Печат недеље

Страна интервенција стотину пута вероватнија у земљама богатим нафтом

Истраживање које су спровели британски универзитети у Варвику, Портсмуту и Есексу научно је потврдило оно што се до сада разматрало само у домену „теорија завере“ – богатство нафтом попут магнета привлачи страну интервенцију и рат. Вероватноћа да ће стране владе интервенисати у грађанском рату стотину пута је већа у случају да погођена земља располаже значајнијом количином налазишта енергената, пре свега нафте. Следећи систематску анализу, научници су установили да су економски мотиви највећи покретач стране интервенције. Један од аутора истраживања, професор Петрос Секерис са Универзитета у Портсмуту, рекао је за „Индепендент“ да су он и његове колеге открили „јасан доказ да су земље са потенцијалом за производњу нафте вероватније мете стране интервенције у случају избијања грађанског рата“. „Војна интервенција је скупа и рискантна. Ниједна земља се неће укључити у нечији грађански рат без узимања у обзир сопствених трошкова и стратешких интереса“, додао је он. У извештају се проучава 69 грађанских ратова вођених од 1945. до 1999. Установљено је да грађански ратови чине 90 одсто војних сукоба од Другог светског рата и да је у 67 одсто њих дошло до стране интервенције.

Српско културно друштво „Слободан Јовановић“

Група угледних интелектуалаца, међу којима су и некадашњи функционери Демократске странке Србије, основала је у Београду Српско културно друштво „Слободан Јовановић“. За председника је изабран Војислав Коштуница. Друштво је основано на Дан Светог Саве, а дан касније – у среду, саопштило је да је за председника Управног одбора изабран академик Матија Бећковић. Чланови Управног одбора су: Предраг Протић, Коста Чавошки, Драган Јочић, Владета Јанковић, Мило Ломпар, Слободан Самарџић, Мирјана Стефановски, Боривој Рашуо, Часлав Копривица, Александар Никитовић, Борис Милосављевић и Петар Петковић.
Српско културно друштво „Слободан Јовановић“ као основни програмски циљ, поред изучавања идејног и стваралачког наслеђа Слободана Јовановића, одредило је и „унапређење националне политичке културе“ у духу Јовановићевог схватања.

Николић не иде на инаугурацију

Председник Србије Томислав Николић највероватније неће ићи у Загреб на инаугурацију новоизабране хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, пишу београдски медији. Као његов изасланик, свечаности би требало да присуствује саветник шефа државе за спољну политику Иван Мркић. С обзиром на гафове Грабар Китаровић, која је Војводину прогласила државом и Србе у Хрватској Хрватима, као и на чињеницу да је инаугурација заказана за Сретење, 15. фебруар, Дан државности Србије – мале су шансе да Николић промени одлуку, наводе медији, а то је потврдила и саветница председника Србије Станислава Пак Станковић, рекавши да су „веће шансе да Николић не буде присутан на инаугурацији хрватске колегинице“. Из Загреба су најавили да ће позивнице за инаугурацију бити послате свим челницима држава које у Хрватској имају дипломатско-конзуларна представништва, што укључује и Атифете Јахјагу. На Јосиповићевој инаугурацији пре пет година није било представника Србије, јер су били позвани и гости из Приштине. Такође, на инаугурацију Николића није дошао тадашњи хрватски председник Јосиповић.

Хрватски посланици у ЕП траже измену српског закона

Хрватски посланици у Европском парламенту из групе народних партија (ЕПП) поднели су 12 амандмана на Извештај ЕП о напретку Србије, међу којима је и предлог да Београд измени Закон о надлежности за суђење за ратне злочине у бившој Југославији, тражећи да то буде услов за отварање Поглавља 23 у приступним преговорима.
Амандмане су поднели посланици ХДЗ, а о њима, као и о осталим амандманима, којих је око 100, расправљаће Одбор за спољне послове ЕП у наредних месец дана, док ће гласање о њима бити у марту. „Хрватска национална делегација у ЕПП поднела је неколико амандмана којима желимо да артикулишемо кључна питања од интереса за решавање низа питања после српске агресије на Хрватску, пре свега што се тиче спровођења нормализације односа, заштите мањинских права, што је једна од кључних европских вредности, као и питање српског Закона о суђењу за ратне злочине, чиме је Србија проширила своју надлежност и на суседне земље“, рекао је посланик Андреј Пленковић. Он је истакао да у контексту приступања држава Европској унији тај процес треба да се искористи за решавање низа отворених питања, укључујући билатерална. Пленковић је навео случај хрватског држављанина Вељка Марића, који је на основу поменутог закона осуђен у Србији и већ пет година се налази у затвору, а у амандману је затражено да он буде премештен у Хрватску, где би имао, како је рекао, „поштено суђење“. Посланица Маријана Петир рекла је да је Србија „спорним законом“ угрозила суверенитет Хрватске и 17 других држава чланица ЕУ чији су се држављани борили на хрватској страни током сукоба деведесетих година.

ЕУ путницима поставља 42 питања

Путници који путују из Европске уније или у њу од сада ће морати да одговоре на дугачак списак питања о личним подацима који ће бити чувани до пет година. Антитерористички план ЕУ предвиђа чување података, попут прехрамбених навика и колико је летова путник пропустио. Директиву о овоме усвојила је Европска комисија, пише „Гардијан“ и додаје да је Комисија сматрала да је овакав потез неопходан у циљу борбе против тероризма. Министри унутрашњих послова држава чланица Уније постигли су консензус о овом питању током сусрета у Паризу, поводом масакра у листу „Шарли ебдо“. Предвиђа се да се помоћу ових упитника створи паневропска „супердатотека“ са информацијама о десетинама милиона путника. Не изненађује што је оваква намера Брисела наишла на критику организација за заштиту људских права, као озбиљно угрожавање приватности.

ИСИС и Токио постигли споразум

Јапан и ИСИС постигли су споразум о размени киднапованог новинара Кенџија Гота за Сајиду ал-Ришави, Ирачанку која је у бомбашком нападу у Јордану 2005. убила шездесет људи, изјавио је заменик шефа јапанске дипломатије Јасухиде Накајама. Портпарол јорданске владе, која држи Сајиду ал-Ришави, рекао је са своје стране да је Аман спреман да је ослободи у замену за свог пилота којег у заробљеништву држи ИСИС. Пуковник Јорданског ратног ваздухопловства Мурад ал-Касабех заробљен је крајем децембра када се његов авион срушио током ваздушног напада на положаје Исламске Државе. Гото је отет у Сирији октобра 2014, где је отишао да покуша да ослободи једног другог јапанског таоца, Харуну Јукаву. Јукава је погубљен прошле недеље.

Јуан у пет првих валута међународне трговине

Кинеска валута јуан ушла је у првих пет најкоришћенијих монета у међународној трговини, саопштила је СВИФТ мрежа. Улазак јуана у топ-пет представља симболичан корак у приближавању америчком долару као доминантној валути у међународној трговини. Исплате у јуанима су се у 2014. повећале за 102 одсто, а само у децембру је забележен скок од 20,3 одсто у односу на исти месец претходне године. Јуан је прешао канадски и аустралијски долар, док су испред њега још амерички долар, евро, британска фунта и јапански јен. Амерички долар и евро су и даље краљевски пар у свету финансија, са 44,6 процената трансакција обављених у доларима и 28,3 одсто у еврима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *