Линта: Срамна одлука Уставног суда Хрватске

Председник Kоалициjе удружења избеглица Mиодраг Линта оценио jе данас као срамну и скандалозну одлуку Уставног суда Хрватске да укине правоснажну пресуду Бранимиру Главашу у случаjу “гаража” и “селотеjп”, оцењуjући да jе таj суд “престао бити чувар Устава”.

Kоалициjа jе у саопштењу позвала новоизабрану председницу Хрватске Kолинду Грабар Kитаровић да се jавно заложи за кажњавање свих починилаца ратних злочина без озбира на националну припадност и успостављање правде за жртве.

Наиме, Уставни суд Хрватске jе укинуо пресуду Главашу у случаjевима “гаража” и “селотеjп” у коjима jе правоснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Oсиjеку 1991. године.

Пресуде су укинуте и осталоj шесторици осуђених коjи су учествовали у злочину над српским цивилима у Oсиjеку.
“Срамна jе била и одлука загребачког жупаниjског суда из маjа 2009. године да се Главаш и остали починиоци стравичних злочина над српским цивилима у Oсиjеку казне минимално – од пет до десет година затвора са циничним образложењем да имаjу огромне заслуге за одбрану Oсиjека од Jугословенске народне армиjе и побуњених Срба”, рекао jе Линта у изjави достављеноj медиjима.

Kако jе подсетио, Врховни суд Хрватске jе jуна 2010. године смањио казну Главашу са десет на осам година.

Линта сматра да jе Уставни суд Хрватске “престао бити чувар Устава и да се претворио у иниституциjу коjа користи процедуралне разлоге да ослобађа ратне злочинце коjи су чинили злочине над српским цивилима и заробљеницима”.
“Уставни суд Хрватске jе укинуо пресуде Главашу и шесторици осуђених jер су у већу загребачког жупаниjског суда, коjе jе маjа 2009. године донело пресуде, седеле тобоже судиjе коjи су раниjе одлучивале о њиховом притвору”, тврди Линта.

Наведени случаj jе, како jе оценио, само jедан у низу примера коjи показуjе да Хрватска има правосуђе коjе ниjе ни професионално, ни независно ни непристрасно.

Према његовом мишљењу, врхунски цинизам представља чињеница да jе Уставни суд обjавио своjу раниjе донету одлуку о укидању правоснажне пресуде Главашу и осталим осуђенима дан након што jе Хрватска добила новог председника.

Један коментар

  1. Glavaš? Jedan šraf u neonacističkoj mašineriji koja je sprovela etničko čišćenje Srba iz Hrvatske i Krajine-uz mnogostruke zločine…Šešelja su pustili da “pripomogne” pobjedi HDZ -ovskog kandidata.Balans: u Srbiji je predsednik četnički vojvoda, u Hrvatskoj sljedbenica Tuđmana. Cjelokupan, vojni, politički, policijski vrh Hrvatske od 1990. do1995. ali i poslije je odgovoran za genocid nad srpskim narodom. Glavaš je politički dron, za odvlačenje pažnje sa suštinskih pitanja: okupacija Krajine, povratak protjeranog stanovništva, vraćanje oduzete imovine, naknada za potušenu i opljačkanu imovinu, pronalazak nestalih, identifikacija žrtava, ukidanje diskriminatorskih zakona uperenih protiv Srba, vraćanje oduzetih katastarskih čestica, isplata dospjelih neisplaćenih penzija, isplata devizne i dinarske štednje, zabrana govora mržnje, rasizma i srbofobije… Et cetera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *