Печат недеље

Нити Трепча ради, нити се шта гради

Незадовољни одлуком косовске владе да одустане од намере да „Трепчу“ претвори у јавно предузеће, више од двеста рудара албанске националности, којима су се придружили и пензионисани рудари у Старом тргу, штрајкује на десетом хоризонту, 650 метара испод површине земље, захтевајући информације о судбини компаније након доношења закона у Скупштини Косова којим је одложена ликвидација комбината. Планови да се тај комбинат прогласи јавним предузећем и тиме угрози не само егзистенција огромног дела српске популације на северу Косова и Метохије већ и да Србију лиши права већинског власника осујетио је Београд. Питање имовине „Трепче“, чији власник је (55 одсто) Фонд за развој Србије, а 20 одсто удела је у рукама српских компанија, биће отворено у дијалогу са Приштином. Влада Србије је одлучила да за 19 компанија са Косова буде обустављена приватизација док трају преговори у Бриселу.
Управо у овом рударском комбинату једном давно почела је албанска побуна против Србије. Био је то први покушај отимања српског суверенитета. Демагошка порука коју су слали Албанци тада је гласила „Трепча ради, Београд се гради“. Данас нити Трепча ради, нити се шта гради. Исти су једино штрајкачи, али овај штрајк траје у измењеним околностима. Некада је у овом комбинату радило 20 000 људи, данас, у приштинским рукама, овај посрнули гигант запошљава тек неколико хиљада људи.

Русија и Иран : споразум о војној сарадњи

Москва и Техеран потписали су Споразум о војној сарадњи, који предвиђа већу кооперацију у домену обуке људства и антитерористичких активности, као и значајнију и чешћу могућност узајамне употребе лука за ратне бродове обе војске. Овим споразумом могао би бити решен и проблем око испоруке руских противавионских ракетних система „С300“. Споразум су у Техерану потписали руски министар одбране Сергеј Шојгу и његов ирански колега Хосеин Дехган. Како је јавила иранска агенција ФАРС, две стране су решиле и проблем око испоруке система „С300“, али Москва још није изнела никакав званичан коментар о овом питању. Уговор вредан 800 милиона долара био је отказан 2010, због режима санкција УН наметнутих Ирану због његовог спорног нуклеарног програма. „Две земље су одлучиле да реше питање С300“, саопштило је иранско Mинистарство одбране, али није изнело никакве друге детаље.

Донета пресуда у спору Србије и Хрватске

Међународни суд правде у Хагу донео је пресуду по међусобним тужбама за геноцид Хрватске и Србије, која ће уз образложење бити саопштена у првој недељи фебруара, пише београдска штампа.
Шта стоји у овој одлуци држи се у строгој тајности али стручњаци за међународно право не очекују да ће судије пресудити у корист једне од страна у процесу, већ су ближи уверењу да ће донети пресуду у којој ће обе стране бити проглашене кривим за неке од злочина што су починили припадници хрватских, односно српских јединица.
Не би требало занемарити чињеницу да је овај суд знао и непријатно да изненади Београд својим одлукама, као када је 2007. констатовао да је Србија прекршила Конвенцију о геноциду, јер није учинила све што је у њеној моћи да спречи злочин у Сребреници, док је 2010. тај исти суд пресудио да Декларација о независности Косова није у супротности с међународним правом.

Половина Француза противи се карикатурама Мухамеда

Док је најновији број контроверзног Шарли ебдоа продат у пет милиона примерака, 42 одсто Француза не подржава објављивање карикатура пророка Мухамеда и сматра их увредљивим, показује истраживање спроведено после терористичког напада на овај лист. Истовремено, педесет одсто њих каже да „подржава ограничења слободе говора на интернету и на друштвеним мрежама“. Објављивање спорних карикатура, с друге стране, подржава 57 одсто испитаника. Истраживање је показало да убедљива већина Француза, око 81 одсто њих, поздравља идеју одузимања држављанства грађанима са два пасоша који су починили терористички напад на француској територији. Забрану повратка у земљу француским држављанима који су „осумњичени да су се борили у земљама или регионима које контролишу терористичке групе“, као што су Сирија и Ирак, подржава 68 одсто. Упитани да ли би подржали слање француске војске у Либију, Сирију и Јемен, 57 одсто испитаника одговорило је са „не“.

Закон за Вукчевића

Скупштина Србије промениће Закон о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине како би Владимиру Вукчевићу, актуелном тужиоцу за ратне злочине, омогућила да на тој функцији остане до краја ове године.
У Закон о допунама споменутог закона, који је већ упућен у скупштинску процедуру и требало би ових дана да буде усвојен, наиме, убациће се два става: у једном се наводи да тужиоцу за ратне злочине „функција не престаје навршавањем радног века ако му није истекао мандат на који је изабран“, те да му „функција престаје истеком мандата на који је изабран“, то јест, тек крајем ове године.
Владин предлог закона за Вукчевића наводи и да ће закон ступити на снагу већ наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије“, а оволика журба постаје сасвим јасна ако се узме у обзир да 65 година, када би му се иначе навршио радни век, Владимир Вукчевић пуни за неколико дана, 29. јануара.
Оно што је нејасно, међутим, јесте питање зашто се истовремено не мења и Закон о јавном тужилаштву, који ће сада бити у директној супротности са законом који ће бити промењен ових дана, будући да у себи садржи императивну одредбу, без изузетака, да „јавном тужиоцу и заменику јавног тужиоца престаје функција кад наврше 65 година, по сили закона“.

Синергија успешних компанија

„Центросинергија“, део пословног система ЦЕНТРО ШТАМПА ХОЛДИНГ у чијем је власништву и МОЈ КИОСК, потписала је Уговор о дистрибуцији дуванских производа са компанијом „British American Tobacco“ (БАТ). Компанија БАТ послује у Србији већ 18 година док је приватизацијом Дуванске индустрије Врање у 2003. години постала, и до данашњег дана остала водећи британски инвеститор у Србији. Са уплаћених преко милијарду евра у последњој деценији, БАТ представља и једног од водећих пореских обвезника у Србији.
„Компанија ЦЕНТРО ШТАМПА ХОЛДИНГ у оквиру које послује ‚Центросинергија‘, за непуне три године успела је да спасе две компаније, ‚Штампу‘ и ‚Футуру‘, и да сачува 3.500 радних места. Након великих инвестиција и увођења нових стандарда корпоративног управљања у нашој компанији, уследила су и велика организациона, технолошка и техничка унапређења. Захваљујући таквој пословној политици, али и унапређењу продаје и сарадње са свим пословним партнерима, успели смо да задобијемо поверење пословног окружења и утемељимо нови пут нашег даљег пословања. Управо томе у прилог иде потписивање Уговора о дистрибуцији дуванских производа са БАТ-ом, реномираном компанијом, једном од најзначајнијих страних инвеститора у Србији, која је у ‚Центросинергији‘ препознала поузданог и савременог партнера. Ово је почетак једног партнерства које пружа велике могућности и потенцијал за дугорочну сарадњу и развој обе компаније“, изјавио је Дејан Станчевић извршни потпредседник у компанији ЦЕНТРО ШТАМПА ХОЛДИНГ.
Танос Тримис, генерални директор БАТ-а за Србију, Босну и Херцеговину и Црну Гору, овом приликом изјавио је да „потписивање Уговора о дистрибуцији са ‚Центросинергијом‘ представља важан корак у унапређењу БАТ-ових пословних операција у Србији. Уверени смо да ће синергија две успешне компаније допринети даљем расту наше продаје и тржишног учешћа, а на радост наших потрошача“.
Званична дистрибуција БАТ-овог производног портфолија од стране „Центросинергије“ почела је у понедељак, 12. јануара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *