Gubimo utakmicu u subvencijama, okrenuti se investicijama

Takmičenje u subvencijama, odnosno direktnim plaćanjima sa bogatim zemljama je unapred izgubljena utakmica koju Srbija niti može, niti treba da igra, izjavio je Tanjugu koordinator fAO-EBRD projekata u Srbiji Miloš Milovanović.

Umesto toga, istakao je, potrebna je relokacija postojećih budžetskih sredstava u što je većoj mogućoj meri ka investicionim merama podrške razvoja domaće poljoprivrede.

On je objasnio da pre svega misli na bespovratna sredstva koja predstavljaju atraktivnu finansijsku injekciju za razvoj konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača, kako fizičkih lica, tako i kompanija.

U tom smislu je od suštinske važnosti obezbediti što je pre moguće dostupnost predpristupnih fondova EU za poljoprivrednike i kompanije angažovane u agrobiznisu Srbije, rekao je Milovanović.

On je naglasio da je reč o značajnim sredstvima, navodeći kao primer Hrvatsku, kojoj je godišnje na raspolaganju iz IPARD fondova bilo 26 miliona evra.

Milovanović je objasnio da ta sredstva generišu ukupno 52 miliona evra investicija, jer pored sredstava dobijenih iz pretpristupnih fondova, isti toliki iznos mora da obezbedi država korisnik sredstava.

Istakao je da je izuzetno bitno da ova sredstva budu dostupna što je mogućem većem broju lica, kako pravnih, tako i fizičkih koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kao i različitim sektorima.

Milovanović je objasnio da akcenat treba da bude na prehrambenoj industriji budući da ona praktično ne koristi nikakva sredstva agrarnog budžeta, a s druge strane je prinuđena da se na tržištu takmiči sa veoma razvijenim i visoko subvencionisanim industrijama.
“U svim razvijenim zemljama prehrambena industrija je pokretač razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje i jako je bitno IPARD sredstva učiniti što pre dostupna”, rekao je Milovanović.

Milovanović je napomenuo da su dobro poznati uslovi koje svaka zemlja treba da ispuni kako bi koristila IPARD, odnosno takozvanu petu komponentu pretpristupnih fondova, i oni se pre svega odnose na administrativne kapacitete i programiranje sredstava, odnosno definisanje mera i sektora u koja će biti uložena.

On je rekao i da je izuzetno bitno pripremiti potencijalne konkurente za ova sredstva, jer su iskustva zemalja koje su relativno u skorijem periodu koristile ova sredstva, pokazala da je bar u prvim godinama dostupnosti, nivo iskorišćenosti sredstava daleko od raspoloživih.

Milovanović je naveo da je bitno otvoriti mogućnost što većem broju lica, bez obzira na njihovi pravni status, da konkurišu, jer iskustvo drugih pokazuje da na početku krupnije kompanije imaju veću šansu za korišćenje ovih sredstava.

“S druge strane, izrazito je bitno ostvariti taj efekat na hiljade poljoprivrednika kooperanata koji sarađuju sa ovim kompanijama”, zaključio je Milovanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *