Губимо утакмицу у субвенциjама, окренути се инвестициjама

Tакмичење у субвенциjама, односно директним плаћањима са богатим земљама jе унапред изгубљена утакмица коjу Србиjа нити може, нити треба да игра, изjавио jе Танјугу координатор фAO-EБРД проjеката у Србиjи Mилош Mиловановић.

Уместо тога, истакао jе, потребна jе релокациjа постоjећих буџетских средстава у што jе већоj могућоj мери ка инвестиционим мерама подршке развоjа домаће пољопривреде.

Oн jе обjаснио да пре свега мисли на бесповратна средства коjа представљаjу атрактивну финансиjску ињекциjу за развоj конкурентности пољопривредних произвођача, како физичких лица, тако и компаниjа.

У том смислу jе од суштинске важности обезбедити што jе пре могуће доступност предприступних фондова EУ за пољопривреднике и компаниjе ангажоване у агробизнису Србиjе, рекао jе Mиловановић.

Oн jе нагласио да jе реч о значаjним средствима, наводећи као пример Хрватску, коjоj jе годишње на располагању из ИПAРД фондова било 26 милиона евра.

Mиловановић jе обjаснио да та средства генеришу укупно 52 милиона евра инвестициjа, jер поред средстава добиjених из претприступних фондова, исти толики износ мора да обезбеди држава корисник средстава.

Истакао jе да jе изузетно битно да ова средства буду доступна што jе могућем већем броjу лица, како правних, тако и физичких коjа се баве пољопривредном производњом, као и различитим секторима.

Mиловановић jе обjаснио да акценат треба да буде на прехрамбеноj индустриjи будући да она практично не користи никаква средства аграрног буџета, а с друге стране jе принуђена да се на тржишту такмичи са веома развиjеним и високо субвенционисаним индустриjама.
“У свим развиjеним земљама прехрамбена индустриjа jе покретач развоjа примарне пољопривредне производње и jако jе битно ИПAРД средства учинити што пре доступна”, рекао jе Mиловановић.

Mиловановић jе напоменуо да су добро познати услови коjе свака земља треба да испуни како би користила ИПAРД, односно такозвану пету компоненту претприступних фондова, и они се пре свега односе на административне капацитете и програмирање средстава, односно дефинисање мера и сектора у коjа ће бити уложена.

Oн jе рекао и да jе изузетно битно припремити потенциjалне конкуренте за ова средства, jер су искуства земаља коjе су релативно у скориjем периоду користиле ова средства, показала да jе бар у првим годинама доступности, ниво искоришћености средстава далеко од расположивих.

Mиловановић jе навео да jе битно отворити могућност што већем броjу лица, без обзира на њихови правни статус, да конкуришу, jер искуство других показуjе да на почетку крупниjе компаниjе имаjу већу шансу за коришћење ових средстава.

“С друге стране, изразито jе битно остварити таj ефекат на хиљаде пољопривредника коопераната коjи сарађуjу са овим компаниjама”, закључио jе Mиловановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *