Синдикати настављаjу штраjк, ђаци без књижица

Представници репрезентативних синдиката у образовању поручили су данас да настављаjу штраjк jер jе Mинистарство просвете одбило њихов предлог споразума и да ће препоручити да професори изведу оцене, али да не присуствуjу одељенским већима где се оцене закључуjу. 

На конференциjи за новинаре рекли су да професори по закону немаjу обавезу да присуствуjу одељенском већу ако су у штраjку, коjи траjе већ шест недеља.

Председник Синдиката радника у просвети Србиjе Слободан Браjковић тврди да новца за исплату 4.500 динара месечно просветним радницима, колико су тражили, има, али да у влади нема слуха за то и да просветари немаjу другог избора до да наставе штраjк.

Браjковић jе оценио да простора у буџету за захтев синдиката има, али да jе очигледно да ће представници владе “сахранити образовање” смањењем плата у просвети, а да нема социjалног диjалога.

Упитан о последицама за децу ако се не заврши прво полугође, Браjковић jе рекао да свако скраћење часова значи мање времена за утврђивање градива и да ће бити оштећени ђаци.

Oн jе рекао да просветни радници нису у обавези да надокнаде часове док траjе штраjк.

Представници синдиката наводе да, ако се не закључе оцене и не поделе књижице ђацима, не може да почне друго полугође, а како jе навела портпарол Униjе синдиката просветних радника Србиjе Jасна Jанковић, Mинистарство просвете има времена до 19. jануара да се договори директно са синдикатима како би 20. jануара почело друго полугође.

Oна jе навела да одбиjање споразума коjи су понудили синдикати, а према коjем би просветари требало да добиjаjу 4.500 динара месечно, значи повратак на почетак.

Oценила jе да jе у току рат против српског образовања и да jе министар просвете “против људског ресурса коjи jе наjбољи део образовања кренуо ђоном, без икакве логике и разговора, и почео да се свети”.

Jанковић jе рекла да jе чудно што jе инспекциjа рада убрзано изашла на терен и у Kрушевцу, Нишу, Зрењанину посећуjе школе и поручила да ће се за време распуста синдикати бавити синдикалном дисциплином, како би учврстили своjе редове.

Председник Гранског синдиката просветних радника “Независност” Tомислав Живановић рекао jе да jе молба премиjеру Aлександру Вучићу и министрима Срђану Вербићу и Душану Вуjовићу да одмах крену да праве уговор са ђацима и родитељима о томе да ли желе лоше образовање, jер више очигледно не праве споразум са представницима синдиката.
“Aко се сложе да ће имати лоше образовање, онда ћемо и ми радити за нешто више од минималца”, рекао jе Живановић и додао да ово што се дешава у образовању представља “освету лоших ђака”.

Представници четири синдиката тврде да од 1.250 школа у Србиjи, око 1.100 штраjкуjе, и навели да jе у Воjводини завршена школска година због распуста деце, али да су просветни радници у покраjини одлучили да наставе штраjк.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *