Amfilohije: Tači dolazi da vrati što je naše

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je nadu da će potpredsednik kosovske vlade Hašim Tači, koji u Podgoricu dolazi 15. januara, “da vrati ono što je za vreme Zetske banovine pripadalo Crnoj Gori”.

“Nadam se da dolazi da vrati ključeve kuća 30.000 prognanika sa Kosova, koji ovde žive kao prosjaci”, rekao je Amfilohije, prenosi RTCG pisanje podgoričkog lista Dan.

Mitropolit je, kako se navodi, na akademiji povodom 99 godina od Mojkovačke bitke sugerisao da se ne treba odricati ćirilice i podsetio da je nedavno iz crnogorske prestonice dobio pozivnicu na latiničnom pismu na koju se nije odazvao.

Amfilohije je, između ostalog rekao, “i da je Sveti Petar Cetinjski imao plan stvaranja Srpskog carstva, te da je, kako je rekao, bilo reči da on bude kralj Dalmacije, da Dubrovnik i čitav taj kraj budu u Srpskom carstvu i da to bude osnova obnove Dušanovog carstva”, preneli su podgorički mediji.

Tači, koji je i šef kosovske diplomatije, u Podgoricu će doputovati kao gost crnogorskog ministra spoljnih poslova Igora Lukšića, a sastaće se i sa predsednikom države filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem i predsednikom Skupštine Rankom Krivokapićem.

Dan kasnije, Tači će, kako je najavljeno, posetiti Ulcinj, gde će razgovarati sa predsednikom Opštine fatmirom Đekom.

Tri udruženja u Crnoj Gori najavila su mirne proteste tokom Tačijeve posete.

Jedan komentar

  1. Istina je lek sa SVE… i nevernike…
    Hvala MITROPOLITU Amfilohiju na iskri koja će Nam osvetliti put ka otškrinuću vrata istine o Kosovu i Metohiji, o problemu i rešavanju njegovom, o mešetarima i zamešeteljstvima hiljadugodišnim.
    Počinje – reč po reč, delo po delo – iskrice do istine!
    Iskre i iskrice…kod nekih izazovu bol ili zaslepljenost u očima, kod nekih to isto u glavi – ma nus pojave. Važan je cilj – svetlost, plamen, toplina, vidici…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *