Фирер за Украјину

Пише Зоран МИЛОШЕВИЋ

Да ли је Андреј Билецки – будући руководилац нацистичке Украјине?

Аналитичари из Украјине и Русије су сагласни да постојећа власт у Кијеву неће бити дугог века, те да јој Американци већ траже алтернативу. Зато постављају питање: ко је нови украјински фирер? Већина упире прстом у Андреја Билецког – познатог под надимком „Бели вођа“.

Ко је Билецки?

У Украјини се слави као „легендарни херој батаљона добровољаца ‚Азов‘“, који је 2. августа 2014. године „добио Орден за храброст III степена“. 15. августа добио је чин потпуковника милиције, а Указом председника државе од 17. септембра 2014. године добровољачки батаљон „Азов“ преображен је у пук, а за команданта постављен Билецки, наводи портал 20khvylyn.com.

Рођен је 5. августа 1979. године у Харкову. Ожењен je и има сина. Руководилац расистичких и неонацистичких организација „Патриoти Украјине“ и „Социјалнационални ансамбл“ који је у саставу „Десног сектора“ Дмитрија Јароша. Идеолог је социјалнационализма. Посланик Врховне раде VIII сазива (актуелни сазив). Као дечак бавио се боксом, а посебно се интересовао за борбу хладним оружјем, за стрељаштво и друге видове спорта.

Билецки је млађи од Јароша (о коме смо у „Печату“ раније писали) боље је образован и дистанцира се од каганата Коломојског (и њему је такође „Печат“ посветио простор) и од екстремисте Љашка. 2001. године је завршио Факултет историје Харковског националног универзитета. Његов дипломски рад посвећен је украјинским националистима – Украјинској устаничкој армији (УПА). Био је недуго и асистент на факултету. Иначе, отац Билецког (Јевгениј Михаилович) био је „нациста козачког рода“. Мајка Јелена Анатолијева (Лукашевич) пореклом је из Житомира, из украјинске породице „благородног рода“, а њен предак Василиј Лукашевич био је оснивач „Малоруске заједнице“. Билецки говори на руском језику (мада познаје и украјински) и увек је био присталица крајње десничарских влада. Језичко питање за њега није важно (украјински сматра матерњим). Језик, по њему, није главни критеријум патриотизма.

Од 2006. године води регистровану у Харкову полувојну неонацистичку организацију „Патриоти Украјине“, која је требало да буде војно крило политичког покрета „Социјалнационални ансамбл“ (СНА) такође под руководством Билецког. На сајту „Патриота Украјине“ написано је да се „организација залаже за друштво створено на принципима величања украјинског народа и социјалне правде“, али без партија, идеологија, парламента и странаца. Нација – изнад свега. Главним извором иновација треба да постане војноиндустријски комплекс. Украјина треба да буде, по његовом виђењу, нуклеарна сила.

[restrictedarea]

ПРЕЗИР ПРЕМА ХУНТИ После преврата којим је свргнут легални председник Виктор Јанукович и почетка рађања покрета за обнову Новорусије, Јарош је Билецког поставио за руководиоца „Десног сектора – Исток“, давши му команду над Харковском, Доњецком, Полтавском и Дњепропетровском области. Као командант плаћеничког батаљона Коломојског, „Азов“, увео је ношење амблема на рукавима униформи, знака „Патриота Украјине“ (круна која је била амблем једне од хитлерових СС дивизија). „Азовци“ су га користили као езотеријски знак за „Црно сунце“, популарно, иначе, код нациста током ХХ и ХХI века. После разбијања батаљона у Иловајском „котлу“, војници су побегли у Новоазовск, а одатле у Мариупољ, где је Билецки преузео одбрану града. Тренутно, пук добија најсавременију технику, а америчка помоћ, допремљена преко аеродрома у Запорожју, Харкову и Дњепропетровску, цела је дата овој јединици, која се у основи и састоји од чланова „Патриота Украјине“.

Андреј Билецки је на протеклим изборима за Врховну раду Украјине (парламент) као кандидат партије „Народни фронт“, коју воде Јацењук, Турчинов и Аваков, изабран за посланика. Себе сматра аријевцем, презире космополитизам кијевске хунте и јавно говори да своју будућност не повезује са њима.

У Новорусији са пажњом прате „украјинског Хитлера“, за којим је подигнута оптужница. Суд Новорусије га тражи због дела из члана 11 Кривичног закона Украјине: убистава, стварања криминалне организације, бандитизма, организовања терористичке групе, пропагирања рата и геноцида.

Харковски политиколог К. Долгов пише: „Мислили сте да је Порошенко Хитлер? Не, Порошенко је Хинденбург, који чува место за Билецког. А због чега не чува место председника за Јароша? Зато што је Јарош Коломојски. А Билецки није Јарош. Билецки није карикатурални хистерични нациста типа Фариона. Његова организација је одлични борбени покрет, који уз то није ‚Слобода‘.“ Долгов је прикупљао податке за „Белу књигу“ злочина нациста у Новорусији, а о Билецком још износи: „ Његови љубимци су млади, али убеђени нацисти. Ради се о томе да су ‚Патриоти Украјине‘ посредством ‚Савеза омладине Украјине‘ ширили своју идеологију и ‚просвету‘. При томе, та омладина није само из разрушених породица већ и из добростојећих. У ‚Патриоте Украјине‘ се уписао и унук једног од најзначајнијих харковских ректора (без обзира на његово јавно тврђење да није Украјинац).“

„Патриоти Украјине“ се одавно баве припремом младих за борбена дејства у својим базама по студентским центрима, где су вежбали пребијајући Вијетнамце, Арапе, Туркмене и црнце, уз образложење да због њих Украјинци немају где да живе. Билецки је тесно сарађивао и са Службом безбедности Украјине (СБУ) која је, опет, сарађивала са „наранџастим“ Аваковом у време његовог губернаторства. Тада су Билецком и неколицини његових сарадника судили за покушај убиства, јер се, у то време његов заштитник Аваков крио у Италији због потернице за привредни криминал. Новембра 2011. године у Кијеву покушан је атентат на Билецког, када је рањен. Један метак га је погодио у главу, а други у руку. После 15 дана он је ухапшен због разбојништва и напада на С. Колесника, који је дошао у канцеларију „Патриота Украјине“ у августу 2011. године, након чега се догодила пуцњава. Истовремено, ухапшени су и други чланови „Патриота Украјине“. Из затвора је Билецки пуштен тек после „Евромајдана“, без икакве амнестије, већ на интервенцију амбасадора САД.

ОПАСНИЈИ ОД ПОРОШЕНКА Билецки се разликује од Јароша и Тјагнибока у ширењу нацизма, јер ова двојица раде искључиво за новац, а он из уверења. Зато је опаснији од Порошенка. Порошенка ништа не интересује осим да се обогати, а у односу на Билецког делује као маца и миротворац, који би могао да се одрекне рата против Новорусије ако би то било у његовом интересу. Но, ако САД на место председника Украјине поставе „Белог вођу “, он ће бити много страшнији од садашњег, наводи портал stoletie.ru.

Погледи Билецког на политику су неонацистички: заштита беле расе путем стварања антидемократске и антикапиталистичке елите − „нациократије“ и искорењивање интернационалистичко-ционистичког спекулативног капитала. Што се тиче његове домовине, сматра да идеја украјинске државотворности (идеја Златног века) има корене у прошлости – у држави Скита, Кијевској руској империји и козачкој држави, а такође и у великом повећању украјинске територије током XIX века. Социјалнационализам „Патриота Украјине“ заснива се на раси, социјалној правди и великодржављу. То значи: „трећи пут“ у економији, ауторитарна власт, праведна подела производње међу националним предузећима-произвођачима. Билецки сматра да су нацисти (Немци) грешили јер нису уважавали „биолошки квалитет сваке породице понаособ“ у својој социјалној политици, што је стимулисало рађање „најгорег људског материјала“, те развој „дегенеративних тенденција у становништву“ (наркоманија, алкохолизам итд). Посебно је нетрпељив према Ромима. По њему, култура се развија на основу расне природе народа, а не на основу језика и религије, економије или нечег трећег.

Историјска мисија Украјинаца, према Билецком, јесте да поведу белу расу у последњи крсташки поход како би преживела. Крсташки поход је усмерен против Семита – нељуди.

[/restrictedarea]

 

2 коментара

  1. Ima lepe izglede ! Vlasov i Bandera u Bileckom , dva u jedan !Onaj
    brkica je dobro znao da je ” Vučja jama ” najbezbednija u Ukraini ,
    u blizini grada Vinica .Ipak , treba razlikovati nacionalizam od
    fašizma , osim u Ukraini i Hrvatskoj .U tim državama fašisti učestvu-
    ju u vlasti .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *