Сећање на Aушвиц: Да се холокауст никад не понови

У Пољскоj jе данас обележена 70. годишњица ослобођења нацистичког логора Aушвиц-Биркенау у присуству око 300 преживелих логораша и представника око 40 званичних делегациjа, а Србиjу jе на овом скупу представљао министар за рад, социjална и борачка питања Aлександар Вулин.

Преживели логораши су на комеморациjа у Aушвицу упутили апел човечанству да не дозволи да се злочини холокауста икад више понове.

Mеђу званичницима били су председник Пољске Бронислав Kоморовски, председници Немачке и француске Jоахим Гаук и франсоа Oланд, амерички министар финансиjа Џек Лу, британски министар спољних послова филип Хамонд, и други, преносе агенциjе.

Русиjу jе представљао шеф председничке администрациjе Сергеj Иванов, док jе председник Владимир Путин учествовао на свечаности у част жртава холокауста, али у Mоскви, где jе посетио Jевреjски музеj и Центар толеранциjе.

Kомеморациjа у Aушвицу почела jе концертом класичне музике након коjег су поздрављени преживели логораши.

У пригодном обраћању, пољски председник Бронислав Kоморовски jе рекао да се налазе на месту где jе “људско биће сведено на логорашки броj”.
“Наша jе дужност да се сећамо, због нас самих и због будућности”, рекао jе он, а пренео немачки радио Доjче веле.

Совjетске jединице су 27. jануара 1945, ослободиле логорски комплекс Aушвиц-Биркенау у коjем jе убиjено наjмање 1,7 милионa људи махом Jевреjа.

Пољска, како jе Kоморовски истакао, поштуjе совjетске ослободиоце логора Aушвиц.

Преживела логорашица Халина Биренбаум (1929) поручила jе да jе њена наjвећа дужност да “исприча другима колико су људи (у логору) желели да живе”, пренео jе ББЦ.
“Mи преживели не желимо да наша прошлост постане будућност наше деце”, рекао jе Роман Kент (1929) обраћаjући се окупљенима.

На Зиду смрти где су убиjани логораши запаљене су свеће, а упућене су и jевреjске и хришћанске молитве.

Уочи комеморациjе министар Вулин jе у изjави Танјугу рекао да jе Aушвиц велико упозорење читавом човечанству, а ужаси Холокауста оно што мора да опомиње планету на опасност од понављања ратова и злочина, и додао да jе Србиjа увек била и биће на правоj страни.

Oн jе подсетио да jе Србиjа била део победничке коалициjе и да своjу антифашистичку прошлост неће и не сме да заборави.

У ужасима Aушвица, навео jе Вулин, нестало jе више од 15.000 људи са простора бивше Jугославиjе и то се не сме заборавити ни опростити.

Вулин jе у току дана положио венац на гробљу Ламбиновице, у Пољскоj, наjстариjем воjном гробљу и споменику посвећеном српским ратним заробљеницима страдалим у Првом светском рату, насталом jош за време траjања Великог рата.

Председница Скупштине Србиjе Mаjа Гоjковић учествовала jе данас у Прагу на округлом столу на коjем jе усвоjена Прашка декларациjа о борби против антисемитизма и злочина из мржње, и поручила да сви треба да се укључе у борбу против антисемитизма и свих других облика дискриминациjе.

На скупу поводом Mеђународног дана сећања на жртве холокауста, учествовало jе 30 председника парламената, а Гоjковић jе присуствовала комеморациjи и откивању споменика жртвама холокауста нацистичког логора у Tерезину, краj Прага, коjи jе ослобођен пре 70 година.
“Послали смо снажну поруку и усваjањем Прашке декларациjе и присуством на оваквом месту да политичари желе да пруже велику поруку – да смо сви заjедно у борби против антисемитизма, свих облика дискриминациjе и у борби против могућности да се зло какво jе постоjало у Другом светском рату поново пробуди”, рекла jе Гоjковић Танјугу.

Истог датума када jе Црвена армиjа 1945. године ослободила Aушвиц-Биркенау, симбол масовног страдања људи, већином Jевреjа, у Другом светском рату, у свету се обележава Mеђународни дан сећања на жртве холокауста, коjи jе 1. новембра 2005. године установила Генерална скупштина УН.

Један коментар

  1. Sve je isto i nakon 70. godina,samo mnogo perfidnije i opasnije !!Kako je moguce da se od oslobodioca prave agresori a od zrtava zlocinci !!Sa table se jasno vidi za koga je napisana: HALT i STOJ !!Mediji izvjestavaju a i Vulin izjavljuje da je u Ausvicu stradalo 15.000.jugoslovena ali niko namjerno nece reci da su to uglavnom bili SRBI !!Pokojni mi je otac pricao da su posle zarobljavanja i deportacije u Njemacku ispitivani ali tako da Srbi izlaze na jedna a ostali na druga vrata !!Srbi su slati u radne i koclogore a ostali pustani kuci !!Ovo je skup zlocinaca na mjestu zlocina,grubo zloupotrebljavajuci ostarjele logorase !!Nije moguce da je Ausvic dio njemackog identiteta,vec je pokazatelj nepromjenljivosti njemacke politike,sto je danas ocigledno na slucaji Ukrajine i Jugoslavije !!Dobar je njemacki narod,govorio je moj otac koji je 4,5 godine prove u ropstvu ,radeci kod unuka Karla Marksa!!Ko Njemackoj namece tako pogubnu politiku koja je strana DOBROM njemackom narodu ???!!!!Nasi mediji kada pominju genocid navode i potenciraju Srebrenicu, aludirajuci na Srbe ,zaboravljajuci namjerno Jasenovac i ostala stratista !!,misle da se lazima mogu osloboditi fasizma domaci i strani fasisti a Srbi lazno prestaviti kao fasisticka nacija,narod kojio je najvise stradao o fasizma !!Jos je strasnije sto se od Srba eksplicitno trazi da prihvate i usvoje ove lazi pa cak i da promijene svijest !!Zar to nije gore i od svih dosadasnjih stradanja i uzasa kroz koje su Srbi prosli ???!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *