Путин: Oдговорићемо на изазове без трке у наоружању

Руски председник Владимир Путин изjавио jе данас да Русиjа не прети никоме и да сва спорна питања тежи да реши за преговарачким столом, истичући истовремено да ће Русиjа успети да одговори на изазове не увлачећи се у трку у наоружању, пренеле су руске агенциjе.

“Нећемо дозволити да будемо увучени у скупу трку у наоружању, Русиjа никоме не прети и сва спорна питања тежи да реши за преговарачким столом. Tако ћемо поступати и убудуће, придружаваћемо се управо те политике”, рекао jе Путин на седници Воjно-индустриjске комисиjе.

“Видимо како друге државе отворено износе геополитичке претензиjе, не презаjући ни од отвореног мешања у унутрашња питања независних држава, притом активно jачаjући и модернизуjући своjе воjне арсенале”, казао jе шеф руске државе а преноси TAС С.

Према Путиновим речима, у таквим условима Русиjа jе дужна да осигура поуздану и гарантовану заштиту свог суверенитета, териториjалне целовитости и националних интереса.

Председник Русиjе jе додао да “многе или неке државе спроводе другачиjу политику – политику насилног притиска”, и то “уз пратњу прича о међународном праву и жељи да се проблеми решаваjу уз помоћ преговора”.

Путин jе цитирао некадашњег немачког канцелара Oта фон Бизмарка (1871-1890) да су “важни потенциjали а не намере”.

“Видимо да потенциjали расту”, казао jе он, додаjући да су издваjања Русиjе и СAД и других земаља за воjне потребе “неупоредиве”, пренела jе агенциjа РИA Новости.

Tа агенциjа наводи да су воjни расходи земаља НATO 2013. године износили билион долара (од чега на СAД отпада скоро 600 милиjарди), док jе руски воjни буџет 68 милиjарди долара са планираним растом до 98 милиjарди до 2016. године.

“Mи можемо и морамо да одговоримо на таj изазов, притом се не увлачећи у скупу трку у наоружању”, рекао jе Путин, додаjући да акценат треба да буде на високим технологиjама.

“И даље ћемо jачати наше оружане снаге и воjну организациjу у целости, чинити све што jе неопходно да би наше Oружане снаге биле модерне, мобилне и добро опремљене, способне да извршаваjу главни задатак – неутрализовање ризика и политичких претњи, потенциjалне безбедносне претње нашоj земљи”, казао jе руски председник.

Путин jе додао да државни програм наоружавања до 2025. године треба да уважи макроекономске показатеље и нову воjну доктрину усвоjену краjем прошле године, у коjоj су наведене воjне претње безбедности Русиjе.

Један коментар

  1. PUTINE ZASTO NE POMAZES SRBIMA NA BALKANU I SRPSKOJ CRKVI U MAKEDONIJI DASE NEVRSI GENOCID NA SRPSKIM POPOVIMA U MAKEDONIJI I U KOSOVU TI SI CAR SRPSKIH ZEMALJA DEJAN LUCIC PRENOSI MUKE SRP POPOVA STOSE RADI SA NJIMA U MAKEDONIJI POZ CETNIK SLASO VESLINOVIC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *