Пореске олакшице – мамац за гласаче

Зa „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос

Сви учесници у предизборној трци имају много тога да замере својим политичким противницима, али већини је једна мисао иста, а она гласи – Само да не дође до другог круга избора

Остао је још само један дан до предизборне тишине, и два дана до парламентарних избора у Грчкој. Народ је, путем медија, немилосрдно изложен политичким пресијама које наводе за кога у ствари треба гласати. Свим странкама су на мети „неодлучни“ гласачи, којих је отприлике 9,8 одсто од укупног бирачког тела.

 

НЕПОЖЕЉНИ САУЧЕСНИЦИ У последњих недељу дана, грчка политичка сцена се претворила у једну велику тржницу где су се будући посланици надвикивали ко нуди више. Било је и предизборних трикова којима су извесни политичари плашили народ, причајући о страшној и мрачној судбини  која ће захватити целу земљу, па можда чак и ЕУ, ако баш они не победе на изборима.

Последњу реч у предизборној кампањи су свакако имали лидери политичких партија. Падале су као киша оптужбе и неистине о програмима противничких странака. Ипак, као дуга после обилне (прљаве) кише, појавили су се у јавности економски програми водећих политичких фракција, који су мало растеретили атмосферу неоправданог страха од сутрашњице, и појаснили ставове „кормилара“. Јер како је и сам Антонис Самарас навео: „Грчкој је сад потребно јако кормило!“, а сваки од лидера у себи вероватно препознаје баш најпогоднијег и најјачег.

Алексис Ципрас, лидер левице, тражи од народа да му да прилику да самостално формира нову владу, те наглашава да нема ни жељу ни намеру да прилагођава програм своје странке неким „непожељним саучесницима“.

„Нећемо преговарати о нашем (солунском) програму ни са ‚осталима‘ а ни са Меркел“,  нагласио је вођа левице у свом говору у Агриниу и додао да је сад прилика да се помоћу гласова „неодлучних“ створи једна јака Грчка Република, која ће имати „владу друштвеног спаса и националног препорода и достојанства“.

 

НАРОД ОДЛУЧАН ДА СЕ УСПРАВИ Провокације Антониса Самараса да ће „Сириза“, ако победи, искористити као извор новца штедњу грађана, јер неће имати други извор финансија за отплату рате дуга Тројци, која доспева крајем марта, и да ће у суштини уништити средњи сталеж Грчке, пале су на плодно тле Ципрасових ораторских способности.

„Сириза гарантује безбедност уштеђевине грађана, дотације земљорадницима и достојанствене пензије… Говори нам Самарас да ћемо уништити средњи сталеж, па и да желимо да урадимо тако нешто, не можемо, зато што су господин Самарас и Тројка већ одавно истребили наш средњи сталеж“, нагласио је Ципрас и додао да се „сваким даном уверавамо све више да поточић наше победе постаје река. Из дана у дан се уверавамо да се одлучност нашег народа да се усправи и захтева своје достојанство не може ничим оповргнути“.

Свеукупна стратегија „Сиризе“ је усмерена на добијање прилике за самостално формирање владе. Потенцијални посланици ове странке препоручују бирачима да запуше уши кад чују неоправдане претње „Нове демократије“. Тврде да су у опасности, ако, наравно, „Сириза“ победи, само они који не плаћају порез на своје огромне приходе и огромне поседе, и да само они треба да се боје.

Алексис Ципрас ће укинути свеобухватни порез на некретнине који су Самарас и Тројка наметнули грчком народу и увешће порез за поседнике великог броја некретнина. Баш због овог дела економског програма, Самарас сматра да Ципрас неће имати извор новца за отплату дугова и да ће престати да отплаћује нагомилани спољни дуг, те да би у том случају Грчка могла остати без пакета финансијске помоћи ЕУ, Европске централне банке и ММФ.

 

[restrictedarea]

 

ОКРЕНУТИ „НЕОПРЕДЕЉЕНИМА“ Са друге стране, „Сириза“ инсистира на томе да држава почне да отплаћује нагомилане дугове поменутим институцијама тек кад се извуче из рецесије и покрене економски раст, а не да мере штедње „гуше“ сваког држављанина понаособ.

„Нова демократија“ се првенствено обраћа средњем сталежу и наравно „неопредељенима“ као свом бирачком телу које у сваком случају треба да буде проевропско. Лидер те странке је нагласио да је успео, без пристанка Тројке, да врати социјални додатак старима из Северног Епира, и онима са Црног мора који су грчког порекла и живе у Грчкој, као и доживотне пензије за мајке са пуно деце.

Представљајући свој економски програм, подсетио је бираче да је баш „Нова демократија“ смањила ПДВ у угоститељству, такође цену нафте за грејање, да је за седам одсто умањен свеобухватни порез на некретнине за 2015, те да је ова политичка фракција прешла на конкретно решавање питања „црвених“ кредита приватних лица и дуговања грађана према држави (могућност отплаћивања дуга у сто рата).

Антонис Самарас сматра да Алексис Ципрас никада није имао прилике за преговоре, и  кад би био у прилици да преговара са Тројком, не би сигурно знао одакле да почне и шта да каже. Тако се његов „логични“ закључак своди на то да вођа левице једноставно није дорастао ситуацији, и не губи прилику да нагласи како је од почетка тврдио да постоји опасност по земљу због превремених парламентарних избора, те да ће се, у случају победе „Сиризе“, Грчка опет наћи на почетној позицији из 2012. и пред новим, другачијим и немилосрднијим мерама штедње.

Анкета центра за испитивање јавног мњења „Капа рисерч“ указује да ће „Сириза“ освојити 31,2 одсто, „Нова демократија“ 28,1 одсто, „Потами“ 5,4 одсто, „Пасок“ пет одсто, КПГ 4,9 одсто, а „Златна зора“ 4,7 одсто. За разлику од „Капа рисерча“, „Паблик“ у својој анкети даје предност „Сиризи“ за читавих пет одсто, то јест да она осваја 35,5 одсто, „Нова демократија“ 30,5 одсто, „Потами“ и КПГ седам одсто, а „Златна зора“ 6,5 одсто. О предности Ципрасове странке у испитивањима јавног мњења, Самарас каже да је разлика на граници статистичке грешке.

НА КОРАК ОД ХАДА Док се два политичка колоса надмећу у реторици, у земљи се дешавају разне ствари које њих као да не дотичу. Полиција хапси локалне терористе и џихадисте „у пролазу“. Волфганг Шојбле објављује да ни у ком случају неће бити прилике за отписивање дела грчког дуга, Европска централна банка наводно изјављује да неће примати обвезнице  Грчке државе – ту изјаву побија „Шпигл“.

„Ројтерс“ јавља како се у круговима ЕУ расправља о продужетку наметнутих мера штедње за још шест месеци, кућа „Фич“ деградира грчку економију, банке као Пиреус, Алфабанк и Еуробанк траже подршку ванредног механизма ЕЛА због недостатка готовине, грађани масовно подижу своје уштеђевине и крију их под душецима из страха од дана након избора.

Док влада овај хаос, земља као да је на корак од Хада, лидери мањих партија покушавају да тргују својим гласовима и још се премишљају којем колосу ће се приклонити. Наравно, ту је и партија „Потами“, тврд орах, која сматра да ће баш она одлучити о смеру земље после избора и признаје „Сиризи“ да је фантастично што су објавили да у случају њихове победе министри неће бити бирани само из кругова партије него из друштва, као појединци који стварно вреде независно од својих политичких опредељења.

„Пасок“, као уосталом и „Потами“, тврди да је трећа снага у држави, а не џокер, и да ће у ствари Венизелос са својим присталицама имати у својим рукама игру организовања нове владе.

Комунистичка партија Грчке сматра да „Сириза“ води земљу у мочвару, а „Нова демократија“ у провалију.

Панос Каменос, лидер „Анела“, поручује великим партијама да не могу да „избаце“ Грчку из Европе јер ту припада, и додаје, мало хумористички, да 25. јануара сви закључају своје бабе и деде да не би гласали за „Нову демократију“.

Фотис Кувелис, представник „Димара зелених“, апелује да никако не сме да се створи влада једне партије, док Никос Михалољакос, „фирер“ партије „Златна зора“, из затвора, прозива присталице „Нове демократије“ и назива их зеленашима, а присталице „Сиризе“ бољшевицима.

Очигледно је да сви имају много тога да замере својим политичким противницима, али већини је једна мисао иста, а она гласи – Само да не дође до другог круга избора!

[/restrictedarea]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *