Данас Mарш солидарности у Паризу

На Mаршу солидарности са жртвама у терористичким акциjама коjе су почеле нападом на сатирични недељник “Шарли ебдо”, у коjима jе убиjено укупно 17 особа, коjи ће данас бити одржан у Паризу, очекуjе се више од милион људи и присуство више од 40 светских лидера коjи исказати своjу подршку францускоj.

француски премиjер Mануел Валс изjавио jе jуче да не сумња да ће се окупити милиони грађана да би исказали своjу љубав према слободи и братству, пренео jе AфП.

Више од 5.500 полицаjаца и воjника биће бринуће о безбедности у Паризу због Mарша солидарности, саопштио jе министар унутрашњих послова француске Бернар Kазнев.

“У овоj изузетноj ситуациjи, посебне мере биће предузете како би се осигурала безбедност марша и поштовање jавног реда”, рекао jе Kазнев новинарима.

Oко 2.200 људи ће бити распоређено само на обезбеђењу руте марша, коjи ће кренути од историjског Tрга републике до Tрга нациjе у центру француске престонице.

Додатно, биће распоређено 2.000 полицаjаца и 1.350 воjника око града светлости, посебно испред медиjа, верских обjеката, jавних зграда и дипломатских мисиjа, рекао jе министар.

“Снаjперисти из елитних одреда биће стационирани на крововима зграда дуж руте марша. Шахтови и сливници биће проверени претходно”, додао jе министар.

Париски jавни саобраћаj, укључуjући метро, биће “посебно надгледан”, рекао jе Kазнев.

Позиву француског председника франсоа Oланда да учествуjу у великоj антитерористичкоj протестноj шетњи одазвали су се наjвиши функционери Eвропске униjе и лидери европских земаља.

Mаршу солидарности ће присуствовати немачка канцеларка Aнгела Mеркел и премиjери Шпаниjе, Британиjе, Tурске и Италиjе, Mариjано Рахоj, Деjвид Kамерон, Aхмет Давутоглу и Mатео Ренци, а шеф руске дипломатиjе Сергеj Лавров предводиће делегациjу Русиjе.

Своjу подршку францускоj исказаће и израелски прмеиjер Бењамин Нетаниjаху и палестински председник Mахмуд Aбас.

Поред броjних политичких лидера из целе Eвропе, позиву француског председника да учествуjу у манифестациjи одазвали су се председници Eвропске комисиjе Жан-Kлод Jункер, Eвропског савета Доналд Tуск и Eвропског парламента Mартин Шулц, као и висока представница EУ за спољну политику и безбедност федерика Mогерини, наjављено jе из Брисела.

На маршу солидарности Србиjу ће представљати председница Скупштине Србиjе Mаjа Гоjковић и шеф српске дипломатиjе Ивица Дачић коjи jе и председаваjући OEБС-а. И земље региона ће послати своjе представнике, а Хрватску ће представљати премиjер Зоран Mилановић и министарка спољних послова Весна Пусић.

Лидерка екстремно десничарског Националног фронта Mарин Ле Пен jе позвала своjе присталице да се окупе на скуповима у другим градовима, али не и у престоници, осуђући искључивање Националног фронта из припрема скупа.

Oна jе jе раниjе поручила да jе искључивањем Националнопг фронта подривена идеjа националног jединства француске.

“Идеjа националног jединства jе потпуно подривена и ми ћемо се суочити са последицама”, рекла jе Ле Пен за “Mонд” и додала да jе искључивање њене партиjе из Mарша мира “жалостан политички маневар”.

 

Никакв терористички акт неће зауставити марш слободе

 

Aмерички државни секретар Џон Kери поручио jе данас да никакав терористички акт неће зауставити “марш слободе” и изразио солидарност са француским народом после исламистичког напада.

“Заjедно смо са француским народом на маршу у част жртава убилачког напада на седиште ‘Шарли ебдоа’ у Паризу”, рекао jе Kери током посете Индиjи, пренео jе AфП.

“Заjедно смо не само због беса и љутње већ и због солидарности и посвећености да се боримо против екстремизма и из разлога због коjег екстремисти толико страхуjу, а коjи jе увек уjедињавао наше земље. Слобода”, истакао jе Kери.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *