Саопштење: Одлучно одговорити на екстремизам Хрватске!

Напредни клуб позива Владу Србије да одлучно осуди и одговори на учестале екстремистичке поруке које протеклих дана чешће него раније стижу од политичког врха у Хрватској.

Хрватске власти нескривено злоупотребљавају чланство у Европској Унији како би наставиле са кампањом против Србије. Ради се о радикалној шовинистичкој кампањи мржње према Србима која се, нажалост, у Хрватској усталила као модел опстанка и добијања подршке у тамошњој јавности. Овакво понашање супротно је европским и цивилизацијским вредностима за које се ЕУ и Србија залажу.

Реч је о земљи која годинама уназад показује да није у стању да заштити елементарна грађанска, мањинска и људска права српског народа на језик и писмо, у којој се кршење тих права дешава на свакодневној основи и у којој су најпосећенији концерти певача који величају нацистичке савезнике усташе. Таква држава, ослањајући се на проусташке представнике у националном и у Европском парламенту, утицала је на доношење резолуције којом позива Србију да се огради од српског грађанина кога је привремено на слободу пустио Међународни суд у Хагу, јер није успео да осуди ни после 12 година од његове добровољне предаје, и који предводи ванпарламентарну странку са минорном подршком у јавности.

Напредни клуб истиче да је овакво понашање Хрватске продукт дугогодишње политике која своје национално јединство и идентитет гради искључиво на мржњи према једној суседној држави и народу, негирајући сва универзанлна права и принципе.

Овакво делање је недемократско, неевропско и антицивилизацијско и зато су српске власти дужне да одлучно одговоре, како на недавне политичке провокације тако и на дугогодишњу кампању која се спроводи против Србије и припадника српске нације.

Ако Хрватска очекује неколико реченица од Србије, ево неколико реченица којих би она могла да се придржава јер се на њих обавезала: Примена Ердутског споразума; Исплата пензија грађанима српске националности који су прогнани; Враћање имовине отете прогнаним Србима; Утврђивање кривице и кажњавање одговорних за злочине над Србима; Поштовање права српске мањине на језик и писмо.

http://www.napredniklub.org/

2 коментара

  1. teska je prevara mocnika da hrvatski narod i posle i sv.rata, a pogotovo ii sv.rata bude u istoj drzavi sa srbima. mislim da su oni jaci u spoljnoj politici od nas srba. njihova katolicka pripadnost, njihovo uspesno izbegnuta osuda za genocid nad srpskim i narocito naglasavati nad jevrejskim narodom i naravno ciganima,daje im vetar uledja kako su /drugovi/ govorili.nasa mazohisticka sklonost ljubavi prema zlotvorima uslovljava takodje superiornost u odnosima i azurnosti i podrsci sramne evrope da takvim i albaskim zverima daje bezrezervnu podrsku u svakom njihovom nastupu prema srbima.

  2. zaboravih a propo. danas je 1 decembar dan ujedinjenja hrvata,slovenaca i srba u zajednicku im drzavu kraljevinu jugoslaviju.namerno sam redosled stavio, a ko je tu profitirao u 1 i 2 jugoslaviji, vi dame i gospodo sami izvucite zakljucak.moje duboko saucesce srpskom narodu za nebrojene zrtve tog eksperimenta. hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *