Воjно ваздухопловство обележило 102 године постоjања

На аеродрому Батаjница данас jе обележен Дан Ваздухопловства и противваздухопловне одбране и 102. годишњица тог вида Воjске Србиjе.

Свечаности jе присуствовао заменик команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, генера-маjор Mиодраг Гордић коjи jе од планова за наредну годину издвоjим модернизациjу борбених ракетних система тог вида Воjске Србиjе.

Oн jе рекао и да jе планирано учешће на воjноj вежби у бугарском граду Шабла, “где ће учествовати ракетне jединице и ловачка авиjациjа Воjске Србиjе, као и реализациjу вежбе “Aир солутион”.

Гордић jе подсетио на велико ангажовање припадника воjног ваздухопловства у помоћи гарђанима током елементарних непогода у овоj години, пренела jе Воjска Србиjе на свом саjту.

Oн jе истако и да jе то урађено упоредо са извршавањем наменских задатака на контроли и обезбеђењу суверенитета ваздушног простора.

Свечаности су присуствовали представници Воjске Србиjе, пензионисани команданти и припадници jединица, породице погинулих припадника воjног ваздухопловства, представници СПЦ…

Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана обележаваjу своj дан у знак сећања на 24. децембар 1912. када jе на основу одлуке српског Воjног министарства и Главног ђенералштаба, воjвода Радомир Путник донео решење о формирању Ваздухопловне команде.

У то време Србиjа jе била jедна од 15 држава коjа jе имала воjно ваздухопловство, за првог команданта постављен jе маjор Kоста Mилетић, док се први воjни аеродром налазио у Tрупалском пољу у близини Ниша.

Србиjа jе тада била и jедна од пет држава коjа jе, током опсаде Скадра 1913. године, употребила ваздухоплове у борбеним деjствима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *