Пол Крејг Робертс: Русија има чиме да надигра Запад

Ако Русија пожели да одговори на економски рат који је започео Запад, она може једноставно да искључи гас државам чланицама НАТО и тада ће Северноатлантска алијанса нестати, јер Европа без руског гаса не може преживети, уверен је политиколог.

Русија има довољно адута како би геополитичку игру водила тако да политичке и еконосмке структуре Западног света буду сломљене, пише Пол Крејг Робертс. У свом чланку објављеном у Foreign Policy Journal политиколог пише да је Русија, која је већ „уморна од украјинске крађе гаса, који њеном територијом иде ка Европи, донела одлуку да усмери гас према Турској, заобишавши Украјину“.

„Руски министар енергетике потврдио је ову одлуку и додао да ако европске државе желе да добију руски гас, оне морају да створе инфраструктуру за то и да спроведу гасовод у своје земље“- пише Робертс и додаје да ова одлука за сада не прети да ће Европи бити обустављене испоруке гаса, али ће то теоретски бити могуће у будућности.

А та бурна реакција, коју је изазвала вест о прерасподели токова гаса из Русије сведочи о томе, сматра аналитичар, да Русија има много адута које би мога да употреби, како би сломила политичко и финансијксо устројство Запада.

Још један је фактор овде јако битан и може да удари по хегемонији САД- а то је савез две супердржаве- Русије и Кине, уверен је експерт. Према његовом мишљењу, ове државе не показују јавно своје адуте, обзиром да рачунају да то и не морају. Русија и Кина једноставно стварају алтернативне финансијске институтције, како би изашле из сфере утицаја западног финансијксог система.

„Морамо бити захвални за то што су Владимир Путин и представници кинеске владе разумни и хумани, за разлику од западних колега“- примећује Робертс.

„Замислите, на пример, страшне последице за Запад, ако би Путин директно одговарао на све увреде и на рачун Русије и на лични рачун. Он може, кад год то пожели да разруши НАТО и читав западни финансијски систем. Довољно је да изјави да, обзиром да је НАТО објавио економски рат Русији, она више неће испоручивати енергетске ресурсе државама чланицама Алијансе. Северноатлантска алијанса ће се распасти, обзиром да Европа не може да преживи без руских испорука гаса и других енергетских ресурса. А онда ће са империјом Вашингтона бити завршено“- пише аналитичар.

Према његовом мишљењу, у том случају, како би се очувала репутација, неоконзервативни политичари једино могу да посегну за атомским прекидачем. Путин то разуме, уверен је експерт, и зато се и не да испровоциарти, чиме чува свет од нуклеарног рата.

http://serbian.ruvr.ru/2015_01_18/Pol-Krejg-Roberts-Rusija-ima-chime-da-nadigra-Zapad-5687/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *