Чомски о нападу на „Шарли“: Није било протеста због напада на РТС

Амерички професор Ноам Чомски упоредио је терористички напад на француски сатирични недељник „Шарли ебдо“ с бомбардовањем РТС-а 1999. године, приметивши да напад НАТО-а на српску телевизију није изазвао масовне протесте у свету нити згражавање јавности.

Чувени светски антиглобалиста је, у коментару за телевизију Си-Ен-Ен, подсетио како је дописник Њујорк тајмса Стивен Ерлангер описао поприште напада у Паризу, преноси Танјуг.

Невероватно је подсећало на оно с поломљеним стаклом, порушеним зидовима, сломљеним намештајем, изгорелом фарбом, уз емоционално разарање“, рекао је Стивен Ерлангер.

Та реченица, наводи Чомски, није из јануара 2015, већ из Ерлангеровог извештаја о бомбардовању РТС-а 24. априла 1999. године, у којем је убијено 16 новинара и који је привукао далеко мање пажње.

„НАТО и амерички званичници бранили су тај напад као напор да се подрије режим председника Југославије Слободана Милошевића“, пренео је Ерлангер.

Портпарол Пентагона Кенет Бејкон рекао је у Вашингтону, како наводи Чомски, да је „српска телевизија део Милошевићеве убилачке машинерије исто као и војска“, што ју је, према том тумачењу, чинило легитимном метом напада.

Чомски напомиње да поводом ваздушног удара на РТС није било протеста нити израза згражавања, нити је било парола „Ми смо РТС“, а ни истраге о коренима напада у хришћанској култури и историји.

„Напротив, напад на новинаре је поздрављен. Истакнути амерички дипломата Ричард Холбрук, тадашњи изасланик за Југославију, описао је напад на РТС као изузетно значајан и позитиван развој, са чим су се и други сагласили“, пише Чомски.

Професор Института за технологију „Масачусетс“ наводи да је због тог напада НАТО-а кажњен само тадашњи директор телевизије Драгољуб Милановић, који је осуђен на 10 година затвора због тога што није евакуисао зграду, а да је Хашки трибунал закључио да напад није био злочин, упркос цивилним жртвама.

„Њихови злочини против нас“, закључује Чомски, нису исто што и „наши злочини против њих, пошто потоњи нису злочини већ племенита одбрана највиших вредности, понекад с ненамерним пропустима“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *