Непоштовање према совјетским војницима

Манифестације поводом 70-годишњице ослобођења немачког концентрационог логора Аушвиц биће одржане на територији Пољске без учествовања руководства РФ, које није добило званичан позив од пољске владе. Тим поводом Међународна федерација бораца отпора упутила је захтев амбасадору Пољске у Берлину с молбом да објасни због чега се ослобођење Аушвица које је извршила Црвена армија 27. јануара 1945. године, обележава без ослободилаца.

Ево како је став организације прокоментарисао генерални секретар Међународне федерације бораца отпора доктор Улрих Шнајдер ( Dr . Ulrich Schneider ) у интервјуу за SPUTNIK :

Сазнали смо да председник Руске Федерације није позван у Пољску на прославу поводом ослобођења немачког концентрационог логора Аушвиц. То је у нама изазвало негодовање, јер је самим тим показано непоштовање према совјетским војницима који су ослободили овај логор, који су ослободили затворенике. Упутили смо писмо пољској влади преко амбасадора у Берлину и добили смо одговор да «ниједан политичар није био позван». Међутим, за нас је било потпуно неочекивано то да ће немачки председник бити гост на манифестацијама. Позвати председника земље која је крива за злочине и не позвати председника земље чији је народ ослободилац – с тим никако не можемо да се помиримо. Мислим да се умањење улоге совјетске војске у Другом светском рату уклапа у општи контекст фалсификације историје. Данас је умесно подсетити на страхоте које се дешавају у Украјини, где подижу главу фашистички колаборационисти. Видимо и друге примере. Стално се предузимају покушаји да се због политичких разлога умањи, па чак и заборави ослободилачка улога Совјетске војске у антихитлеровској коалицији. С овим Међународна организација бораца отпора не може да се сложи.

 http://serbian.ruvr.ru/2015_01_24/Neposhtovanje-prema-sovjetskim-vojnicima-6900/

Један коментар

  1. Zašto se čudite? Pa i kod nas je na delu prekrajanje istorije! Fašizam je odavno u novom, globalnom, zamahu a PRIREDBA oko oslobadjanja logora je samo loše režiran skeč! Gde nema dostojanstva, časti i istine, Rusi i ne treba da idu! Oni su daleko iznad toga!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *