Руска кривица

Милорад Вучелић / главни уредник

Србија је због одлуке руског председника Владимира Путина да обустави изградњу „Јужног тока“ претрпела велику штету. То је чињеница. Србија је нешто изгубила од свог геополитичког значаја. И то је чињеница. Србија има право да од Русије очекује одређену компензацију зато што се у свему овоме нашла без своје одговорности и што је у најбољој вољи приступила реализацији „Јужног тока“. Супротно деловање и изјаве разних политичара и министара су потпуно ирелевантни за овај закључак. И то је чињеница. Одлуку је у изнуди донела Русија, али кривце за њу треба тражити у Бриселу и Вашингтону јер они су забранили овај гасовод. Да није тако, очекивало би се да се промена става тражи од Кремља, а не од Брисела и Европске комисије 9. децембра. ЕУ земље које су акционари „Јужног тока“, да није како јесте, походиле би Москву, а не Брисел. Одлука Русије се лако може променити ако се Брисел усуди да, поштујући интересе Европе, прекрши наредбу Вашингтона и његових верних следбеника оличених у немачкој канцеларки и британском премијеру. И то је чињеница.

Да још мало појаснимо: за прекид рада на „Јужном току“ непосредно је крива  Бугарска као чланица „европске породице“, која због бриселске фетве није ни хтела ни смела да приступи планираној изградњи. Русија је у последњих стотинак година готово у свим кризама на Балкану помагала или спасавала Бугаре. Са сваке историјске странпутице они су их некажњено изводили на прави пут и штитили. Окореле наше и руске непријатеље претварали су накнадно у савезнике па су тако преко ноћи  Бугари од окупатора постајали ослободиоци.

Ствари су дошле дотле да се и ово доказано савезништво морало прекинути јер се Бугарска испречила на путу „Јужног тока“. Да није тако, Путин их не би упутио да у виду обештећења затраже од ЕУ 400 милиона евра, него би сам потегнуо да то надокнади. Одговор из Брисела био је муњевит и Бугари не могу рачунати ни на један цент из њихових фондова. Треба да схвате да се ради остварења ЕУ идеала морају подносити и неке жртве. Нема пола милијарде евра, али има неког моралног задовољства због тога чина. Поново су у важном часу доследно стали на страну својих старих савезника из светских ратова. И то је нешто, јер не може се добити све. Колико би само многима од нас било лакше да смо чланови ЕУ. И њих би обузело то морално усхићење. Они би својом вољом стали уз Бугарску и не би им дали да предњаче.

[restrictedarea]

Русија је показала да има и даље познату спољнополитичку константу усмерења на топла мора и Дарданеле и за то јој више не требају Бугари који су им се отворено супротставили. А и зашто би Руси бескрајно чекали када своје интересе могу задовољити у сарадњи са Турском и Турцима. Русија је на примеру Сирије била у искушењу да докаже да је велика сила у том делу света. И доказала је. Баш као што се тако доказало да су зло исламског фундаментализма произвели Америка и њени НАТО савезници. Борба са тим злом је отворила проблем територијалног интегритета Турске и то је била једна од одлучујућих чињеница, поред оних економских, за још бољу сарадњу са Русијом. Турској за такву одлуку није сметало ни њено чланство у НАТО-у ни то што је пре много година отворила неколико поглавља на путу приступања ЕУ. Ни то што у Немачкој живи преко три милиона Турака. Показало се да Русија, када то већ Европа неће, има где да пласира гас намењен „Јужном току“. Турска је у успону и добијаће по смањеним ценама велике количине гаса. Остатак ће бити смештен у велико складиште на грчко-турској граници па нека, ко је заинтересован, изволи. Можда се Македонија испрси, али дотле ће у Србији доћи на власт они који ће увести санкције Русији па тако неће ни бити разговора око „Јужног тока“. Србија ће се испречити. Тако бар говоре истраживања по којима се подршка ЕУ вртоглаво подиже на преко седамдесет одсто бирачког тела.

Нису основане сумње и подозрења да ће овим руско-турским потезом престати геополитички интерес за Балкан. Он ће само бити значајно модификован и нешто компликованији. Они који су на Косову и у БиХ на Ердогановим митинзима клицали „Косово је Србија“ и „Босна је Турска“ можда ће постати мало одмеренији у односу на нас, па и на Додика. Или, што је још много горе, тек сада неће. Или ће бити перфиднији. Ломиће се мало између послушности америчком диктату и одазивања на Ердоганове отоманске амбиције све док међу њима буде несагласности. А поготово онда ако из Цариграда стигне султанова фетва, попут оне од 14. новембра 1914. којом су муслиманима на српској територији додељени одређени задаци у светом рату против савезника. Нема више султана, али има Ердогана.

Брзином муње се израчунавају штете које је произвела одлука Владимира Путина да се одустане од изградње „Јужног тока“. Убрзано се проналазе економски докази за оснаживање већ успостављене руске кривице за све што се у свету догађа. До пре само три дана гаса је било свугде по свету. Нема где се није причало о неком новом гасоводу, а напречац испаде да гаса нема баш толико и да је тај руски преко потребан, пре свега Европи. И да је Русија крива што га  Европа неће имати колико јој треба. Зато је Украјина, колика је − толика је, али је још увек велика, дошла у прилику да држи европске државе као таоце. Ако не плате и њен гас, неће га ни оне имати. А да би га генерално имале, морају их примити у НАТО, па макар и по цену светског оружаног сукоба са паролом „Drang nach Osten“.

У Србији је већина медијских и политичких еврофила, еврофанатика и  русофоба причала да од гасног аранжмана и нема неке велике користи. Одједном, када се због одустајања од „Јужног тока“ појави могућност штете по Србију, корист од тог посла нагло се увећа до неслућених размера. Непогрешиве су то и непоправљиве штеточине. И сви су им криви због тога, само нису Европска унија и Америка. Све ове године никоме од њих није ни накрај памети да израчунају у колико се стотина милиона или у колико милијарди изражавају штете због реализације Споразума о придруживању ЕУ, због којих ћемо ускоро мало тога производити.

Српска политичка сцена је већ, а тек ће ових дана бити, просто засута распиривањем русофобије и србофобије. На све могуће начине ће се одвијати покушај да се прикрије кривица и одговорност Запада за нарастајући светски сукоб. На мети ће бити и наша влада, и то управо због онога што је добро урадила и што јесте разлог за подршку коју има.

О горућим нашим и светским дешавањима, на ваљан и релевантан  начин се можете упутити ако прочитате текстове М. Стојановића, Б. Ђуровића, Б. Радуна, Д. Анђелковића, Д. Лукића… И, наравно, читајући интервју Александра Вулина.

Без обзира на бесомучну и беспризорну кампању која се против њега води, морамо рећи да он релативно добро пролази. Разуме се да немамо намеру да га на било који начин упоређујемо са бившим немачким канцеларом Хелмутом Шмитом, али морамо подсетити нашу јавност да су Шмита у 96. години огласили у младости „контаминираним нацистичком идеологијом“ само зато што се данас успротивио актуелној политици Немачке и Запада у украјинској кризи. То су учинили  таблоиди, и по власништву и по маниру сродни онима који излазе на српском језику у Београду.

[/restrictedarea]

9 коментара

 1. … ако су смрадови – гасови, а у основи јесу (?!) онда је њима, ЕУ – `богата` ?

 2. Очигледно је да су крупни западњачки капитал и капиталисти закључили да Балкан треба да остане у колонијалном стању, да Балкан остане слабо развијен, завађен, замршен, уништен….да би запад могао да се богати на јефтиној радној снази, природним ресурсима и примарним пољопривредним производима итд.

  Србија је у тешкој заблуди , власт у Србији је од 2000 године у тешкој самообмани,мисле да ће доћи развој, а неће, …доћи ће јужноамерички начин капитализма( већ је ту), огаван, опасан, који завађа становништво, који осиромашује друштво, неједнакост , лоповлук….
  Нема развоја ако се не развијају домаћи ресурси , ако се урушава друштвени и пословни морал…..

  • slazem se u potpunosti. mantra nasih politicara od 2000 godine da evropa nema alternativu, gura zemlju u propast zbog sitnih poklona koje evropa kao daje srbiji, a sto joj sluzi za korupciju jer sama oduzima vise od poola toga sto daje. jadni politicari koji ne vide dalje od NOSA VODE NAS U PROPAST ZARAD SITNIH SICARDZIJSKIH INTRERESA UMESTO DA RAZVIJAJU JEDNU SAMOSTALNU RAZVIJENU ZEMLJU KOjA RAVNOPRAVNO SARADJUJE SA EVROPOM, RUSIJOM, CELIM SVETOM BEz ROPSKOG ODNOSA PREMA EU.

 3. “Ako si resio da se popnes na kokosovo drvo,bolje je da su ti gace ciste .”
  kaze jedna poslovica sa fr.Antila.To bi bila i poruka evrofanaticima,
  i hohstaplerima koji su vec nosili barjak “*ebala vas Rusija”i pljuvali Srpsku Srbiju,
  penjuci se na atlanski jarbol da namaknu omcu za Putina.A gace ? Usrane!

 4. Vučela, drži lućernu istine i samo napred. “Samuilova vojska” je bogami iza tebe…”Povadiše” joj oči.Ini.

 5. srbija je ponovo EU vojna krajina prema turskoj, naoruzace nas i rusi i ameri,kao nekada,TUZNO JOK ne bi trebalo da bude neocekivano,svaki ozbiljni igrac karata cuva adut u rukavu,mi nemamo adut pa samim tim nismo ni ozbiljni igraci,to ne kriju ni rusi ni eu,tumaramo od duvara do duvara a bez para,bicemo krajisnici za plate i od toga cemo ziveti,skromno,kao nekada,dok im trebamo, a posle kako bude je im ne trebamo,koliko se samo zaposlilo u JP Juzni tok Srbija,a sto sad,gde sa njima, muk!!!

 6. Nije tačno da naši “političari”od početka nisu znali,čemu ovo sve vodi,svesno su nas bacili u čeljusti,neoliberalnog kapitalizma,u ropstvo.Znali su i istinu o Kosoovu.Zašto su dopustili da neki ocvali predavači idu i truju mozak mladih po fakultetima,zašto se mešaju u rad tužilaštva.Vukčević nije ni za čuvanje ovaca,a ne tužilac,ogavan-nečovek.Premijer samo priča o privlačenju stranih investicija,ništa naše,sem lopovluka i to onog,visokog stila.Zadatak,pretvoriti narod u roblje,zabaviti ga da samo misli o preživljavanju.Ljudi zaziru jedni od drugih,jer jedni imaju državni posao,drugi rade kao robovi i jedni druge mrze.Ipak su ubili čoveka u nama.To je naša svirepa istina.Poz.redakciji.Živeli dobri i čestiti ljudi,ako ih uopšte ima.Luna.

 7. Sve je to jasno osim nekakve činjenice da je Srbiji potrebna ruska kompenzacija (?).A zašto kompenzacija ? U oktobru tvoj “prijatelj” Vučić, nije potpisao sa Putinom završni dokument o izgradnji Južnog toka.Nije stigao ili nIJE HTEO? Srbija je opstruisala izgradnju kad god je stigla i mogla inače u njenoj vladi ne bi “čučao” otvoreni lobista protiv gasovoda u liku debele Zorane Mihajlović koja čak umišlja da je pametna a ovamo je obična glupača. Više su se za Južni tok borili Madjari koji su svoje zakone njemu prilagodili nego mi. Sad smo se kao mi našli u neprijatnoj situaciji, tražimo kompenzaciju…Ma daj bre, još nas nije sramota da o tome pišemo i pričamo javno. Na kraju će nas i Rusi ostaviti a ameri će se zajebavati sa nama samo sad više neće biti šargarepe nego psu namenjena koska. Niste bre normalni vi “patriote”.

 8. Bogate, site slojeve zanima nacionalno pitanje,a siromašne, gladne socijalno pitanje.Ko ovde kome “podmeće” ? Gladnoj radničkoj klasi Srbije bliža je gladna radnička klasa napr. Hrvatske nego domaća pljčkaška a srpska, jelte, bulumenta.Ako nije, eto belaja za radnike.Raskokodakali se po zemlji Srbiji telali bogataša i mantijaši sve da se ” Vlasi ne dosete” tj da se narod i dalje nemilosrdno pljačka, drži u strahu i pokornosti.Jasno je otkud tolika mržnja prema pravim levičarima, socijalistima koji “pale svetlo” i otvaraju oči narodu.Da ne bude zablude, to nisu ovi kriptolevičari, poput SPS, PS…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *