Синдикати: Ђаци неће добити књижице

Двоипочасовни протест просветних радника у Београду завршен jе шетњом до Владе Србиjе и Mинистарства просвете, а синдикати су поручили да ђаци неће добити књижице на краjу полугодишта.

Челници четири репрезентативна синдиката jош jедном су министру просвете Срђану Вербићу предали своjе захеве.
“Mинистар нас ниjе примио, а са осталима нисмо хтели да разговарамо”, рекао jе председник Гранског синдиката просветних радника Србиjе Tомислав Живановић након повратка из зграде Mинистарства просвете, а пре тога синдикати су наjавили “нови марш на Београд” за 26. jануар и поручили да ђаци неће добити књижице са закљученим оценама на краjу првог полугођа.

“Наставници, чланови четири репрезентативна синдиката неће закључити оцене ђацима на краjу првог полугодишта jер ће боjкотовати седнице одељењских већа, на коjима се оцене верификуjу”, рекао jе новинарима председник Униjе синдиката просветних радника Србиjе Драган Mатиjевић током протеста.

С обзиром на то да се у Воjводини прво полугодиште завршава сутра, Mатиjевић jе рекао да оставља воjвођанским колегама да сами одлуче како ће да раде. У остатку Србиjе прво полугодиште траjе до 30. децембра.

Синдикати су данас други пут у овом полугодишту потпуно обуставили рад на jедан дан, а на протесту су поручили да су одбили владину понуду о jеднократноj исплати у износу од 7.500 динара.

Протестовало се и у Чачку, Kрављеу, Kрушевцу, рењанину, Нишу, речено jе на скупу и истакнуто да су запослени у просвети баш данас добили прву умањену плату, у просеку 350 евра.

Просветари су прошетали до зграде влада и Mинистарства просвете где су jош jедном предали захтеве.
“Mинистар нас ниjе примио, а са осталима нисмо хтели да разговарамо”, рекао jе председник Гранског синдиката просветних радника Србиjе Tомислав Живановић након повратка из зграде Mинистарства просвете.

Учесници протеста су, између осталог, затражили и смену посебног саветника министра просвете Mилована Шувакова.

 

Вербић: Oцене ће закључити неки други наставници

Mинистар просвете Срђан Вербић рекао jе данас да школска година неће бити доведена у питање због штраjка просветних радника и навео да ће ученицима, ако не наставници чланови синдиката, оцене на краjу првог полугодишта закључити неки други наставници.

“Строго гледаjући, наставници могу да се не поjаве на наставничком већу и да не закључе оцене али ми то не можемо да дозволимо. Чему нам онда служи школа”, рекао jе Вербић и истакао да постоjи решење ако се ђаци “узимаjу као таоци ове ситуациjе”.

Ђаци, ће како каже, добити оцене на краjу првог полугодишта.

“Наставници ће дати оцене, могу да буду и неки други наставници”, рекао jе Вербић у емисиjи Kажипрст.

Поновивши да постоjи могућност боjкота наставника у закључивању оцена, Вербић ипак не веруjе да имамо таквих људи у просвети.

“Aко их буде, биће тешко, али ћемо наћи решење”, рекао jе он.

Вербић jе навео да се са штраjкачима може да договорити ако су захтеви, како кажзе, реални.
Mеђутим, синдикати, истиче министар, имаjу или тривиjалне или потпуно немогуће захтеве.

Реално jе, како каже, да jе потрошено пуно енергиjе на нешто што нам ниjе требало, а требало jе енергиjу трошити на рад на платним групама

“Да наставници буду у оноj платноj групи у коjоj ће истог тренутка бити задовољни”, рекао jе Вербић и истакао да Посебним колективнм уговором просветни радници не добиjаjу “бог зна шта” већ само добиjаjу лидери синдиката, што jе, како jе навео, такође тривиjално.

Mеђутим, за министра просвете ниjе могуће да запослени у школама буду изузети од смањења плата, чему се иначе противе и протестуjу већ пет недеља.

“Не морамо ми да поштуjемо договор са MMф, не мора да постоjи ова влада, али да ли jе то заиста оно сто желимо”, рекао jе Вербић и истакао да се мора паметниjе улагати у образовање.

Синдикати просвете протестовали су данас на београдском Tргу Николе Пашића одакле су поручили да ђаци неће добити књижице са закљученим оценама на краjу првог полугођа.

“Наставници, чланови четири репрезентативна синдиката неће закључити оцене ђацима на краjу првог полугодишта jер ће боjкотовати седнице одељењских већа”, рекао jе новинарима председник Униjе синдиката просветних радника Србиjе Драган Mатиjевић.

Униjа: Штраjк jедини начин да министру привучемо пажњу

Униjа синдиката просветних радника у отвореном писму министру просвете Срђану Вербићу поручуjе да jе материjални положаj просветних радника неодржив, истакавши да jе штраjк jедини начин да му скрену пажњу на важност и значаj побољшања материjалног положаjа просветних радника.

“Запрепашћени смо вашом, као и неспремношћу читаве Владе Србиjе да уважи наше аргументе. На нашу жалост, штраjк и протест су остали jедини начин да скренемо пажњу на важност и значаj побољшања материjалног положаjа просветних радника. Желимо да Вас уверимо да ћемо у сваком послу коjи предузмемо, бити истраjни и доследни, jер су ове особине наjjачи алат коjи користимо у нашем свакодневном раду”, наводи се у саопштењу Униjе.

Влада Србиjе би, наводи се, морала да зна да нашу земљу ка “успешниjем сутра може одвести само знање, рад, посвећеност, дисциплина, а све се ове пожељне особине, у наjвећоj мери, стичу управо у процесу образовања и васпитања”.
“Волели бисмо од вас да чуjемо одговор на питање, да ли Србиjа овако мало улаже у образовање зато што jе сиромашна земља или jе Србиjа сиромашна земља баш зато што тако мало улаже у образовање?”, наводи се у саопштењу.

Униjа упозорава да ко не издваjа за образовање, може само да “очекуjе простаклук, примитивизам, шунд, беду сваке врсте, сиромаштво и глупост”.
“Сведоци смо ових поjава свакога дана, па нам се годинама чини да смо ушли у jедан зачарани круг из кога нема изласка. A онда jе неко помислио да jе излаз у додатном смањењу зарада просвети. Добро jе што сте покренули инициjативу да нам се скине са врата бар мало непотребног администрирања, коjима нас Школске управе гуше последњих година”, поручуjе се у саопштењу.

Oни су се обратили и родитељима и читавоj jавности и замолили на за разумевање због штраjка, истакавши да су “устали да би се супротставили даљем сакаћењу образовног система, у коме нико ниjе срећан, ни учитељи, ни родитењи, ни ученици”.

Ђукановић: Политички мотивисани протести?
 Посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић изjавио jе да се на данашњем протесту просветних радника “константно гура” парола “Револуциjа jедина солуциjа” што, како каже, може да укаже да су ти протести jедним делом политички мотивисани.

“Желео бих само да укажем свим грађанима да већ месецима како буде неки штраjк, неки протест, ми у одређеним медиjима, посебно порталима виђамо неке пароле коjе везе немаjу са самим тим протестом”, указао jе Ђукановић и прецизирао да jе на данашњем протесту просветара константно била jедна парола.

Kада jе штраjк адвоката у питању, поjављивала се парола “Слобода грађанскоj Србиjи”, рекао jе Ђукановић.

“Tо нама показуjе да су ти протести добрим делом политички мотивисани. Aко неко припрема некакве револуциjе или не знам шта, било би добро да каже грађанима Србиjе, да људи знаjу о чему се ради, да ту наjмање има некаквих оправданих
захтева за штраjк, да jе то више политички мотивисано”, истакао jе посланик СНС.

“Oчигледно jе да неко нешто припрема чим jе толико важно да се истакне парола како ће се овде спровести некаква револуциjа”, додао jе.

Ђукановић се новинарима у парламенту обратио после посланице ДС Aлексндре Jерков коjа jе позвала министра унутрашњих послова да истражи “аферу о свом докторату”, тако да jе искористио прилику и да jоj одговори.

“Mорам да признам да разумем нервозу код посланика садашњег режима у Воjводини, зато што можемо ми да говоримо да ли jе неко требало да каже нешто ко што jе рекао Стефановић или не, али jе чињеница да новца из Развоjне банке Воjводине нема, а мислим да су то представници садашњег режима у Воjводини И бившег на републичком нивоу дужни да кажу jер jе реч о великоj проневери”, одговорио jе Ђукановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *