Патриjарх Иринеj: Човек данас у опасности више него икада

 Поглавар Српске православне цркве Иринеj позвао jе у Божићноj посланици вернике да у миру и љубави прославе Божић упозоривши да jе човек данас, више него икада, у опасности да замени Бога сатаном, лажним божанством и лажним знањем, а истинску љубав телесном похотом и надменошћу живљења.

“A кад jе човечанство у историjи кретало тим путем, неминовно се налазило у предворjу своjе катастрофе и пред пропашћу своjе цивилизациjе”, упозорио jе Иринеj.

“Mолимо се да у години коjа долази буде мање немира, а више мира, мање мржње, а више љубави, мање неслоге, а више слоге, и призивамо благослов Божjи да сви, где год да су у свету, у миру и љубави прославе Божић поздрављаjући jедни друге радосним и древним поздравом”, рекао jе патриjарх.

Oн jе новинарима у патриjаршиjи рекао да се слављење Божића, као слављење Бога љубави и истинске човечjе догађа у времену човекове употребе, али и злоупотребе Божjег давања и дарова.

Tа злоупотреба, како jе рекао, неминовно изазива поремећаj основног поретка и правила живљења, узрок jе зла и многих болести, угрожава здравље, како човека, тако и природе и доводи до губљења смисла живота.

Патриjарх jе истакао и да Христово рођење позива на повратак исконским моралним вредностима, на уздржање, на светињу брака, подвиг, пост и молитву.
“У овом нашем времену, све jе на продаjу, нарочито светиња љубави и смисла живота…своjим рођењем позива све људе свих времена на задобиjање вечне божанске љубави, бесмртног здравља и пуноће живота, у заjедници Бога оца, сина и светог духа”, навео jе патриjарх.

Oн jе рекао и да смо и овог Божића заjедно са браћом и сестрама на Kосову и Mетохиjи коjима jе поручио да остану и да живе са своjим светињама.

Tакође, подсетио jе и на архиепископа охридског и митрополита скопског Jована коjи у тамници, како jе рекао, неправедно изражава казну само зато што се определио за jединство свете, саборне и апостолске цркве.

Oн jе у Божићноj посланици указао и да jе породица основна ћелиjа Цркве Божjе, а да се она, заjедница мушког и женског као Света таjна љубави, распада када људи поричу Бога љубави.
“Што jе мање вере у Бога, то jе све маjе љубави у људских односима, све jе мање истинске љубави у браку, породици, друштву, то све више међу људима и у људима царуjе лажна љубав и самољубље”, поручио jе Иринеj и додао да jе људско биће по природи створено за љубав.

Oн jе истакао и да jе Божић дан у коjем jе Бог постао човек, да би људи постали Богови по благодети.
“Божић jе дан откривања вечне истине откривања вечне истине о Богу, човеку и свету, Божић jе дан у коjем се сjединило небо и земља, у коjем jе засиjала светла вечна светлост богоспознања”, рекао jе он.

Патриjарх Иринеj jе додао и да се на Божић откриваjу и даруjу три основне светиње људског и свеукупног постоjања, светиња оца и очинства, светиња маjке и материнства, светиња детета и детињства.

Управо зато, како jе истакао, Црква пред Божић слави Детињце, Mатерице и Oчеве.

Поглавар Српске православне Цркве Божићну посланицу завршио jе речима: Mир Божjи – Христос се роди, Благословена нова 2015.година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *