Самит 1+16 у Београду

Састанак шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе одржава се у Палати “Србија”. Премијер Србије Александар Вучић поручио, отварајући Самит, да државе Централне и Источне Европе треба да омогуће погодан амбијент за реализацију нових пројеката и захвалио на подршци Кине.

“Задовољство ми је што је овај састанак уједно и историјска посета кинсеког премијера Србији после три деценије”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да самит Кине и земаља централне и источне Европе представља доказ политичке храбрости да регион, који је био затрован насиљем и ратовима, крене напред.

“Поносан сам што је Србији поверена улога домаћина Самита, који окупља земље Европе као незаобилазан механизам сарадње у региону, а то што је Кина покровитељ скупа, даје му и глобални значај”, рекао је Вучић на отварању Самита.

“Београдски сусрети допринеће преплитању регионалног и глобалног, разумевању Истока и Запада и прожимању заједничких интереса”, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија већ предузела мере за визне олакшице са Кином, што сматра подстицајем за лакше кретање људи и импуслом сарадње.

“Поносан сам на пројекат брзе пруге ка Мађарској, што ће бити кичма модерног саобраћајног повезивања”, рекао је премијер о захвалио Кини на подршци да се седиште Коордианционог тела за инфраструктуру налази у Београду.

Поручивши да је чланство Србије у ЕУ стратешки циљ, Вучић је рекао да то подразумева ширу сарадњу са суседима и остатком света.

“Сви ми желимо бољу економску будућност за наше грађане”, казао је Вучић и додао да ће економска питања у наредном периоду предњачити.

“Пруга за две године”

Кинески премијер Ли Кећанг рекао је, обраћајући се учесницима Самита, да је постигнут договор о модернизацији железнице између Београда и Будимпеште и најавио да ће се покушати да она буде изграђена за две године.

Кинески премијер је поручио да је његова земља спремна да својом технологијом и знањем помогне развој у земљама Централне и Источне Европе, у првом реду доприносећи отварању нових радних места и унапређењу инфраструктуре.

“Велики изазови за све земље данас су отварање нових радних места, економско реструктурирање, безбедност, и стабилност. Мир је правац којим треба да идемо и даље, а Кина се залаже за стратегију отворености према стабилности свих региона, како бисмо одговорили на заједничке тежње људи у тим регионима”, рекао је Ли.

Ли је рекао да је један од циљева сарадње изградња нових коридора, развој инфраструктуре. “Земље ЦЕЕ имају добре луке и ауто-путеве. Ако бисмо их повезали могли бисмо добијемо Копнено- поморску експресну линуију између Кине и Европе чиме бисмо осигурали ниже трошкове”, додао је Ли.

Према речима кинеског премијера, модернизација железничке пруге од Београда до Будимпеште биће завршена за неколико година. “Добићемо модерну и брзу железничку конекцију”, рекао је Ли.

Ли је захвалио премијеру Србије Александру Вучићу и Влади Србије на изванредним припремама за овогодишњи састанак.

“Прошле године имали смо успешан састанак и тада смо успотавили смернице за сарадњу. Наша размена је врло значајна и она се продубљује”, оценио је Ли.

Сарадња с Кином – предност за цео регион

Премијери Румуније, Албаније, Словачке и БиХ истакли су значај сарадње региона са Кином, оценивши да је кључно осмислити добре пројекте и ефикасно их применити.

Премијер Румуније Виктор Понта поручио је на Самиту да је регион постигао добре резултате од прошлогодшињег Самита Кине и земаља Централне и Источне Европе, истакавши да треба успоставити нове циљеве за будућност.

“Било је добрих и великих енергетских пројеката са кинеским компанијама. То је веома важан резултат који је постигнут. Треба треба радити на новим и визионарским пројектима”, поручио је Понта.

Понта је истакао да партнерство са Кином представља предност за цео регион и додао да докле год је та земља присутна и ангажована у региону да је то “прави победнички однос”.

Понта је казао да Румунија има два важна стретатешка циља, један је да као чланица ЕУ промовише јачање стратешког партнерства ЕУ и Кине унутар Уније, а други је промовисање региона посебно оних земаља које нису чланице, а желе то да постану.

Премијер Албаније Еди Рама захвалио се шефу српске владе на “срдачној добродошлици”, као и кинеском премијеру на инспиративном говору.

Рама је истакао да је отворено ново поглавље у региону и да је неопходно да то буде поглавље просперитета. Реформе широм региона су, како је истакао, предузете, а оне су болне и тешке, а земље немају више неопходне капацитете.

“Суочени смо и са великим нестрпљењем у нашим земљама, које се може назвати умором од стрпљења”, казао је он додајући да се нада да ће ова регионална иницијатива, захваљујући кинеској влади, допринети да напредујемо брже у корист бољитка свима.

Председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Вјекослав Беванда казао је да трећу годину за редом има част да буде на састанку са циљем јачања сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе.

“У време када се значајан део света налази у сукобима и ратовима, улажемо напоре у другом смеру”, подвукао је он додајући да се ради о пруженој руци пријатељства – руци која спаја два континента.

Премијер Словачке Роберт Фицо говорио је о планираним пројектима која та земља има са Кином, наводећи да ће, између осталог, заједно градити и хирдоцентралу у Словачкој.

Фицо је предложио да 2015. година буде проглашена за “туристичку годину” и да се у региону повећа број кинеских туриста, као И да се градови Европе братиме са градовима у Кини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *