“Запад жели руског медведа на ланцу”

Руски председник Владимир Путин поручује да је позиција Русије по питању Украјине исправна. Западни партнери и после пада Берлинског зида настављају да дижу нове, без обзира на покушаје Русије да сарађује са Европом и светом, тврди руски председник. Запад жели руског медведа на ланцу, каже Путин.

Владимир Путин је, на редовној годишњој конференцији за новинаре у Москви, рекао да Запад жели “руског медведа на ланцу” и да би тог медведа можда требало да оставе на миру, преноси Танјуг.

“Ми само бранимо свој суверенитет и независност. Западни партнери су одлучили да су они империја, а сви остали вазали. Нису престали да дижу зидове упркос свим нашим покушајима да сарађујемо са Европом и светом”, указује Путин.

Када је реч о ситуацији у Украјини, Путин каже да, ако Кијев жели мир, онда мора да уважава интересе грађана Донбаса, као и да је Русија спремна да буде посредник за почетак дијалога у Украјини.

“Криза у Украјини мора да буде решена политичким средствима”, истиче Путин, додавши да ће Русија наставити да помаже Донбас.

“Економска блокада Донбаса је пут без перспективе”, поручио је Путин и додао да се у Украјини боре добровољци, а не плаћеници.

Руски председник понавља да Москва не сумња у намеру украјинског председника да нормализује ситуацију у Украјини, али да Петро Порошенко није сам у Украјини, већ да има “гласова за решење проблема путем силе”.

Говорећи о односима са САД, Путин подвлачи да Вашингтон, развијањем противракетног система одбране, ствара претњу по Русију.

Ипак, истиче да је сигуран у своју владавину и додаје да Русији не прети “дворски преврат”, јер како каже, у његовој земљи нема дворова.

Путин поручује и да је његова владавина заснована на подршци народа и уверава да се нико не бави организацијом прогона људи који се не слажу са његовим потезима у Украјини, на Криму или унутрашњим питањима.

Већина питања које је успело да му постави 39 новинара односило се на економску ситуацију.

“Садашња ситуација последица је спољашњих фактора, али ни ми сами нисмо много урадили”, истакао је руски председник и додао да је руски БДП за 10 месеци забележио раст од 0,6 до 0,7 одсто.

Путин је поновио да руска Централна банка неће безглаво расипати резерве, које сада износе 8,3 трилиона рубаља, али је указао да је могуће да даљи пад цене нафте утиче на руску националну валуту и на све друге показатеље.

Председник је проценио да ће руска привреда изаћи из сложене ситуације, у најгорем случају, за две године.

Новинаре је интересовала и судбина европског гасног тока, на шта је он рекао да могућност изградње гасног чворишта на граници Турске и Грчке зависи од жеље ЕУ.

“Да ли је могућ такозвани европски хаб на граници Турске и Грчке? То не зависи од нас, већ од наших европских партнера. Да ли они желе да имају сталне, гарантоване испоруке гаса из Русије, без транзитних ризика? Ако желе, онда ћемо радити на томе”, наглашава Путин.

Путинов представник за штампу Дмитриј Песков истакао је за Тас да на десетој, јубиларној конференцији неће бити ограничења ни по питању тема, ни у погледу времена, и додао да право да постави питање Путину има 1.259 акредитованих новинара који долазе из разних земаља широм света.

Путинов разговор са новинарима се зато симултано преводи на енглески, француски и немачки језик, а директно га преносе три ТВ и три радио-станице.

Јубиларна десета годишња конференција за новинаре завршена је за три сата и десет минута, за колико је први човек Русије одговорио на питања 39 новинара.

Ове године, конференција је трајала сат мање него прошле, преносе руске агенције, наводећи да је још недодирљив рекорд из 2008. године када је на новинарска питања одговарао четири сата и 40 минута.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *