Фронт против сервилности и идолопоклонства

СКУПШТИНА БЕОГРАДСКОГ ФОРУМА ЗА СВЕТ РАВНОПРАВНИХ

Током петнаест година рада, ово независно и нестраначко удружење успешно је истрајавало у обимном, садржајем богатом програму заступања виталних интереса Србије, њене културе, историје и достојанства

Годишњом скупштином одржаном 24. јануара 2015. године у Галерији Компаније „Прогрес“, почело је обележавање 15-годишњице рада Београдског форума за свет равноправних, независног, нестраначког и непрофитног удружења. Међу више од 150 присутних било је запажено присуство академика САНУ, универзитетских професора из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Јагодине, Крушевца, Краљева, Косовске Митровице, Бањалуке, Подгорице. Делегација Града Крушевца уручила је Повељу мира професору Момиру Булатовићу, бившем председнику Савезне владе СРЈ. Запажено је било и присуство великог броја студената из Београда и других већих универзитетских центара у Србији и региону.
Извештај о раду и план рада за наредну годину поднео је Живадин Јовановић, председник Београдског форума. Поздрављајући присутне беседом о актуелним домаћим и међународним темама, Јовановић је, између осталог, рекао: „Тражећи алтернативу сервилности и идолопоклонству према свему и свакоме са Запада, ниподаштавању виталних интереса Србије, њене културе, историје и достојанства, све већи број младих прилази Београдском форуму. Форум постепено израста у место окупљања младих, независно мислећих, образованих људи из Србије, српског расејања, Републике Српске, Црне Горе. У складу са тим, јача и утицај младих на политику и активности Форума.“
У протеклом периоду Форум је, поред осталог, штампао око 150 књига у укупном тиражу од више десетина хиљада примерака и организовао велики број међународних, научних и стручних конференција о домаћим и међународним политичким, економским, безбедносним и другим темама. У 2014. години, Форум је издао пет нових књига, од којих су три преведене на најважније стране језике и дистрибуиране по читавом свету. Књига Србија у Великом рату 1914–1918 аутора Мире Радојевић и Љубодрага Димића (Форум је објавио заједно са „Српском књижевном задругом“) доживела је два издања на српском и по једно издање на руском, енглеском и немачком, а у припреми су издања на словачком и кинеском језику. У току протекле године, Форум је био организатор и домаћин четири велике међународне конференције, у чијем раду је, поред научника из Србије, Црне Горе На овом скупу, проф. Радован Радиновић, генерал у пензији, представио је најновију књигу Београдског форума Нови хладни рат, зборник радова са међународне конференције одржане прошле године поводом 15-годишњице агресије НАТО-а против Србије (СРЈ) и Републике Српске, на којој је учествовало око 200 научника и стручњака из преко 50 земаља са свих континената.

Један коментар

  1. Ističete bogat kulturni sadržaj vašeg rada koji je od vitalnog interesa za našu državu.Možda u vaš domen rada ne spada aktuelizovanja standardizacije ćiriličnog pisma koji se tek sada obavlja, sa početkom 21 veka.Nema veće sramote za Srpski narod da je ćirilica ne standardizovana i da je skoro izopštena iz svih oblika medija a i većine uđbenika.Bilo bi primereno i da akademija SANU javno u svim medijima iskaže svoj eksplicitan stav po pitanju ćirilice i to zvanično objavi,kao i ustanove i pojedince kojima nije ni danas u interesu vaspostavljanja ćirice kao primarnog pisma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *