Putin: Nismo sebi dozvolili jugoslovenski scenario

 Rusija veruje u sebe, u to da mnogo može i da će sve ostvariti, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin, ističući da Rusija nije dozvolila sebi da ide putem raspada po jugoslovenskom scenariju.

“Sa zadovoljstvom bi nas pustili po jugoslovenskom scenariju raspada i podele sa svim tragičnim posledicama koje bi po narode Rusije to imalo. Nije se desilo. Nismo dozvolili”, rekao je Putin, dodajući da Rusija to nije dozvolila u svoje vreme ni Hitleru.

Zahvaljujći Rusima na podršci i solidarnosti u trenucima kada se rešava budućnost, Putin je rekao da je razgovor sa Rusijom sa pozicija sile besmislen.

Obraćajući se pred federalnom skupštinom Rusije Putin je rekao da politika obuzdavanja Rusije nije smišljena juče, već da se uvek sprovodi svaki put kada neko smatra da je Rusija postala suviše samostalna, preneo je TAS S.

Putin je ponovio da sankcije štete svima, pa i onima koji ih uvode, kao i da Moskva ne namerava da ruši odnose sa Evropom i Amerikom.

Nazivajući objedinjenje Krima i Sevastopolja sa Rusijom istorijskim, Putin je rekao da za Rusiju Krim ima ogroman civilizacijski i sakralni značaj i da su se tako Rusi prema tome odnosili i odnosiće se uvek.

Prema Putinovim rečima, svaki narod ima neotuđivao pravo na sopstveni put razvoja i Rusija će se uvek prema tome postaviti sa uvažavanjem.

To se, kako je istakao, odnosi i na Ukrajinu, ali je nazvao licemerjem da se razgovorima o ljudskim pravima prikriva prevrat u Ukrajini.

Ne treba “političariti”, već pružiti pomoć Ukrajini u reformama, rekao je Putin i dodao da njegove zapadne kolege “ne žure to da učine”.

Pritom je naveo da je Rusija kreditirala privredu UKrajine za 32,5-33,5 milijardi dolara u poslednje vreme.
Ovo je 11. Putinovo obraćanje, a u Kremlju se okupilo više od hiljadu zvanica – poslanici gornjeg i donjeg doma, članovi vlade, rukovodioci Ustavnog i Vrhovnog suda, gubernatori, predsednici skupština subjekata federacije, predstavnici tradicionalnih konfesija, čelnici vodećih medija i društveni i javni radnici.

Jedan komentar

 1. I, nikada nemojte dozvoliti da vam zapad bilo šta uslovljava, nikad
  im nemojte verovati.Rusija ima toliko moći i ljubavi za svju zemlju, da
  je svo njihovo hrljenje na njeno postojanje, ništavno naspram snage te želje da nikom ne dozvole da im naudi. Jedna naša poslovica kaže
  “ko tebe kamenom ti njega hlebom” ona važi za normalne i časne protivnike, međutim za zapad ne važi, jedan naš pesnik je to drukčije rekao “ko tebe kamenom ti njega kamenčinom”. Rusija ima moć
  ima snagu pošteno ih opomenite, ali pošteno i neka shvate da ste vrlo ozbiljni i nepokolebljivi. Da, i pokažite im tu kamenčinu.
  —-milan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *