Усвоjен Закон о енергетици

Посланици Скупштине Србиjе усвоjили су данас већином гласова Закона о енергетици коjи предвиђа лакше улагање инвеститорима у област енергетике, обезбеђуjе већа заштита купаца и усклађуjе ту привредну област са правилима EУ.

Новим законом уводи се потпуна примена Tрећег енергетског пакета EУ, а како jе реформског карактера, значаjно се побољшава инвестициони амбиjент у сектору енергетике.

Законом о енергетици ће се у Србиjи од 1. jануара 2015. године у потпуности примењивати све мере из Tрећег енергетског пакета EУ за области гасног, електроенергетског сектора и обновљивих извора енергиjе, чиме Србиjа постаjе прва земља у регион коjа jе применила све те одредбе.

Домаћинстава и мали купци ће моћи да бираjу снабдеваче струjом и гасом, али ће имати и могућност гарантованог снабдевања.

Биће задржана заштита за енергетски угрожене купце и у наредноj години за субвенционисање угрожених потрошача биће издвоjено 700 милиона динара за све коjи не могу да плаћаjу струjу и коjи ће добити бесплатно од 120 до 240 киловат сати струjе месечно и одређене количине гаса.

Mали купци електричне енегриjе према новим одредбама закона биће фирме са мање од 50 запослених и годишњим приходом испод 10 милиона евра, коjи годишње троше мање од 30.000 киловат сати струjе, а листа малих купаца одређиваће се сваке године до 31. марта.

Закон такође предвиђа да фирме коjе троше више од 30.000 киловат сати струjе годишње, од 1. jула наредне године губе право на гарантовано снабдевање и биће у обавези да пронађу снабдевача на тржишту.

Новина jе и то што се уводи и могућност укидања регулисања цене струjе за гарантовано снабдевање од 2017. године, купци ће добити право на приступ подацима о томе колико троше, док ће снабдевач бити у обавези да успостави бесплатне телефонске линиjе за обавеставање купаца.

Kада закон ступи на снагу биће уведене и основе за праћење техничког и комерциjалног квалитета снабдевања струjом и гасом.

Aгенциjа за енергетику jедном годишње ће, од 2017. годишње, обjавити извештаj о потреби да се цена електричне енергиjе регулише.

Поред снабдевања струjе “на мало”, Законом се уводи и делатност снабдевања на велико, па jе страним компаниjама дата могућност да за то добиjе лиценцу, без обавезе да се региструjе на териториjи Србиjе.

Држава ће моћи да има jедног или више оператера дистрибутивног система електричне енергиjе, коjи ће морати да примењуjу исте тарифе, а створени су услови и за оснивање и функционисање берзе елетричне енергиjе.

Tоком расправе прихваћена jе скоро половина од уложених амандмана, углавлном опозиционих, међу коjима су они коjима се одредбе закон о енергетици о прикључењу обjеката на електромрежу и гасну мрежу усклађуjу са роковима за издавање грађевинске дозволе из Закона о планирању и изградњи.

Посланици Скупштине Србиjе завршили су расправу по амандманима на пет предложених закона о коjима ће се изjаснити данас, чиме ће биће завршено jесење заседање парламента.

Један коментар

  1. III EU `пакет` , . “зелено светло” за – шпекуланте ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *