Божићну литургиjу служио епископ топлички Aрсениjе

Прослава наjрадосниjег хришћанског празника, празника рођења Исуса Христа, почела jе у поноћ првим Божићним литургиjама.

У Храму Светог Саве на Врачару Божићну литургиjу, уз присуство броjних грађана, служи епископ топлички Aрсениjе, викар патриjарха српског.

Уочии наjрадосниjег хришћанског празника патриjарх српски Иринеj jе синоћ служио бдење у Храму Светог Саве, након што jе упаљен бадњак на платоу испред храма.

Поглавар СПЦ, коjи ће данас у девет часова служити свету архиjереjску литургиjу у Саборноj цркви у Београду, позвао jе у божићноj посланици вернике да у миру и љубави прославе Божић.

Oн jе упозорио да jе човек данас, више него икада, у опасности да замени Бога сатаном, лажним божанством и лажним знањем, а истинску љубав телесном похотом и надменошћу живљења.
“A када jе човечанство у историjи кретало тим путем, неминовно се налазило у предворjу своjе катастрофе и пред пропашћу своjе цивилизациjе”, упозорио jе Иринеj.

Литургиjи у Саборноj цркви у Београду присуствоваће председник Србиjе Tомислав Николић.
Божић, jе заjедно са Ускрсом, jедан од наjвећих хришћанских празника.

Припреме за оваj празник почињу 40 дана раниjе божићним постом коjи представља прочишћење духа и тела.

Према обичаjима, на Божић се рано устаjе, пре Сунца, а важна личност у прослави jе и положаjник од кога се очекуjе да у кућу унесе радост и весеље.
Верници се поздрављаjу са речима “Mир Божjи. Христос се роди” и отпоздрављаjу са “Ваистину се роди”.

После 40 посних дана, оваj jе први ”мрсни” дан.

Божић окупља целу породицу, а меси се чесница у коjу се стављаjу новчић и разни други симболи. Kо од укућана нађе неки од симбола, веруjе се да ће на том пољу бити наjуспешниjи.

Поред СПЦ, Божић 7. jануара прослављаjу Руска православна црква, Грузиjска православна црква, Jерусалимска патриjаршиjа, Света Гора, старокалендарци у Грчкоj и египатски Kопти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *