Poreske olakšice – mamac za glasače

Za „Pečat“ iz Soluna Katarina Verikios

Svi učesnici u predizbornoj trci imaju mnogo toga da zamere svojim političkim protivnicima, ali većini je jedna misao ista, a ona glasi – Samo da ne dođe do drugog kruga izbora

Ostao je još samo jedan dan do predizborne tišine, i dva dana do parlamentarnih izbora u Grčkoj. Narod je, putem medija, nemilosrdno izložen političkim presijama koje navode za koga u stvari treba glasati. Svim strankama su na meti „neodlučni“ glasači, kojih je otprilike 9,8 odsto od ukupnog biračkog tela.

 

NEPOŽELJNI SAUČESNICI U poslednjih nedelju dana, grčka politička scena se pretvorila u jednu veliku tržnicu gde su se budući poslanici nadvikivali ko nudi više. Bilo je i predizbornih trikova kojima su izvesni političari plašili narod, pričajući o strašnoj i mračnoj sudbini  koja će zahvatiti celu zemlju, pa možda čak i EU, ako baš oni ne pobede na izborima.

Poslednju reč u predizbornoj kampanji su svakako imali lideri političkih partija. Padale su kao kiša optužbe i neistine o programima protivničkih stranaka. Ipak, kao duga posle obilne (prljave) kiše, pojavili su se u javnosti ekonomski programi vodećih političkih frakcija, koji su malo rasteretili atmosferu neopravdanog straha od sutrašnjice, i pojasnili stavove „kormilara“. Jer kako je i sam Antonis Samaras naveo: „Grčkoj je sad potrebno jako kormilo!“, a svaki od lidera u sebi verovatno prepoznaje baš najpogodnijeg i najjačeg.

Aleksis Cipras, lider levice, traži od naroda da mu da priliku da samostalno formira novu vladu, te naglašava da nema ni želju ni nameru da prilagođava program svoje stranke nekim „nepoželjnim saučesnicima“.

„Nećemo pregovarati o našem (solunskom) programu ni sa ‚ostalima‘ a ni sa Merkel“,  naglasio je vođa levice u svom govoru u Agriniu i dodao da je sad prilika da se pomoću glasova „neodlučnih“ stvori jedna jaka Grčka Republika, koja će imati „vladu društvenog spasa i nacionalnog preporoda i dostojanstva“.

 

NAROD ODLUČAN DA SE USPRAVI Provokacije Antonisa Samarasa da će „Siriza“, ako pobedi, iskoristiti kao izvor novca štednju građana, jer neće imati drugi izvor finansija za otplatu rate duga Trojci, koja dospeva krajem marta, i da će u suštini uništiti srednji stalež Grčke, pale su na plodno tle Ciprasovih oratorskih sposobnosti.

„Siriza garantuje bezbednost ušteđevine građana, dotacije zemljoradnicima i dostojanstvene penzije… Govori nam Samaras da ćemo uništiti srednji stalež, pa i da želimo da uradimo tako nešto, ne možemo, zato što su gospodin Samaras i Trojka već odavno istrebili naš srednji stalež“, naglasio je Cipras i dodao da se „svakim danom uveravamo sve više da potočić naše pobede postaje reka. Iz dana u dan se uveravamo da se odlučnost našeg naroda da se uspravi i zahteva svoje dostojanstvo ne može ničim opovrgnuti“.

Sveukupna strategija „Sirize“ je usmerena na dobijanje prilike za samostalno formiranje vlade. Potencijalni poslanici ove stranke preporučuju biračima da zapuše uši kad čuju neopravdane pretnje „Nove demokratije“. Tvrde da su u opasnosti, ako, naravno, „Siriza“ pobedi, samo oni koji ne plaćaju porez na svoje ogromne prihode i ogromne posede, i da samo oni treba da se boje.

Aleksis Cipras će ukinuti sveobuhvatni porez na nekretnine koji su Samaras i Trojka nametnuli grčkom narodu i uvešće porez za posednike velikog broja nekretnina. Baš zbog ovog dela ekonomskog programa, Samaras smatra da Cipras neće imati izvor novca za otplatu dugova i da će prestati da otplaćuje nagomilani spoljni dug, te da bi u tom slučaju Grčka mogla ostati bez paketa finansijske pomoći EU, Evropske centralne banke i MMF.

 

[restrictedarea]

 

OKRENUTI „NEOPREDELJENIMA“ Sa druge strane, „Siriza“ insistira na tome da država počne da otplaćuje nagomilane dugove pomenutim institucijama tek kad se izvuče iz recesije i pokrene ekonomski rast, a ne da mere štednje „guše“ svakog državljanina ponaosob.

„Nova demokratija“ se prvenstveno obraća srednjem staležu i naravno „neopredeljenima“ kao svom biračkom telu koje u svakom slučaju treba da bude proevropsko. Lider te stranke je naglasio da je uspeo, bez pristanka Trojke, da vrati socijalni dodatak starima iz Severnog Epira, i onima sa Crnog mora koji su grčkog porekla i žive u Grčkoj, kao i doživotne penzije za majke sa puno dece.

Predstavljajući svoj ekonomski program, podsetio je birače da je baš „Nova demokratija“ smanjila PDV u ugostiteljstvu, takođe cenu nafte za grejanje, da je za sedam odsto umanjen sveobuhvatni porez na nekretnine za 2015, te da je ova politička frakcija prešla na konkretno rešavanje pitanja „crvenih“ kredita privatnih lica i dugovanja građana prema državi (mogućnost otplaćivanja duga u sto rata).

Antonis Samaras smatra da Aleksis Cipras nikada nije imao prilike za pregovore, i  kad bi bio u prilici da pregovara sa Trojkom, ne bi sigurno znao odakle da počne i šta da kaže. Tako se njegov „logični“ zaključak svodi na to da vođa levice jednostavno nije dorastao situaciji, i ne gubi priliku da naglasi kako je od početka tvrdio da postoji opasnost po zemlju zbog prevremenih parlamentarnih izbora, te da će se, u slučaju pobede „Sirize“, Grčka opet naći na početnoj poziciji iz 2012. i pred novim, drugačijim i nemilosrdnijim merama štednje.

Anketa centra za ispitivanje javnog mnjenja „Kapa riserč“ ukazuje da će „Siriza“ osvojiti 31,2 odsto, „Nova demokratija“ 28,1 odsto, „Potami“ 5,4 odsto, „Pasok“ pet odsto, KPG 4,9 odsto, a „Zlatna zora“ 4,7 odsto. Za razliku od „Kapa riserča“, „Pablik“ u svojoj anketi daje prednost „Sirizi“ za čitavih pet odsto, to jest da ona osvaja 35,5 odsto, „Nova demokratija“ 30,5 odsto, „Potami“ i KPG sedam odsto, a „Zlatna zora“ 6,5 odsto. O prednosti Ciprasove stranke u ispitivanjima javnog mnjenja, Samaras kaže da je razlika na granici statističke greške.

NA KORAK OD HADA Dok se dva politička kolosa nadmeću u retorici, u zemlji se dešavaju razne stvari koje njih kao da ne dotiču. Policija hapsi lokalne teroriste i džihadiste „u prolazu“. Volfgang Šojble objavljuje da ni u kom slučaju neće biti prilike za otpisivanje dela grčkog duga, Evropska centralna banka navodno izjavljuje da neće primati obveznice  Grčke države – tu izjavu pobija „Špigl“.

„Rojters“ javlja kako se u krugovima EU raspravlja o produžetku nametnutih mera štednje za još šest meseci, kuća „Fič“ degradira grčku ekonomiju, banke kao Pireus, Alfabank i Eurobank traže podršku vanrednog mehanizma ELA zbog nedostatka gotovine, građani masovno podižu svoje ušteđevine i kriju ih pod dušecima iz straha od dana nakon izbora.

Dok vlada ovaj haos, zemlja kao da je na korak od Hada, lideri manjih partija pokušavaju da trguju svojim glasovima i još se premišljaju kojem kolosu će se prikloniti. Naravno, tu je i partija „Potami“, tvrd orah, koja smatra da će baš ona odlučiti o smeru zemlje posle izbora i priznaje „Sirizi“ da je fantastično što su objavili da u slučaju njihove pobede ministri neće biti birani samo iz krugova partije nego iz društva, kao pojedinci koji stvarno vrede nezavisno od svojih političkih opredeljenja.

„Pasok“, kao uostalom i „Potami“, tvrdi da je treća snaga u državi, a ne džoker, i da će u stvari Venizelos sa svojim pristalicama imati u svojim rukama igru organizovanja nove vlade.

Komunistička partija Grčke smatra da „Siriza“ vodi zemlju u močvaru, a „Nova demokratija“ u provaliju.

Panos Kamenos, lider „Anela“, poručuje velikim partijama da ne mogu da „izbace“ Grčku iz Evrope jer tu pripada, i dodaje, malo humoristički, da 25. januara svi zaključaju svoje babe i dede da ne bi glasali za „Novu demokratiju“.

Fotis Kuvelis, predstavnik „Dimara zelenih“, apeluje da nikako ne sme da se stvori vlada jedne partije, dok Nikos Mihaloljakos, „firer“ partije „Zlatna zora“, iz zatvora, proziva pristalice „Nove demokratije“ i naziva ih zelenašima, a pristalice „Sirize“ boljševicima.

Očigledno je da svi imaju mnogo toga da zamere svojim političkim protivnicima, ali većini je jedna misao ista, a ona glasi – Samo da ne dođe do drugog kruga izbora!

[/restrictedarea]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *