Парламентарни избори у Грчкоj

У Грчкоj су jутрос отворена биралишта и почело jе гласање Грка на превременим парламентарним изборима, jављаjу светске агенциjе.

Главни фаворит на изборима jе екстремно левичарска странка Сириза, чиjа победа би могла да означи политички преокрет у Eвропи где и неке друге популистичке партиjе желе да започну властиту кампању против мера штедње, упозораваjу аналитичари и додаjу да би ови избори могли да буду одлучуjући за останак земље у еврозони.

На изборима учествуjу 18 партиjа и четири колациjе.

Главне партиjе су, поред Сиризе, владаjућа конзервативна Нова демократиjа (НД), ПAСOK, Златна зора, Kомунистичка партиjа, Потами (Река), Демократска левица.

Према обjављеном истраживању jавног мњења, Сириза не престаjе да увећава своjу предност у односу на друге партиjе и НД премиjера Aнтониса Самараса и она сада износи 5,3 одсто разлике и истраживање показуjе да би Сириза требало да освоjи 36 одсто гласова.

Сириза jе основана 2000. године и партиjа jе окупила бивше марксисте, социjалдемократе, троцкисте и друге групе коjе се боре против грчког естаблишмента.

Aлексис Ципрас (40) налази се на челу партиjе коjа своj победнички талас бележи од претходних избора, одржаних у jуну 2012, када jе сасвим очекивано освоjила друго место и тада jе названа суштинским и моралним победником тадашњих избора.

Грци излазе на превремене изборе будући да парламент те земље из три покушаjа ниjе успео да изабере новог шефа државе и, према Уставу, у том случаjу се расписуjу парламентарни избори.

Грчки парламент jе распуштен 31. децембра, пошто ниjе, у трећем и последњем кругу, успео да изабере некадашењег европског комесара Ставроса Димаса (73) за будучег шефа државе, а пошто му jе подршку дало 168 посланика, док га 132 посланика нису подржала.

СAMAРAС OПTИMИСTA – НИKO НEЋE РИЗИKOВATИ EВРOПСKИ KУРС

Грчки премиjер и лидер Нове демократиjе Aнтонис Самарас изjавио jе данас да су ванредни парламентарни избори одлучуjући за будућност Грчке, изражаваjући истовремено оптимизам и уверење да на изборима “нико неће ризиковати европски курс”.

После гласања у граду Пилосу, Самарас jе рекао да ће ови ванредни парламентарни избори одредити будућност Грчке.
“Данас одлучуjемо да ли ћемо ићи напред jаки, сигурни и безбедни или ћемо ући у невоље”, казао jе грчки премиjер а преноси агенциjа AНA.

Према његовим речима, веома велики броj грађана jе jош неодлучан, а управо они ће бити ти коjи ће одредити резултат гласања.
“Jа сам оптимиста”, рекао jе Самарас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *