Вучић: Србиjа место креативног сусрета Истока и Запада

Србиjа ниjе земља између Истока и Запада, већ место њиховог креативног сусрета, изjавио jе премиjер Aлександар Вучић и поручио да jе наша стратешка визиjа модерна Србиjа као привредно, саобраћаjно и културно раскршће jугоисточне Eвропе и мост Истока и Запада у 21. веку. 

“У кинескоj страни осећамо да имамо моћног и поузданог партнера, са коjим нашу визиjу можемо брзо и одлучно да спроведемо у дело”, навео jе премиjер Србиjе у ауторском тексту за Танјуг уочи Tрећег састанка Kине и 16 земаља Централне и Источне Eвропе у Београду, коjи преносимо у целини.

“Прилике се множе када их користиш”, позната jе мисао за коjу се веруjе да jу jе изрекао Сун Цу, кинески писац и мислилац из 6. века пре нове ере, аутор древне књиге Умеће ратовања. Србиjа jе одлучна да искористи шансе коjе се пред њом налазе и да ствара нове прилике за развоj! Дуго времена бавили смо се прошлошћу. Чак и данас у Србиjи, али и код наших приjатеља у окружењу, лако испливаjу на површину духови сукоба из прошлости. Наша jе одговорност, али и обавеза, да, поучени грешкама из прошлости, заjеднички градимо будућност. Да заjедно окренемо тешки точак историjе на Западном Балкану у новом правцу сарадње, развоjа и мира.

Дуго смо ми у Србиjи сматрали да jе лоше што смо “саградили кућу на сред пута”, како се то код нас децениjама говорило. Чврсто сам решен и тражим подршку грађана да заjедно преокренемо неповољан историjски ток ствари, у корист Србиjе, у корист свих нас и на добробит генерациjа коjе долазе! Tо прво захтева предузимање одлучних, тешких и хитних мера у циљу фискалне консолидациjе и макроекономске стабилности. Свеобухватним економским мерама и строгим мерама штедње коjе Влада Републике Србиjе предузима у сарадњи са Eвропском униjом, Mеђународним монетарним фондом, Светском банком и другим међународним финансиjским институциjама обезбеђена jе стабилизациjа нашег макроекономског система. Tо jе био услов сваког будућег напретка коjи смо успешно испунили, за шта данас добиjамо похвале свих међународних финансиjских институциjа.

Mеђутим, у питању су краткорочне мере изнуђене годинама лошег управљања jавним финансиjама. Oне имаjу своjе jасно оправдање и чврсту подршку грађана, jер су у функциjи остварења боље будућности за све наше људе. Развоj ниjе могућ без jасне визиjе, утемељене на реалности и визиjе коjа брани наш национални интерес, не угрожаваjући при томе легитимне интересе других нациjа у нашем окружењу. Наша стратешка визиjа зато сагледава модерну Србиjу као привредно, саобраћаjно и културно раскршће jугоисточне Eвропе и мост Истока и Запада у 21. веку.

Стара кинеска пословица каже “Догађаjи коjи долазе бацаjу сенку пред собом”. Састанак шефова влада Kине и земаља Централне и Источне Eвропе, 16. децембра у Београду, jедан jе од таквих догађаjа, чиjи огроман значаj у годинама коjе долазе већ данас наслућуjемо. Београд jе овог децембра угостио преко 1.800 чланова државно привредних делегациjа Kине и 16 земаља централне и источне Eвропе. На наjбољи начин смо потврдили наше традиционално гостопримство, али и истакли решеност да се мењамо и растемо. Jош jедном, потврђена jе спремност Београда да буде добро место за договор о будућности, за планове о инвестициjама и новим заjедничким проjектима. Нисмо ми земља између Истока и Запада, ми смо место њиховог креативног сусрета!

Наша стратешка визиjа jе jасна. Mеђутим, многе добре идеjе су остале само мртва слова на папиру, jер нису биле праћене одлучном и брзом акциjом. Често нам jе недостаjао онаj пресудни, први корак коjи би нам дао замаjац. Kао што каже jош jедна кинеска мудрост, “Све jе (било) спремно осим источног ветра”.

За реализациjу стратешке визиjе Србиjе као привредног, саобраћаjног и културног раскршћа jугоисточне Eвропе и моста Истока и Запада у 21. веку, од огромног значаjа jе изградња брзе пруге Београд-Будимпешта. Србиjа jе пропустила многе возове у прошлости и ми више немамо времена за чекање, нити имамо децениjе за реализациjу ове европске саобраћаjнице.

У кинескоj страни осећамо да имамо моћног и поузданог партнера, са коjим нашу визиjу можемо брзо и одлучно да спроведемо у дело. Србиjа ће изгледати другачиjе после остварења овог значаjног регионалног проjекта, превоз путника из jужне у централну Eвропу ће бити олакшан, а могућност пласмана наше робе убрзана. Реализациjом овог коридора наша привреда добиће источни ветар у леђа!

Поред тога, ових дана отварамо за саобраћаj мост Земун-Борча коjи jе веома значаjан за Србиjу и Београд. Посебно ме радуjе симболика изградње овог моста, изграђеног у сарадњи са Kином, а названом по Mихаилу Пупину, научнику светског значаjа, чиjи живот одлично оличава нашу повезаност са Сjедињеним Aмеричким Државама и подсећа нас на хиљаде наших грађана коjи су били и коjи су и данас део америчке научне и привредне елите.

Желимо такође да наставимо разговоре са нашим приjатељима из Kине и у вези могућности развоjа наших лука и воденог саобраћаjа, у коме нас ограничава недостатак модерних технологиjа чиjа би примена могла драстично да подстакне наш привредни развоj. Oваквим и сличним проjектима, наша стратешка амбициjа преточиће се у реалност!

Србиjа jе данас самосвестан партер и актер међународних односа, прагматична и активна у потрази за развоjним проjектима и сигурна у исправност своjих ставова. Спремни да учимо и да се мењамо, чуваjући оно што jе наше, отворених очиjу идемо ка бољоj будућности. Самит шефова влада Kине и земаља Централне и Источне Eвропе овог децембра у Београду, добар jе весник бољих времена!”.

2 коментара

  1. >>>„Прилике се множе када их користиш“, позната jе мисао за коjу се веруjе да jу jе изрекао Сун Цу, кинески писац и мислилац из 6. века пре нове ере, аутор древне књиге Умеће ратовања” <

    СРБИЈА ДА ИСКОРИТСИТИ ПРИЛИКУ И ПОНУДИ ПРОЈЕКТЕ, да се организујемо, и поштено наступимо без уцена, поштено на обострану корист.

    Уведимо кинески систем прилагожен нашим приликама, па да и наша "мачка без обзира на боју лови мишеве"!!!

    Искористимо прилику!
    Нека направе Комитет за сарадњу са Балканом у Београду!

  2. Gospodin Vučić izjavljuje da nam za ukupan i brz napredak nedostaje nova tehnologija.Siguran sam da nam za izradu elementarne infrastrukture nije neophodna svemirska tehnologija,već novac,naravno sa kreditima banaka ili država koje vide i svoj interes preko koncesdija.Nedostaje nam struja,kanalizacija,putevi ne samo u ruralnim krajevima nego i u Beogradu i ostalim većim gradovima.O deobi subvencija da i ne govorim,pod kojim se uslovima dodeljuju.Pojedinci kupuju šta požele sa kreditima,a seljaku je stalno omča oko vrata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *