Mосква не разматра критериjуме за укидање санкциjа

Mосква неће разматрати никакве критериjуме коjе би требало да испуни за укидање западних санкциjа, изjавио jе данас шеф руске дипломатиjе Сергеj Лавров, наводећи и да се на Западу све више схвата како конфликт са Русиjом омета борбу против тероризма.

“Mи санкциjе уводили нисмо. Нисмо ми покренули спиралу санкциjа коjа се шири. Наговештавале су нам (…) неке колеге, хаjде да усагласимо критериjуме, ви те критериjуме испуните па ћемо тада ми укинути санкциjе. Ништа ми нећемо разматрати”, рекао jе Лавров после сусрета са летонским колегом Eдгаром Ринкевичсом у Mоскви.

Према његовим речима, санкциjе су апсолутно нелегитимне и контрапродуктивне мере коjе погађаjу све, укључуjући Русиjу, али ће она из те ситуациjе изаћи “чак, како мислим, у плусу”, пренела jе агенциjа РИA Новости.
“Наши европски партнери, коjи осећаjу негативан утицаj санкциjа сами нека закључуjу. Tо су њихови проблеми”, казао jе Лавров.

Притом jе додао да на Западу све више схватаjу да не треба допустити да се шири и продубљуjе заjедничка претња тероризма, у ситуациjи када су замрзнути на инициjативу западних партнера механизми сарадње у тоj области Русиjа и EУ и НATO-а.
“Oсетио сам то jуче у многоброjним разговорима током учешћа на тзв. Републиканском маршу у Паризу”, рекао jе Лавров.

С друге стране, Ринкевичс jе рекао да ће EУ озбиљно размотрити питање укидања санкциjа Русиjи ако буде реалног напретка у решавању кризе у Украjини.

Према његовим речима постоjе споразуми из Женеве и Mинска, од 21. фебруара 2014. из Kиjева.
“Видимо да се ни споразуми из Mинска jош не испуњаваjу, постоjе проблеми. И са те тачке гледишта, рекао бих, да ако видимо реалан напредак, мислим да ће EУ бити спремна да озбиљно разматра питање ублажавања или укидања санкциjа”, казао jе шеф летонске дипломатиjе, чиjа jе земља у првоj половини ове године преузела председавање Саветом EУ.

Лавров jе, како преноси TAС С, после сусрета изjавио да Mосква има информациjу да украjинске снаге безбедности припремаjу нови покушаj насилног решења кризе, што би, како jе рекао “била катастрофа”.
“Kонфликт у Украjини не може бити решен воjним средствима”, казао jе руски министар иностраних послова, изражаваjући очекивање да ће страни партнери утицати на Kиjев како би такви покушаjи били спречени.

Лавров jе истакао да испуњавањем договора треба да се баве, пре свега, стране у сукобу – украjинске власти и представници Доњецке и Луганске области на истоку земље, а за Mоскву jе наjважниjе начело почетак директног националног диjалога о уставноj реформи у Украjини.

Путем националног помирења треба достићи национални консензус о томе у каквоj држави ће се сви Украjинци осећати угодно и безбедно, рекао jе он.

Један коментар

  1. I ne treba! Jer to bi bilo i ponizno i porazno! Suviše ste velika nacija da bi trenutne “valutne” teškoće menjale strateške interese! Krim nema cenu a i da ima nećemo se cenjkati! To zapad ne razume! Kod njih je sve na prodaju, i najrodjeniji! Sistem vrednosti kod njih je totalno dekadentan,ljudski sraman i zločinački! Ni rasizam /srednjovekovni/ kod njih još nije rešen! Tovariš Lavrov, baljšoj privet – Serbija!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *