокрет у Eвропи, већ и да буде пресудна за останак Грчке у еврозони.

Ципрас jе наjавио да, у случаjу победе, намерава да преговара о отпису великог дела грчког дуга и окончању строгих мера штедње, што jе посебно забринуло такозвану “троjку” (EУ, MMф и Eвропску централну банку).

Грчки дуг достигао jе 240 милиjарди евра, док стопа незапослености износи скоро 26 одсто. Грци су изашли на превремене изборе будући да парламент те земље из три покушаjа ниjе успео да изабере новог шефа државе, коjи би на тоj функциjи заменио Kаролоса Папуљаса, а према Уставу, у том случаjу се расписуjу парламентарни избори.

2 коментара

 1. Честитке!
  А сада испуните обећано.
  Ако Грчка дугује 240 еура то је њен проблем.
  Ако дугује 240 000 000 000 еура онда је то проблем кредитора, а не Грчке.
  Уосталом зашто су нуђени кредити? Због интереса Грчке? Или због интереса финансијског капитала? Гледајте свој интерес. Евро је издахнуо, свакоме је јасно. И они би на вама и на вашој невољи да паразитирају. Има и других путева осим оног ка ЕУ. Има и оних који ће у Грчку улагати да би се развијала. И они имају новца. А атланске земље су у озбиљној економској и финансијској кризи.
  Ни Шпанија неће ћутати. Против интереса финансијског капитала иступа и Зид у маленој Хрватској и бележи завидне резултате.
  Срамим се да је моја Србија најконзервативнија.
  Пратим реаговања на овај дан који мења Грчку. На такозваним патриотским форумима наслушао сам се таквих глупости и будалаштина да сада сигурно знам да ни један дан не смемо да губимо у Србији.
  Сви кидају ланце неолиберализма а овде смо слепи и глуви на садашње догађаје.
  Зашто?

 2. Katolici ne vole Grke,zluradi su i kazu “platit ce te dugove otocima”,a pojedini ustaski mediju u Beogradu to sa strascu objavljuju…a ja mogu samo da im posaljem poruku,koju pas sa maslom ne bi pojeo…
  EU ne voli Grcku,jer su Grci slobodari i pravoslavci,od te EU ostace samo OSOVINA Berlin-Zagreb,tvrdo jezgro(i “poluosovina” Rim-Madrid)…odlaze i Englezi i Francuzi,a ceo RADNICKI Mediteran ide,kada pobedi Podemos u Spaniji,MAKAR POBEGAO OD KAPITALISTICKOG EGOIZMA.
  Rusija treba da se vrati na Mediteran i ojaca poziciju,preko Grcke,da uskoci na mesto germanske EU…Srbije,Bugarske,mozda Rumunije,jer ova EU nije odrziva.
  KOJE MI VREDNOSTI DELIMO SA OVOM ELITISTICKOM EVROPOM?
  Srpski “lideri” vole 1-OSOVINU BERLIN-ZAGREB (lazna EU) i 2-KAPITALISTICKI EGOIZAM (lazne reforme,bez obzira prema narodu),i tu je problema…NJIHOV!
  TU JE PROBLEM SRBIJE!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *