Настављају се муке владике Јована

Поглавар Охридске архиепископије СПЦ није ослобођен. Жалба је уложена у последњи час

ПОГЛАВАР Православне охридске архиепископије Српске православне цркве, архиепископ охридски и митрополит скопски Јован (Вранишковски), остаје утамничен у казамату Идризово код Скопља, упркос претходним званичним најавама да ће у понедељак, на Богојављење, добити “условни отпуст”, по захтеву Управе затвора. У последњи час, из Јавног тужилаштва Македоније, неочекивано и супротно претходном акту сагласности, упућена је жалба на решење Кривичног суда у Скопљу.

До одлуке Апелациног суда у Скопљу, према надлежности у поступку по уложеној жалби, архиепископ Јован остаје у затвору Идризово. Шта је утицало на промену одлуке јавног тужилаштва, није до краја познато. Тек последњег дана жалбеног рока на решење Првог основног суда у Скопљу упућена је – жалба.

Подношење жалбе потврдила је портпаролка државног јавног тужилаштва Македоније Елизабета Недановска, нагласивши да ће детаљи бити накнадно саопштени.

Јавно тужилаштво је 12. јануара саопштењем потврдило да осуђеник Вранишковски успуњава законом предвиђене услове за ослобађање.

– Досада је издржао укупно 36 месеци затвора, што значи да је издржао половину затворске казне на коју је правоснажно осуђен. За време издржавања понашао се примерно, поштујући кућни ред у затвору и извршавајући радне обавезе – прецизирано је у поменутом саопштењу Јавног тужилаштва Македоније.

Истовремено тада је званично констатовано да “имајући у виду да је осуђени издржао више од половине затворске казне на коју је правоснажно осуђен, а да је причињена штета деловањем Јована Вранишковског – надокнађена, Основно јавно тужилаштво сматра да су испуњени законски услови према осуђеном Јовану Вранишковском да се примени институт ‘условни отпуст'”.

Но, после најновијег, неочекиваног обрта у ставу Јавног тужилаштва Македоније, директор затвора Идризово, Живко Пејковски рекао је да “Вранишковски остаје у затвору, јер чекамо правоснажност решења”.

http://www.novosti.rs/

2 коментара

  1. Sve ovo su zamesili amerikanci, sa namerom da svaka država Balkana bude posvađana sa svojim susedima. Tako je Makedonija oko nečeg posvađana sa svakim svojim susedom, a Srbija nemože sa Makedonijom da radi na zajedničkom pitanju Šiptara na ovom delu Balkana. Posle intervencije SAD kod makedonskog premijera, Jovan je dobio novo čekanje u tamnici. Da se nadamo jedino da će apelacioni sud ipak osloboditi Jovana.

  2. VELIKA SRAMOTA SRP RUSKE CRKVE I PUTINA PRESEDNIKA STO NE ZASTITE SRBE U MAKEDONIJI I U KOSOVU I SRPSKE SVETINJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *