Лончар: Са књижицом ускоро и код приватних лекара

Oдлазак код приватног лекара уз оверену здравствену књижицу могао би постати реалност за мање од годину дана, прогнозира министар здравља Златибор Лончар и додаjе да jе у плану да се у првом тренутку то практикуjе у педиjатриjи, гинекологиjи, офталмологиjи и диjагностици.

Услов да приватници почну да лече о трошку РфЗO jе, како каже, доношење одговараjућих подзаконских аката, с обзиром да, jер закон већ изjедначио приватно и државно здравство.

Oн, наиме, обjашњава да jе неопходно “да испоштуjемо све процедуре коjе су потребне и онда можемо да уђемо у причу”, а у изjави Танјугу тврди да ће укључивање приватника помоћи наjпре у оним деловима где треба да се реше листе чекања.

У том смислу наводи да се планира да се из приватног сектора наjпре укључе педиjатриjа и гинекологиjа, затим да се о трошку РфЗO у приватним ординациjама раде операциjе катаракте, као и да то укључуjе диjагностичке процедуре.

Kад jе реч о фонду за лечење деце у иностранству министар каже да jе задовољан како jе све кренуло, да новац не представља проблем и да тренутно фонд располаже буџетом од преко три милиона евра и да се полако приближава цифри од четири милиона евра.

За сада jе за лечење деце у иностранству стигло девет захтева, како каже, новца има да се покриjу сви трошкови, а први пациjент отпутоваће већ 5. jануара на операциjу у Белгиjу.
“Држава jе урадила jедно одговорно дело, дала почетни капитал за рад фонда, затим jе из министарства министра Вулина стигло два милиона евра, а онда од разних приватних донатора коjи желе да помогну”, нагласио jе Лончар.

Листе чекања коjе су представљале jедан од наjвећих проблема у српском здравству, смањене су за десет, петнаест одсто, тврди Лончар и наводи да jе то захваљуjући бољоj организациjи служби и набавци неопходног материjала.
“Наравно, нисмо свуда скинули листе чекања. Oчекуjе нас озбиљан посао у следећоj години. Tо ће бити jедан од приоритета министарства”, рекао jе Лончар и додао да ће у наредноj години стићи пет до седам линеарних акцелератора, што ће решити пероблем онколошких пациjената коjи дуго чекаjу на зрачну терапиjу.

Чекање на операциjе на срцу биће смањене захваљуjући отварању кардиохирургиjе у Нишу, бар што се тиче тог дела Србиjе, а министар здравља каже да то представља велику сигурност за грађане тог краjа, jер не мораjу више да путуjу у Београд на лечење.

Лончар каже да су тренутно на обуци нишки кардиохирурзи и да jе потребно време да се они осамостале, а да ће у међувремену операциjе у новоотвореном центру радити кардиохирурзи из Kлиничког центра Србиjе и из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Говорећи о мањку кадрова у здравству он jе рекао да су дефицитарни анестезиолози, радиолози, педиjатри, патолози и додао да су у овом моменту расписани конкурси за запошљавање 700 здравствених радника.

Лончар каже да се стално прати ситуациjа, колико људи одлази у пензиjу, а колико их напусти здравство из неког другог разлога, да би на време и брзо могло да се реагуjе, jер jе за специjализациjу лекара неопходно пет и више годину.

Kада jе реч о корупциjи, министар здравља каже да ће се наставити борба у тоj области и да резултати мораjу да буду jош бољи, наводећи да jе његов став о томе познат а то jе “нулта толеранциjа према корупциjи”.

Лончар каже да jе договорено са заштитником грађана и људима из jавних набавки да здравство буде прво-огледно где ће се кренути са наjозбиљниjом борбом против корупциjе, односно успостављања система да нема простора за корупциjу.

Упитан када ће Kлинички центар Србиjе добити гама нож за ретке операциjе на мозгу због коjих су наши пациjенти до сада одлазили у Tурску, он jе рекао да се 21. jануара отвараjу понуде пристигле на тендер.

Наводи да би након отварања понуда било реално да нож стигне у року од три и по месеца, да jе кадар већ обучен како би, чим се инсталира уређаj, почели са радом.

Oн jе додао да ће гама нож много значити пациjентима из Србиjе, али и онима из региона коjима jе неопходан овакав вид лечења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *