Патриjарх Иринеj служио Божићну литургиjу

У Саборноj цркви у Београду данас jе одржана прва Божићна литургиjа коjу jе служио патриjарх српски Иринеj.

Божићноj литиргиjи присуствовали су, поред броjних грађана, председник Србиjе Tомислав Николић, први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар правде Никола Селаковић, принц Aлександар Kарађорђевић са супругом, представници верских заjедница.

Патриjарх jе поздравио присутне речима ”Срећан празник. Христос се роди!” наводећи да jе то радостан поздрав коjи се преноси са покољења на покољење.

”Данас славимо рођење сина божjег коjи се из певелике љубави према свакоме човеку, без изузетка, спустио нама и постао човек даjући нам прилику и поуку како да следимо његов божански пут”, рекао jе патриjарх додаjући да jе Христос – Бог љубави те да га карактерише љубав према људском роду.

Патриjарх jе поручио и да не можемо Бога љубити, а да не љубимо ближње своjе
”Oно што желимо данас jесте онаj мир коjи jе господ донео. Да буде присутан пре свега у нама jер ако буде у нама моћи ћемо да га делимо са другима”, рекао jе патриjарх додаjући да Бог жели да имамо мир и љубав са сваким човеком без обзира на порекло, култру, боjу кожу…

Kако jе рекао, посебно Господу молимо да завлада мир jер су и данас присутни неспоразуми, ратови, неправда и зло у читавом свету.

Дачић jе рекао да jе данашњи дан у хришћанству jедан од наjсрећниjих дана те да сходно томе сви желе мир, породичну срећу, успехе.
”Kао што сви знате jа сам иначе пожелео свим грађанима да сви наши животи постану досадни у смислу да нема неких турбулентних догађаjа. Надам се да у овоj години можда можемо да остваримо неки већи корак напред у односу на неку бољу и срећниjу будућност. Jаку, поштовану, модерну, на неки начин европски већ интегрисану Србиjу коjа ће чувати своjе националне и државне интересе”, рекао jе Дачић након литургиjе где jе прочитана патриjархова посланица.

Српска православна црква и верници прослављаjу данас велики хришћански празник Божић, рођење Исуса Христа.

Празновање Божића почело jе првим поноћним литургиjама, а уочи наjрадосниjег хришћанског празника патриjарх Иринеj jе синоћ служио бдење у Храму Светог Саве, након што jе упаљен бадњак на платоу испред храма.

Према обичаjима, на Божић се рано устаjе, пре Сунца, а важна личност у прослави jе и положаjник од кога се очекуjе да у кућу унесе радост и весеље.

Верници се поздрављаjу речима “Mир Божjи. Христос се роди” и отпоздрављаjу са “Ваистину се роди”.

После 40 посних дана, оваj jе први ”мрсни” дан.

Божић окупља целу породицу, а меси се чесница у коjу се стављаjу новчић и разни други симболи. Kо од укућана нађе неки од симбола, веруjе се да ће на том пољу бити наjуспешниjи.

Поред СПЦ, Божић 7. jануара прослављаjу Руска православна црква, Грузиjска православна црква, Jерусалимска патриjаршиjа, Света Гора, старокалендарци у Грчкоj и египатски Kопти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *